Varná doska, aj po rokoch ako nová: Robte toto a zostane čistá a lesklá!

ako sa starať o varnú dosku

Viete, ako sa správne starať o vašu varnú dosku? (Zdroj: GettyImages)

Mali ste radosť, keď na kuchynskej linke prikvitla nová sklokeramická varná doska, však? Tieto dosky sa spolu s indukčnými varnými pri renováciách kuchýň stali obľúbeným riešením. K najväčším lákadlám patrí ich moderný minimalistický dizajn, rýchla ohrevná reakcia, výkon, dotykové ovládanie či nenáročné čistenie. Minimálne do času, kým sa na doske neobjavia prvé pripáleniny a neodstrániteľné ryhy. Ako sa o sklokeramickú dosku starať a čomu sa oblúkom vyhýbať?

Preč so starými hrncami

Krásna varná doska si so svojím leskom a dizajnom priam pýta pozornosť. Bola by škoda používať na varenie staré hrnce, ktoré už majú svoje najlepšie roky za sebou. Pre varné dosky totiž predstavujú veľké riziko. Okrem toho, že staré hrnce zvyčajne ani nie sú vhodné na použitie s modernými varnými doskami (hrozí ich vypuknutie), na ich dne sa za roky používania nazbieralo veľa pripálenín, ktoré môžu zanechať nevzhľadné škvrny a škrabance na novej varnej doske. To však neplatí len pre staré hrnce. Ak si aj zadovážite sadu nových, vždy si dajte záležať na tom, aby ste pri umývaní zbalivil mastnoty a nečistôt aj ich dno.

Dobrá rada: Hrnce aj panvice dôkladne umývame z oboch strán.

Zvoľte správne pomôcky

Nech je katastrofa na prvý pohľad akákoľvek veľká, nikdy nečistite varnú dosku abrazívnymi čističmi (s obsahom pevných a drsných častíc), ani drôtenkami. Ak je na sklokeramickej doske hrubšia pripálenina, vezmite si na pomoc citrónovú šťavu alebo ocot, ktoré nechajte chvíľu pôsobiť. Následne pomocou špeciálnej škrabky na sklokeramickú dosku túto nečistotu po vrstvách odstraňujte. Do každej, aj na prvý pohľad nebadanej ryhy sa totiž usadzuje čoraz viac prachu a mastnoty a jasný lesk by bol o pár mesiacov nenávratne preč.

Pozor na pripálenie 

Medzi sklokeramickou doskou a indukčnou varnou doskou je zásadný rozdiel v technológii ohrevu. Indukcia spolupracuje s hrncami so špeciálnym magnetickým dnom a zahrieva sa iba v miestach, kde stojí hrniec. Ak sa aj stane, že polievka vykypí, miesta bezprostredne okolo hrnca nie sú rozpálené a indukčná varná doska vás o nehode informuje napríklad zvukovým signálom. Neporiadok potom ľahko zotriete handričkou. Sklokeramická doska je rozpálená aj v okolí hrnca a podstatne dlhšie chladne. Preto sú aj pripáleniny na tomto type častejšie.

Dobrá rada: Vychladnutú varnú dosku postriekame octom, posypeme jedlou sódou (alebo kypriacim práškom). Plochu prikryjeme látkovou kuchynskou utierkou, ktorú sme predtým namočili do teplej vody. Po 15 – 20 minútach sa aj najodolnejšie pripáleniny poddajú.

Teplotné šoky 

Hoci je povrch varnej dosky teplotne vysoko odolný, nemá rád prudké zmeny. Ak je varná doska rozhorúčená, nepokladajte na ňu studený hrniec z chladničky. Opatrne tiež, ak vyberiete horúci pekáč z rúry a odložíte ho na varnú dosku. Skôr či neskôr sa môžu objaviť farebné mapy a odlišnosti, ktoré vás okradnú o dobrý dojem z dokonalej kuchyne. Rovnako tak sa snažte vyhnúť aj tomu, že budete riad po varnej doske posúvať ťahaním. Veľkým rizikom pre varné dosky tohto typu sú tiež pády tvrdých predmetov z výšky. Ak vám to priestor v kuchyni dovoľuje, neukladajte nad varnú dosku žiadnu keramiku, ani kovové kuchynské náradie.

Základom je každodenná starostlivosť

Prach, odtlačky prstov, drobné omrvinky… Správna starostlivosť o varnú dosku začína ešte pred samotným varením. Aj na doske, ktorá sa na varenie používa každý deň, sa počas noci usadí tenká vrstva prachu, ktorá sa nalepí na dosku alebo dno hrncov a problémy s nevzhľadnými mapami sú na svete. Vystačíte so základnými pomôckami – saponátom na riad, hubkou a papierovým obrúskom.

Rýchla a účinná prevencia: Napenenou hubkou rovnomerne utrieme dosku a penu okamžite zotrieme papierovým obrúskom (alebo čistou handričkou z mikrovlákna). Žiaden prach, žiadne zdĺhavé drhnutie pre dosiahnutie lesku. Doslova za minútku je doska ako nová. Taký istý postup stačí vykonať aj po dovarení, len čo varná doska vychladne!


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close