Varenie pre chudnúcich: S našimi tipmi to pôjde ľahšie

parne varenie

tefal

Aj vy máte okolo seba ľudí, ktorí zjedia päťkrát viac ako vy a pritom sa na nich nenalepí ani deko? Prezradíme vám ich tajomstvo! Čokoľvek možno pripraviť tak, aby ste z toho mali už zajtra o 2 kilá viac alebo tak, aby ste si časom zapli nohavice aj bez hladovanie. Stačí pár trikov a tiež si môžete bez výčitiek svedomia naložiť plný tanier.

1. Vývar miesto oleja

Určite ste už počuli o diétnom varení na vode. Nebojte sa, takto sa trápiť nemusíte. Namiesto oleja však skúste používať zeleninový vývar. Koreňovú zeleninu uvarte do mäkka len vo vode. Vývar sceďte a pokojne si z neho odložte do malých nádobiek do mrazničky. Ak ho budete používať miesto oleja, jedlo nestratí na chuti, no zato vy na váhe. Takto totiž možno ušetriť kopec skrytých kalórií.

2. Omáčky bez múky

Každá omáčka potrebuje zahustiť. Inak by sme ju nemohli volať omáčkou. No aj mäso na prírodno so zápražkovou omáčkou sa z diétneho jedla stáva riadne kalorickým. Niekto zahusťuje zemiakmi, iný do omáčky dokonca pridá aj smotanu či šľahačku. Všetko fantasticky pridá na chuti, no žiaľ aj na váhe! Miesto spomínaných surovín, siahnite po varenej koreňovej zelenine. Keď si dovaríte vývar, vybratú zeleninu do hladka rozmixujte a pridajte ju do omáčok. Uvidíte, že jedlo bude chutné aj bez múky, či iných zákerných „kilopridávačov“.


Tiež by vás mohlo zaujať: Takto sa chudlo kedysi: Dávidlá, sucháre či nekonečné prežúvanie


3. Domáce müsli

Ak si myslíte, že v tých hotových je len ovocie a oriešky, tak by ste mali vedieť, že okrem toho je v nich aj cukor! Veď ako inak majú výrobcovia zakonzervovať spomínané ovocie? Ak sa chcete zbaviť zopár nepohodlných kilogramov, tak je načase začať si pripravovať müsli doma. Miesto hotovej zmesi si kúpte len čisté müsli, čerstvé ovocie a natural oriešky podľa vašej chuti. Takto pripravené müsli budú mať naozaj iba ovocný cukor, ktorý v priebehu dňa isto spálite.

4. Parová revolúcia

Na aký spôsob najčastejšie pripravujete jedlo? Pečenie, varenie, vyprážanie? A skúsili ste už „pariť“? Parné hrnce síce nie sú najlacnejšie, no jedlo pripravené v nich je šťavnaté a najmä bez pridaného tuku. Možno by ste si práve toto mohli priať na ďalší sviatok. Ak nie, postačí aj keď sa vyhnete vyprážaniu. Skúste namiesto toho grilovanie v trúbe. Stačí použiť mriežku na grilovanie a pod ňu dať plech na pečenie – uvidíte koľko tuku stečie z mäsa počas pečenia. A všetok ten tuk by takmer skončil u vás na bruchu či na zadku!


Tiež by vás mohlo zaujať: Nebezpečné ovocie: Zabijak vašej diéty?


5. Pozor na maslo

Stačí aj na kúsku chleba a už narobí galibu. Aj ste „fajnšmeker“ je načase sa preučiť na rastlinné tuky alebo ešte lepšie rôzne nátierky či cottagecheese. Ušetríte ním kopec kalórií a dokonca aj cholesterol. Maslo si nechajte ako odmenu za dodržanie zdravšieho jedálnička. Nemusíte ho úplne vylúčiť, len ho obmedzte a doprajte si ho iba výnimočne.

6. Zabudnite na vyprážanie a obaľovanie

Ryby aj mäso možno pripraviť omnoho chutnejšie a to bez zbytočnej múky či pečiva. Postačí chrumkavé korenie a dosiahnete rovnako chutnú „škrupinku“, no zato omnoho menej kalorickejšiu. Pri rybách môžete skúsiť obal iba zo sušenej papriky a pri mäse zase zo sušenej zeleniny. Iste, že takto pripravené jedlo bude chutiť trošku inak, no ak si zvyknete, nielen že budete štíhlejší, ale budete sa aj lepšie cítiť.


Tiež by vás mohlo zaujať: Prejedli ste sa? Tieto rady vám pomôžu


7. Zdravý zákusok

Spomínate si na školské časy? Pamätáte sa, čo sme v jedálni dostávali k obedu? Neboli to čokoládové tyčinky, ale ovocie. Jabĺčko, pomaranč, banán… A čo si dávate za obedom teraz? Niečo sladké – je tak? Zbavte sa tohto zlozvyku a uveďte veci opäť na pravú mieru. Ovocie vám dodá energiu rovnako, no na rozdiel od čokolády a koláčikov vám nepridá na váhe.

Zdroj: tefal, tefal, Pippa
Odporúčame