Ako sušiť jablká, aby boli krásne chrumkavé? Vyskúšajte tento spôsob, výsledok vás poteší!

vysušiť jablká do chrumkava

Naučte sa vysušiť jablká do chrumkava (Zdroj: GettyImages)

K zimným večerom pri televízii sa vždy vyplatí mať niečo po ruke. Voňavé, chrumkavé, ideálne aj zdravé. Ak máte tento rok slušnú úrodu jabĺk, stojí za to pár si ich nasušiť. Získate na maškrtenie dobrotu plnú vitamínov a na rozdiel od kupovaného sušeného ovocia aj bez rôznych prídavných látok.

Na sušenie sú vhodné zdravé a tvrdé plody. Pokojne môžu byť aj kyslejšie, pričom využiť môžete všetky jablká, ktoré sa vám nezdajú byť v ideálnej kvalite na iné použitie, napríklad na koláč, džem či kompót. Zaujímavé je, že rôzne divé „krížence“ chutia nasušené ešte lepšie, ako známe odrody.

Ako krájať

Pred sušením treba jabĺčka nakrájať. Je na vás, aké tvary zvolíte. Môžu to byť krúžky s dierkou po jadrovníku, pásiky, mesiačky – fantázii sa medze nekladú. A pokojne môžete urobiť všetky dostupné verzie, nech si maškrtníci vyberú tú svoju. Či ponecháte aj šupku, záleží od vašich preferencií. Šupka má po usušení o čosi horkejšiu chuť ako zvyšok jabĺčok, a niekomu môže prekážať. Na druhej strane, obsahuje množstvo cenných látok. Jabĺčka by mali byť nakrájané na hrúbku približne 2 mm, tak sa usušia rýchlejšie a budú jemné a chrumkavé.

Spôsoby sušenia

Aj pri samotnom sušení máte na výber viacero možností. Samozrejme, najjednoduchšie a najrýchlejšie to bude v sušičke – stačí jabĺčka poukladať tak, aby sa neprekrývali a teplotu nastaviť na 55 stupňov. Ďalším spôsobom je sušenie v rúre. Jablká uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a sušte pri teplote približne 50 °C pri pootvorených dvierkach. Takéto sušenie s prestávkami trvá približne 1 až 2 dni.

Najviac času budete potrebovať pri sušení na vzduchu. Nakrájané jablká rozložte na papier na pečenie alebo iný papier bez potlače (určite nie na noviny alebo letáky, vlhké jabĺčka by totiž do seba nasali farbu) a umiestnite na radiátor či sušiak na bielizeň, postavený k oknu. Rátajte s tým, že jabĺčka budú usušené približne o 4 až 5 dní.


Mohlo by vás zaujať: Viete, ako nakupovať sušené ovocie? Tieto zásady sa vám zídu


Sú hotové?

Dobre usušené jabĺčka poznáme podľa toho, že sú rovnomerne sfarbené na povrchu aj na priereze a majú rovnakú štruktúru, čiže sú rovnako suché aj v tej najhrubšej časti kúska. Obvykle sa lámu, sú krehké a na zahryznutie chrumkavé.

Ideálne je uskladniť jablká okamžite po dosušení, ešte vyhriate (zo sušičky, z radiátora, z rúry). Použiť možno vzduchotesnú sklenú nádobu, ktorú dôkladne uzatvoríme a takto necháme chladnúť jeden – dva dni. Nádobu počas tejto doby neotvárame, tak si jabĺčka zachovajú naozaj výbornú kvalitu.

Náš tip: Sušené jabĺčka poslúžia nielen ako chutná maškrta k televízoru či namiesto čipsov pre hostí, ale aj na pečenie či na dochutenie do kaší.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close