Znížte množstvo odpadu a podporte udržateľnosť: Ako začať kompostovať doma krok za krokom

ruka v hline kompost

Kompostovanie je jednoduché - postačí nasledovať len zopár jednoduchých krokov (Zdroj: Freepik/a3pfamily)

Kompostovanie je proces, pri ktorom sa organické látky, ako sú listy a zvyšky potravín, rozkladajú na pôdu. Je to skvelý spôsob, ako recyklovať zvyšky z vášho dvora a kuchyne, a zároveň obohatiť pôdu vo vašej záhrade, zlepšiť zadržiavanie vody a chrániť pred eróziou. Aj keď to môže znieť zložito, kompostovanie je veľmi jednoduché a pre niektorých je táto činnosť zároveň zábavný a obohacujúci koníček. Tento jednoduchý sprievodca obsahuje všetko, čo potrebujete vedieť, aby ste s tým mohli začať.

Čo je to kompost?

Kompost je druh organickej hmoty, ktorú môžete pridať do pôdy a pomôcť tak rastlinám rásť. Na jeho výrobu zbierate prírodné materiály, ktoré by ste inak vyhodili, ako sú zvyšky jedla, lístie a odrezky z dvora, a nechávate ich časom sa rozložiť.

Dôvody, prečo začať

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by ste mali zvážiť domáce kompostovanie. Tu sú tri hlavné:

  • Zníženie odpadu. Kompostovanie vám umožňuje recyklovať kuchynské zvyšky namiesto ich vyhadzovania, čo znižuje plytvanie potravinami a pomáha minimalizovať váš dopad na životné prostredie.
  • Obohacovanie pôdy. Kompost pomáha pôde udržať viac vlhkosti a živín. Zabraňuje tiež erózii rozrušovaním zhutnenej pôdy.
  • Nižšia potreba syntetických hnojív. Na rozdiel od mnohých syntetických hnojív neobsahuje kompost škodlivé chemikálie a pridáva do pôdy organický materiál.

Čo môžete kompostovať?

Predtým, ako začnete s touto činnosťou, je dôležité pochopiť, ktoré položky smiete kompostovať a ktorým by ste sa mali pri kompostovaní vyhnúť. Kompostovať je možné mnoho organických materiálov, vrátane zvyškov potravín, odrezkov trávnika a niekoľkých ďalších vecí.

Tu je zoznam položiek, ktoré kompostovať môžete:

  • ovocné a zeleninové šupky a zvyšky,
  • hnilé ovocie a zelenina,
  • odrezky izbových rastlín,
  • kávová usadenina a papierové filtre,
  • čajové lístky,
  • vaječné škrupiny,
  • orechové škrupiny (okrem vlašských orechov),
  • vlasy a srsť,
  • papier, kartón a skartované noviny,
  • obrúsky, papierové utierky a nepoužitý toaletný papier,
  • pokosená tráva,
  • listy,
  • kvety,
  • piliny,
  • štiepka.
miska s kompostom
Kompostovať môžete veľa organických materiálov, vrátane zvyškov potravín, odrezkov z dvora a určitých papierových výrobkov (Zdroj: Freepik/freepik)

Čo nekompostovať

Nie všetky veci z vašej kuchyne alebo dvora by sa mali kompostovať. V skutočnosti môžu niektoré položky priťahovať škodcov a hlodavce, zatiaľ čo iné obsahujú škodlivé zlúčeniny.

Kompostovaniu týchto položiek by ste sa mali vyhnúť:

  • odpad domácich zvierat, ako sú výkaly alebo stelivo: môžu obsahovať škodlivé baktérie alebo parazity,
  • kosti alebo zvyšky z mäsa, rýb a hydiny: spôsobujú zápach a priťahujú škodcov,
  • mliečne výrobky: produkujú zápach a priťahujú škodcov,
  • listy alebo vetvičky z orecha čierneho: uvoľňujú zlúčeninu, ktorá je toxická pre rastliny,
  • vlašské orechy: uvoľňujú zlúčeninu, ktorá je toxická pre rastliny,
  • uhoľný popol alebo drevené uhlie: obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu poškodiť rastliny,
  • veľké kusy dreva: môže trvať dlho, kým sa rozložia,
  • tuk, kuchynský olej a mastnota: vytvárajú zápach a priťahujú škodcov
  • odrezky trávnika ošetrené pesticídmi: môžu zabíjať mikroorganizmy potrebné pre proces kompostovania,
  • kávové struky: väčšina obsahuje plast a prirodzene sa nerozkladajú,
  • pečivo: môže prilákať škodcov a zvýšiť rast škodlivých baktérií,
  • rastliny, ktoré sú choré alebo napadnuté hmyzom: môžu šíriť choroby.

Tu je návod, ako začať

1. Miesto, kde sa deje mágia

Prvým krokom ku kompostovaniu je určenie miesta, kde chcete kompostovaciu hromadu alebo zásoby odkladať. Pokúste sa vybrať vonkajšie miesto s čiastočným tieňom a dostatkom drenáže. Je tiež dôležité vybrať oblasť, ktorá je ľahko prístupná, ale bez zvierat, vrátane tých domácich a voľne žijúcich živočíchov.

Vaša kopa by mala mať šírku a výšku aspoň 3 stopy (91 cm), čo je veľkosť zvládnuteľná pre väčšinu záhradníkov a zaisťuje, že dokáže udržať teplo. Počas procesu kompostovania vzniká teplo, keď baktérie rozkladajú organické materiály.

Prípadne môžete použiť špeciálnu kompostovaciu nádobu, ktorá je navrhnutá tak, aby bolo pre vás jednoduchšie miešanie kompostovacích materiálov.

kompostovacia bednička s kompostom
Vytvorte si kôpku kompostu pridaním zvyškov jedla a odpadu z dvora (Zdroj: Freepik/sylv1rob1)

2. Začnite pridávať materiály

Keď si vyberiete miesto pre kompost, ste pripravení začať pridávať materiály. Vo všeobecnosti sa odporúča striedať zelené a hnedé materiály vo vrstvách. Termín „zelené materiály“ sa vzťahuje na položky, ako sú potraviny a zvyšky z dvora, zatiaľ čo „hnedé materiály“ zahŕňajú položky bohaté na uhlík, ako sú konáre, papier, slama a drevené štiepky.

Aj keď vrstvenie nie je potrebné, pomáha zaistiť, že zachovávate správnu rovnováhu zelených a hnedých materiálov, aby ste optimalizovali proces rozkladu.

Začnite vytvorením 4 – 8-palcovej (10 – 20 cm) vrstvy objemných hnedých materiálov, ako sú vetvičky, na dne vašej hromady, aby ste zabezpečili prevzdušnenie a odvodnenie. Potom striedajte vrstvy zeleného a hnedého materiálu, kým nie je kôš plný. Nezabudnite do každej vrstvy pridať trochu vody, aby bola vlhká.

3. Pravidelne hromadu otáčajte

Hromadu by ste mali pravidelne otáčať, aby ste rovnomerne distribuovali vzduch a vlhkosť, čím zabezpečíte efektívne kompostovanie. Ak to chcete urobiť, použite lopatu alebo vidly.

Ako často musíte kompost obracať, závisí od mnohých faktorov, vrátane veľkosti kopy, množstva vlhkosti a pomeru hnedých a zelených materiálov. Vo všeobecnosti platí, že by ste mali začať otáčaním kôpky každých 4 – 7 dní. Keď váš kompost začne dozrievať, možno ho budete musieť obracať menej často.

Zatiaľ čo väčšina vlhkosti vo vašej kompostovej hromade by mala pochádzať z dažďa, možno ju budete musieť občas zaliať, aby ste ju udržali vlhkú. Ak sa hromada rozmočí, môžete pridať ďalšie hnedé materiály alebo ju častejšie otáčať, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.

4. Čas na spotrebu

Úplné rozloženie materiálov môže trvať niekoľko týždňov až rok v závislosti od rôznych faktorov, ako je veľkosť hromady, typ použitých materiálov, úroveň vlhkosti a klíma. Proces môže urýchliť pravidelné otáčanie kôpky, udržiavanie vlhkosti a drvenie zvyškov na menšie kúsky.

Keď je kompost pripravený na použitie, mal by vyzerať tmavohnedý a drobivý, podobne ako pôda. Mal by mať tiež bohatú, zemitú vôňu a nemal by obsahovať žiadne veľké kusy materiálu.

Kompost môžete použiť tak, že ho zmiešate so zeminou z kvetináča, posypete ním povrch záhrady alebo ním nahradíte mulč. Môžete si tiež pripraviť svoj vlastný kompostový čaj namáčaním malého množstva kompostu vo vode na 24 – 48 hodín. Potom zmes preceďte a nastriekajte na rastliny, aby ste im dodali prospešné živiny a podporili tak rast vašej záhrady.

záhradkárske potreby na kompostovanie
Kompostovaním sa vytvára organický materiál bohatý na živiny, ktorý môžete pridať do pôdy (Zdroj: Freepik/freepik)

Môžete kompostovať aj bez dvora?

Ak nemáte dvor alebo prístup do vonkajšieho priestoru, stále môžete skúsiť kompostovať doma. V súčasnosti je v obchodoch k dispozícii množstvo kompostovacích nádob vhodných pre váš byt, ktoré sa dajú použiť na vytvorenie mini hromád kompostu v interiéri pod umývadlom, v špajze alebo v chladničke. Niektoré kuchynské spotrebiče na kompostovanie môžu premeniť zvyšky jedla na hnojivo bohaté na živiny v priebehu niekoľkých hodín.

Keď sa vám nahromadia zvyšky jedla, môžete ich vložiť do košov na bioodpad alebo skúsiť kontaktovať miestne farmy, ktoré komposty prijímajú.

Vyskúšajte tento tip

Ak máte málo miesta, nasekajte zvyšky jedla predtým, ako ich pridáte do kompostovacej nádoby. Tento postup nielen šetrí miesto, kým nebudete pripravení vysypať zvyšky do kompostovacieho koša, ale tiež pomáha rýchlejšiemu rozkladu potravín.



Zdroj: plnielanu.sk, healthline.com
Odporúčame