Je tu obdobie prechladnutí, chrípok a iných vírusových ochorení, ktoré bývajú často sprevádzané tvorbou nepríjemného hlienu. Zbaviť sa ho kašľaním či smrkaním nebýva vždy jednoduché. Pred návštevou lekára skúste tieto tipy.
Nahromadené hlieny sa objavujú pri zápale prínosových dutín, hrdla či priedušiek. Sťažujú dýchanie a spôsobujú kašeľ, ktorý vzniká v dôsledku dráždenia nervov v dýchacích cestách.
Prečo sa tvoria?
Hlieny Sa v našom organizme tvoria stále, aj keď sme zdraví – vtedy si to však neuvedomujeme. Len čo sa objaví nádcha, chrípka či prechladnutie, ich produkcia sa dramaticky zvýši a začne byť obťažujúca. Úlohou hlienov je zachytávať baktérie alebo nečistoty a vyvádzať ich von z dýchacích ciest. Ak sú však husté, ich pohyb je spomalený.
Usadené v dýchacích trubiciach potom obmedzujú priechod vzduchu a sťažujú nám dýchanie. Kašeľ je v takomto prípade obranným mechanizmom, prostredníctvom ktorého sa naše telo snaží hlienov zbaviť. K zvýšenej tvorbe hlienov však nemusí dochádzať len pri ochoreniach z nachladnutia, ale napríklad aj pri alergiách.
Ako sa ich zbaviť?
Vo vlastnej chladničke alebo špajzi zvyčajne nájdeme hneď niekoľko dôležitých ingrediencií, ktoré nám pomôžu zbaviť sa zahlienenia. Vyskúšať môžete niektorý z nasledujúcich domácich receptov, ktoré vám prinesú rýchlu úľavu.
Slaná voda
Kloktanie slanou vodou určite mnohí poznajú ako prvú pomoc pri bolesti hrdla. Popri zmiernení bolesti však slaná voda pomáha aj zredukovať a uvoľniť hlien, ktorý obsahuje baktérie. Stačí rozpustiť približne pol čajovej lyžičky soli v pohári teplej vody a aspoň 30 sekúnd kloktať niekoľkokrát denne.
Med a citrón
Med upokojuje podráždenú sliznicu dýchacích ciest, a poskytuje tak okamžitú úľavu. Okrem toho má silné antibakteriálne a antivirotické účinky, vďaka čomu pomáha organizmu bojovať s chorobou. V spojení s citrónom, ktorý je bohatý na vitamín C, získate silného bojovníka pri uvoľňovaní upchatých dutín a posilňovaní imunity. Nezabudnite, že med a citrón nikdy nepridávame do horúceho nápoja – zničili by sme všetky prospešné a cenné látky, ktoré obsahujú.
Na uľahčenie vykašliavania si môžeme pripraviť aj jednoduchú medovo-citrónovú zmes, ktorú získame dôkladným zmiešaním dvoch polievkových lyžíc citrónovej šťavy a jednej polievkovej lyžice medu. Konzumujeme trikrát denne.
Tymian
Býva označovaný aj ako penicilín chudobných. Jeho sila spočíva najmä v antibakteriálnych a protiplesňových účinkoch. Oceníte ho nielen pri zápaloch ústnej dutiny a oslabenej imunite, ale aj pri zápaloch priedušiek či prínosových dutín, keďže pomáha uvoľniť a ľahšie vykašliavať hlien. Vynikajúci je v podobe sirupu, rovnako si však z neho môžete urobiť aj čaj. Jednu čajovú lyžičku sušeného tymianu stačí zaliať 2,5 dcl vody, priviesť k varu, odstaviť a lúhovať približne desať minút. Čaj pijeme teplý maximálne trikrát denne.
Zázvor, škorica, kurkuma
Zázvorový čaj je základným prostriedkom na rozpúšťanie hlienov, zázvor má totiž silné antivirotické aj antibakteriálne vlastnosti. Veľmi dobre uvoľňuje upchaté hrdlo a priedušky a tlmí ďalšiu tvorbu hlienov. K samotnému zázvoru však môžeme pridať aj škoricu a kurkumu, a tým účinnosť nápoja ešte zvýšiť.
Liečivý čaj si pripravíme nasledovne:
- Dáme variť dva poháre vody. Keď voda začne vrieť, vložíme do nej pár kúskov zázvoru, pol čajovej lyžičky kurkumy a rovnaké množstvo mletej škorice.
- Intenzitu varenia zoslabíme, hrniec prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme jednu minútu.
- Následne odstavíme, ešte 5 minút lúhujeme a nakoniec precedíme.
- Ochutíme medom a pijeme po malých dúškoch počas dňa.
Jablčný ocot
Udržiavaním vhodného ph v organizme dokážeme predísť nadmernej tvorbe hlienov. Pomôcť nám v tom môže jablčný ocot, ktorý má napriek svojej kyslej chuti zásadotvorné účinky.
Príprava nápoja je jednoduchá: jednu čajovú lyžičku surového nepasterizovaného jablčného octu rozriedime v pohári vlažnej vody a vypijeme. Postup opakujeme dva až trikrát denne. Roztok možno použiť aj na kloktanie, ak je tvorba hlienov sprevádzaná aj bolesťou hrdla.
Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku
Zdieľať na
Zdieľaní