Čerešňové koláče: Doprajte si ovocie plné zdravia v sladkých variáciách

Koláč

plnielanu.sk

Čerešne prospievajú vašej kráse, srdcu, imunite, dopĺňajú chýbajúce vitamíny, napríklad vitamín C, odvádzajú z tela toxické látky a navyše sú prírodným antioxidantom. Sú jednoducho univerzálnou bombou pre zdravie. Užite si ich sezónu naplno, napríklad aj s týmito koláčikmi.

Rýchla čerešňová pochúťka

Potrebujeme:

  • 1 pohár polohrubej múky
  • 2 poháre čerstvých čerešní
  • ½ pohára kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • ½ prášku do pečiva
  • 1/3 pohára mlieka
  • 1/3 pohára oleja
  • 1 vanilínový cukor
  • 3 lyžičky kakaa

Postup: Cukor a vajcia vymiešame do penista a pridáme múku, zmiešanú s kypriacim práškom, olej a mlieko. Zmiešame a ¾ cesta vylejeme na plech. Do zvyšnej ¼ vmiešame kakao a popridávame lyžicou do cesta, aby nám vzniklo dvojfarebné fľakaté cesto. Do cesta pridáme rozpolené čerešne a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi na 20 minút. Po upečení posypeme cukrom, zmiešaným s vanilkovým cukrom.


Mohlo by vás zaujímať: Sezóna čerešní vrcholí: Tieto koláče si získajú aj vás!


Čerešňová lahôdka

Potrebujeme:

  • 400 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 100 g masla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 pohár mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • kôra z 1 citróna
  • štipka soli

Posýpka:

  • 100 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g polohrubej múky

Postup:  Vajcia vyšľaháme  s cukrom a pridáme ku nim rozpustené maslo. Následne pridáme aj múku, mlieko, citrónovú kôru, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Vylejeme na plech a na vrch poukladáme rozpolené a kôstok zbavené čerešne. Posypeme posýpkou, ktorú sme pripravili zmiešaním roztopeného masla s múkou a cukrom a dáme piecť do rúry na 30 minút pri teplote 180°C.


Mohlo by vás zaujímať: Ríbezľové pečené koláče: Ktorú z týchto dobrôt pripravíte ako prvú?


Čerešňový zákusok so želatínou

Potrebujeme:

  • 1 pohár polohrubej múky
  • 1 pohár hrubej múky
  • 1 vajce
  • 2 poháre čerstvých čerešní
  • 2 balíky želatíny
  • 1 pohár kryštálového cukru
  • 1 pohár mlieka
  • 1/2 pohára oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Múky zmiešame s vanilkový cukrom a práškom do pečiva. Pridáme ku nim olej, vajce a mlieko. Cesto vymiešame, vylejeme na plech a dáme piecť pri teplote 180°c asi na 20 minút. Na upečené piškótové cesto poukladáme rozpolené čerešne a zalejeme červenou želatínou, pripravenou podľa návodu a necháme stuhnúť.


Poznáte ďalšie recepty na prípravu čerešňových zákuskov? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: plnielanu.sk, flickr.com/KS Girl, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close