Čerešne prospievajú vašej kráse, srdcu, imunite, dopĺňajú chýbajúce vitamíny, napríklad vitamín C, odvádzajú z tela toxické látky a navyše sú prírodným antioxidantom. Sú jednoducho univerzálnou bombou pre zdravie. Užite si ich sezónu naplno, napríklad aj s týmito koláčikmi.
Rýchla čerešňová pochúťka
Potrebujeme:
- 1 pohár polohrubej múky
- 2 poháre čerstvých čerešní
- ½ pohára kryštálového cukru
- 3 vajcia
- ½ prášku do pečiva
- 1/3 pohára mlieka
- 1/3 pohára oleja
- 1 vanilínový cukor
- 3 lyžičky kakaa
Postup: Cukor a vajcia vymiešame do penista a pridáme múku, zmiešanú s kypriacim práškom, olej a mlieko. Zmiešame a ¾ cesta vylejeme na plech. Do zvyšnej ¼ vmiešame kakao a popridávame lyžicou do cesta, aby nám vzniklo dvojfarebné fľakaté cesto. Do cesta pridáme rozpolené čerešne a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi na 20 minút. Po upečení posypeme cukrom, zmiešaným s vanilkovým cukrom.
Mohlo by vás zaujímať: Sezóna čerešní vrcholí: Tieto koláče si získajú aj vás!
Čerešňová lahôdka
Potrebujeme:
- 400 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 100 g masla
- 100 g krupicového cukru
- 1 pohár mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- kôra z 1 citróna
- štipka soli
Posýpka:
- 100 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g polohrubej múky
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom a pridáme ku nim rozpustené maslo. Následne pridáme aj múku, mlieko, citrónovú kôru, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Vylejeme na plech a na vrch poukladáme rozpolené a kôstok zbavené čerešne. Posypeme posýpkou, ktorú sme pripravili zmiešaním roztopeného masla s múkou a cukrom a dáme piecť do rúry na 30 minút pri teplote 180°C.
Mohlo by vás zaujímať: Ríbezľové pečené koláče: Ktorú z týchto dobrôt pripravíte ako prvú?
Čerešňový zákusok so želatínou
Potrebujeme:
- 1 pohár polohrubej múky
- 1 pohár hrubej múky
- 1 vajce
- 2 poháre čerstvých čerešní
- 2 balíky želatíny
- 1 pohár kryštálového cukru
- 1 pohár mlieka
- 1/2 pohára oleja
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Postup: Múky zmiešame s vanilkový cukrom a práškom do pečiva. Pridáme ku nim olej, vajce a mlieko. Cesto vymiešame, vylejeme na plech a dáme piecť pri teplote 180°c asi na 20 minút. Na upečené piškótové cesto poukladáme rozpolené čerešne a zalejeme červenou želatínou, pripravenou podľa návodu a necháme stuhnúť.
Poznáte ďalšie recepty na prípravu čerešňových zákuskov? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.