Keď som v obchode našla žiarivé a krvavočervené čerešne, dlho som s ich kúpou neváhala. V kombinácii s tvarohom a kávičkou tvorili neodolateľnú poobednú kombináciu.
Potrebujeme
- 300 g čerešní
- 4 vajíčka
- 250 g masla
- 220 g hnedého trstinového cukru
- 250 g tvarohu
- 1 citrón
- 350 g špaldovej hladkej múky
- 1 kypriaci prášok
- mletá škorica
- 250 ml mlieka
Postup
Vajíčka rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Vo veľkej mise tak vymiešame žĺtky s maslom a cukrom do hladka.

Pridáme tvaroh, nastrúhame kôru z 1/2 umytého citrónu, mlieko, prášok do pečiva a múku. Opäť mixérom vymiešame.

V ďalšej miske vyšľaháme bielka do tuhého snehu. Ten potom postupne metličkou zapracujeme do misky so žĺtkami.


Plech vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme a rozotrieme naň cesto, do ktorého ukladáme umyté a vykôstkované čerešne.

V menšej miske zmiešame 100 g múky so 120 g hnedého cukru. Na rozpálenej panvici necháme roztopiť približne 150 g masla, prisypeme zmes múky s cukrom a poopekáme. Ešte zatepla nadrobíme zmes na plech s cestom a čerešňami.

Takto pripravený koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 45 minút. Po upečení môžeme poprášiť práškovým cukrom. Pri servírovaní podávame samostatne alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Dobrú chuť!

Zdieľať na
Zdieľaní