FOTORECEPT Čerešňovo-tvarohový koláčik je stávka na istotu: Zmizne zo stola rýchlosťou blesku!

Čerešňový koláč

Vďaka tvarohu je chuť tohto čerešňového koláčika o poznanie jemnejšia ako by tomu bolo v prípade kysnutého cesta (Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Keď som v obchode našla žiarivé a krvavočervené čerešne, dlho som s ich kúpou neváhala. V kombinácii s tvarohom a kávičkou tvorili neodolateľnú poobednú kombináciu.

Potrebujeme

  • 300 g čerešní
  • 4 vajíčka
  • 250 g masla
  • 220 g hnedého trstinového cukru
  • 250 g tvarohu
  • 1 citrón
  • 350 g špaldovej hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • mletá škorica
  • 250 ml mlieka

Postup

Vajíčka rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Vo veľkej mise tak vymiešame žĺtky s maslom a cukrom do hladka.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Pridáme tvaroh, nastrúhame kôru z 1/2 umytého citrónu, mlieko, prášok do pečiva a múku. Opäť mixérom vymiešame.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

V ďalšej miske vyšľaháme bielka do tuhého snehu. Ten potom postupne metličkou zapracujeme do misky so žĺtkami.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)
(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Plech vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme a rozotrieme naň cesto, do ktorého ukladáme umyté a vykôstkované čerešne.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

V menšej miske zmiešame 100 g múky so 120 g hnedého cukru. Na rozpálenej panvici necháme roztopiť približne 150 g masla, prisypeme zmes múky s cukrom a poopekáme. Ešte zatepla nadrobíme zmes na plech s cestom a čerešňami.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Takto pripravený koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 45 minút. Po upečení môžeme poprášiť práškovým cukrom. Pri servírovaní podávame samostatne alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Dobrú chuť!

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)
Zdroj: plnielanu.sk/MZ
Odporúčame