Denne sa vyprodukuje odpad z lietania, od jednorazových plastov cez množstvo obalov až po neskonzumované jedlá a nápoje. Letiská a letecké spoločnosti tak čelia veľkej environmentálnej výzve. Mnohí cestujúci si množstvo vzniknutého odpadu ani neuvedomujú. Pritom sami by mohli prispieť k tomu, aby bola záťaž na životné prostredie oveľa menšia.
Odpad z lietania sa počíta na tony
Priemerný cestujúci podľa Medzinárodnej asociácie leteckých dopravcov vyprodukoval v leteckej doprave za minulý rok približne 1,43 kilogramu odpadu na let, z čoho 20 % tvorili nedotknuté potraviny a nápoje. Ročne je to šesť miliónov ton odpadu z jedla, ktorý by dokázal naplniť takmer 12 tisíc olympijských bazénov. „Letecké spoločnosti čelia prísnym hygienickým predpisom a v snahe zabrániť šíreniu rôznych chorôb sa nespotrebované jedlá a potraviny nemôžu znovu použiť, napríklad pri ďalšom lete. Všetko jedlo, ktoré cestujúci počas letu nedojedia, sa považuje za kontaminované a musí sa po pristátí okamžite zlikvidovať,“ vysvetlil Envi-Pak.
Okrem odpadu z jedla a jednorazových riadov vzniká odpad aj pri používaní jednorazových slúchadiel alebo diek. Deky síce nie sú určené iba na jedno použitie, ale pre hygienické normy sú podľa organizácie vždy zabalené v plastovom obale. Na toaletách sú to obrúsky, zvlhčovače vzduchu alebo obaly s hygienickými a kozmetickými potrebami.
Ako byť šetrný k životnému prostrediu v lietadle?
Každý človek môže znížiť svoj vlastný odpad počas cestovania:
- Používajte jeden plastový pohár na nápoje počas celého letu.
- Noste si vlastnú fľašku, ktorá sa dá naplniť z pitných fontán na letisku alebo priamo počas letu.
- Ak je to možné, spárujte si vlastné Bluetooth slúchadlá s In-flight entertainment systémom priamo v lietadlách.
- Prineste si so sebou na palubu vlastné hygienické potreby v malých cestovných nádobách na opätovné použitie, a to podľa predpisov jednotlivých leteckých spoločností.
- Noste si vlastné občerstvenie v opakovane použiteľných nádobách.
„Noste so sebou ‚zero-waste‘ cestovnú súpravu pre vaše potreby a pohodlie, zbaľte si opakovane použiteľnú slamku, príbor, šálku či vlastnú deku,“ priblížila organizácia. Doplnila, že cestujúci si môžu z ponuky jedál vybrať vegetariánske a vegánske jedlá, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu. „Odmietnite akékoľvek potraviny, ktoré viete, že neskonzumujete. Na vašom tanieri tak neskončí niečo, čo nechcete.“ Check-in si môžete urobiť online, aby ste sa vyhli papierovým verziám palubných lístkov.
Riaditeľka komunikácie Envi-Paku Katarína Kretter tvrdí, že alternatívou do budúcnosti môžu byť biologicky rozložiteľné materiály, ktoré sú však drahšie ako plast. „Okrem toho sa viaceré letecké spoločnosti snažia minimalizovať odpad využívaním recyklovateľných alebo opakovane použiteľných materiálov na balenie jedál, ale aj zavedením inovatívnych riešení,“ podotkla a dodala, že letecký priemysel je odvetvie, kde sa akékoľvek environmentálne zmeny odzrkadľujú pomaly, pretože podliehajú rôznym medzinárodným pravidlám a zákonom.
Zdieľať na