Chcete schudnúť alebo doplniť červené krvinky? Stavte na divinu

Divina

wikipedia.org/Ralf Roletschek

Mäso z diviny je populárne nielen vďaka svojej výraznej chuti, ale aj kvalite a obsahu výživových hodnôt. Je preň typický nízky obsah tuku a cholesterolu, keďže zver sa neustále pohybuje za potravou a žije v čistom lesnom prostredí. Práve v tomto období šéfkuchári radi pripravujú divinu, lebo je k dispozícii mladá, odrastená zver. Skúsite si divinovú lahôdku pripraviť aj sami doma?

Ideálne pre chudokrvných aj chudnúcich

Pre mäso z diviny je typický vysoký obsah bielkovín, nenasýtených mastných kyselín a omega 3 mastných kyselín. „Toto mäso je vhodné napríklad pri diétach, ale aj pre ľudí trpiacich chudokrvnosťou, pretože je zdrojom železa,“ vysvetľuje Michal Hečko, šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum. Navyše na jeseň sa zvieratá živia najmä hubami či lesnými plodmi, a preto ich mäso dostáva zaujímavú príchuť.

Guláš zvládne aj začiatočník

Podľa šéfkuchára sa diviny nemusia báť ani začiatočníci vo varení, ideálne je skúsiť prípravu guláša. „Vyberte si srnca, diviaka, alebo jeleňa. Nemusíte sa mäsu nijak zvlášť venovať, stačí dávať pozor, aby sa dusením nerozvarilo,“ radí Michal Hečko. Podľa neho je najideálnejšie na guláš krk a spodná časť stehna.


Mohlo by vás zaujať: Bravčové mäso je tučné a nezdravé: Ide o mýtus alebo fakt?


Pomaly ďalej zájdeš

Ostatné časti, napríklad chrbát, môžete použiť pri minútkach ako sú steaky, či medailónky. Ak chcete mäso piecť v celku, vhodná je vrchná časť stehna. Šéfkuchár radí mäso pripravovať veľmi pomaly. „Mäso spracúvajte na nízkych teplotách. Čím nižšia teplota, tým vhodnejšie pre mäso, nemalo by sa spracovávať šokovou terapiou. Vysokou teplotou a rýchlym postupom ho len zbytočne vysušíte.“

Ako rozpoznať kvalitu?

Pôvod a čerstvosť mäsa je pri divine kľúčová. „Kvalitné mäso odporúčam kupovať od predajcov, ktorých poznáte, prípadne od poľovníckych združení,“ hovorí šéfkuchár. Vizuálne nesmie mať šedastý, slizom potiahnutý povrch a nesmie zapáchať.

Dobré reštaurácie majú už svoju sieť preverených dodávateľov, takže ak si netrúfate pripraviť lahôdky z diviny doma, môžete sa na ne spoľahnúť. „Kvalitné reštaurácie majú k dispozícii overenie pôvodu nákupu, aby mohli hosťom na vyžiadanie čerstvosť zdokumentovať,“ dodáva Ladislav Olcsváry, riaditeľ hotela Mercure Bratislava Centrum.


Mohlo by vás zaujať: Tip od šéfkuchára: Vynikajúca domáca paštéta patrí k zime – spravte si ju aj vy


Paštéta z jelenej pečene

Paštéta z jelenej pečene

Potrebujeme:

  • 150 g jelenej pečene
  • 90 g masla
  • ½ bielej cibule
  • brandy
  • soľ, korenie
  • citrón
  • hnedý cukor
  • čerstvý tymian

Postup: Pečeň nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na nadrobno nakrájanej cibuľke s trochou tymianu (taktiež nadrobno nasekanom). Poprášime cca pol lyžicou hnedého cukru, necháme skaramelizovať a podlejeme trochou brandy. Povaríme, kým sa nevyparí alkohol. Na miernom ohni rozpustíme 80 g masla (10 g si necháme na dokončenie paštéty). Orestovanú pečeň vložíme do mixéra, nastrúhame kôru z ½ citróna a za stáleho mixovania pridávame pomaly maslo. Keď je všetko vymixované, prepasírujeme pečeň cez jemné sitko, dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a nakoniec rýchlo zašľaháme ešte do teplej paštéty zvyšných 10 g masla.


Máte radi divinu? Ktoré ďalšie recepty z nej by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii. 

Zdroj: wikipedia.org/Ralf Roletschek, wikipedia.org/Ralf Roletschek, Mercure, Zora, Mercure

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close