Chutné jednohubky potešia veľkonočné návštevy: Pripravíte ich raz-dva-tri

Plnené vajíčka na šaláte s pažítkovou oblohou

thinkstockphotos.com

Veľká noc je obdobie, ktoré je najväčším katolíckym sviatkom a zároveň udalosťou, ktorú muži kvôli oblievačke a šibačke doslova milujú. U žien je toto nadšenie práve v dôsledku spomínaných činností už trochu menšie. Napriek tomu treba prichystať pre šibačov a veľkonočné návštevy nejaké to občerstvenie. My vám poradíme ako na to rýchlo, jednoducho a tak, aby to lahodilo nielen chuťovým bunkám, ale bolo príjemné aj na pohľad. Ponúkame vám recepty na 3 druhy jednohubiek vo farbách jari.

Ružový šunkovo-syrový rez

Potrebujeme:

  • 300 g šunky
  • 300 g plátkového syra
  • 250 g taveného syra alebo mäkkého tvarohu
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 5 g želatíny
  • soľ
  • korenie

Postup: Tavený syr, smotanu, soľ a korenie vymiešame a pridáme doň želatínu pripravenú podľa návodu na obale. Plech vyložíme alobalom a naukladáme naň vrstvu šunky. Na šunku dáme tenkú vrstvu syrovej zmesi, na to naukladáme rovnomerne vrstvu plátkového syra a na syr dáme opäť vrstvu syrovej zmesi. Postup opakujeme dovtedy, kým sa nám neminú suroviny, pričom posledná vrstva by mala byť kvôli estetickému hľadisku syrová. Keď máme všetko navrstvené, dáme celú zmes na plechu stuhnúť cez noc do chladničky a následne ju nakrájame na ľubovoľné tvary, buď kocky, obdĺžniky, trojuholníky, alebo môžeme formičkami vykrojiť akýkoľvek veľkonočný motív. Pre jednoduchšiu manipuláciu môžeme do každého kúska pichnúť ozdobné špáradlo.


Mohlo by vás zaujať: Originálne no jednoduché veľkonočné dobrôtky: Ktorú prichystáte svojim hosťom?


Žlté plnené vajíčka

Potrebujeme:

  • 5 vajec
  • 100 g zmäknutého masla
  • 120 g taveného syra alebo mäkkého syra
  • soľ
  • korenie
  • mletú červenú papriku
  • pažítku

Postup: Vajcia uvaríme na tvrdo, olúpeme, pozdĺžne prekrojíme a opatrne vyberieme žĺtky. Tie dáme do pripravenej misky a pridáme ku nim aj tavený syr, maslo, soľ, korenie, papriku a nadrobno nasekanú pažítku. Tú môžete pokojne vynechať, alebo nahradiť inou bylinkou, podľa chuti. Žĺtkový krém vymiešame, naplníme do igelitového vreckúška, na ktorom sme odstrihli spodný roh a okrasne plníme vydlabané jamky po žĺtkoch v pripravených bielkoch.


Mohlo by vás zaujať: Pohostenie na špáradlách za pár minút: Pochutíte si na nich k vínku aj tvrdému


Zelená avokádová pasta

Potrebujeme:

  • 50 g strúhaného syra
  • 2 avokáda
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • celozrnnú bagetu

Postup: Avokáda ošúpeme, vyberieme jadro a pretlačíme vidličkou na kašu. Pridáme strúhaný syr, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a všetko spolu zmiešame. Pastou potrieme kolieska celozrnnej bagety a podávame. Ak chcete mať bagetu ako čerstvo upečenú, vložte ju pred tým na chvíľu do rozohriatej rúry. Keďže avokádo rýchlo tmavne, odporúčame pripravovať tesne pred príchodom návštevy. Ozdobiť môžeme lístkom mäty, alebo kúskom reďkvičky.


Aké chutné dobrôtky si na Veľkú noc doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame