Chutné obedy počas diéty: Aj chudnutie môže dobre chutiť

Cuketová polievka

pixabay.com

Niekedy je naozaj ťažké pripraviť si na obed niečo zdravé a zároveň rýchle. Nie vždy máme chuť vymýšľať niečo kreatívne a premýšľať, čo zdravé by sme si pripravili. Prinášame vám tri recepty, ktoré by ste mali určite skúsiť, pretože nezaťažia váš žalúdok a ani z nich nepriberiete. Vyberte si, či si pripravíte cuketovú polievku, pohánkové rizoto alebo rybu s cherry paradajkami.

Cuketovo-nivová polievka

Ak momentálne chudnete, cuketa by na vašom tanieri nemala chýbať. Ideálna je najmä vďaka tomu, že neobsahuje skoro žiadne kalórie. Naopak, vďaka veľkému množstvu vlákniny, zasýti na dlhší čas. Navyše, obsahuje aj mnoho antioxidantov a nenasýtených mastných kyselín, ktoré človek nutne potrebuje.

Potrebujeme:

●       1 veľkú cuketu

●       1 biely jogurt

●       2 malé cibule

●       2 strúčiky cesnaku

●       100 g syru niva

●       soľ

●       korenie

●       kúsok masla

Postup: Cibuľu nakrájame na malé kúsky a osmažíme ju na troche masla do zlatista. Po chvíľke pridáme nastrúhanú cuketu a restujeme. Keď je cuketa orestovaná, zalejeme ju približne litrom vody, osolíme, okoreníme podľa chuti a necháme desať minút vrieť. Na záver pridáme prelisovaný cesnak a primiešame biely jogurt, ktorý chuť polievky krásne zjemní. Na vrch nastrúhame syr niva.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Grilovaná zelenina s hydinovými stehnami: Ideálne jedlo aj počas diéty


Pohánkové rizoto

Ďalší variant, ktorý musíte pri diéte skúsiť, je rýchle pohánkové rizoto. Pohánka je doslova zázračná celozrnná obilnina, ktorú môžete jesť aj vtedy, ak máte cukrovku alebo vás trápi vysoký krvný tlak či kardiovaskulárne ochorenia. Ideálna je aj pre ženy s kŕčovými žilami.

Potrebujeme:

●       250 g sušenej pohánky

●       1 mrkvu

●       1 petržlen

●       1 brokolicu

●       1 cibuľu

●       1 PL kečupu

●       80 g syra

●       trochu masla

●       soľ

●       čierne korenie

Postup: Pohánku najprv dobre umyjeme a dáme variť do osolenej vody. Kým sa varí, na panvici orestujeme cibuľu, pridáme mrkvu, brokolicu aj petržlen a restujeme ďalších päť minút. Podlejeme trochou vody a necháme dusiť, až kým zelenina nezmäkne. Keď je pekne mäkká, pridáme uvarenú pohánku a premiešame. Na záver ešte osolíme, okoreníme a postrúhame syrom.

Náš tip: Pohánkové rizoto výborne chutí s worcesterskou omáčkou.


Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným!


Ryba s cherry paradajkami

Ryby spolu ovocím a zeleninou radíme medzi základ zdravej stravy. Vďaka nenasýteným mastným kyselinám prospievajú kardiovaskulárnemu systému, ich konzumácia nezaťažuje organizmus a navyše sa z nich ani nepriberá.

Potrebujeme:

●       400 g ryby (losos, šťuka..)

●       200 g cherry paradajok

●       olivový olej

●       cesnak

●       soľ

●       čierne mleté korenie

●       tymian

●       kúsok masla

●       citrónovú šťavu

●       korenie na grilovanie

Postup: Rybie filety opláchneme pod vlažnou vodou a osušíme utierkou alebo papierovou servítkou. Potom filety z oboch strán osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Rybu si najprv na panvici opečieme dve minúty z oboch strán, potom ju vyberieme a položíme na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Do výpeku, ktorý nám ostal na panvici, dáme kúsok masla a tymian. Rybu polejme a pečieme ju ešte 15 minút pri 150 stupňoch. Na záver si opečieme na olivovom oleji aj cherry padajky, pridáme k nim cesnak, korenie na grilovanie a na zjemnenie aj kúsok masla. 


Aké diétne obedy si pri snahe o chudnutie pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Lenka
Odporúčame