Kuchynská KORENINA, ktorá rozhýbe váš metabolizmus v priebehu pár minút: Ako na tinktúru z tohto zázraku!

Čili paprička naštartuje váš metabolizmus na plné obrátky. (Zdroj: Gettyimages.com)

Čili papričky sa udomácnili aj v našich kuchyniach. Mnohí z nás si nevedia predstaviť pokrmy, ktoré by nimi nedochutili. Ak ste milovníkom ostrej chuti, určite ich pri varení používate aj vy. Vedeli ste však o tom, že nie sú len potešením chuťových pohárikov, ale dokážu prospievať aj vášmu zdraviu?

Zatočia takmer so všetkým

Ak vás trápi pomalý metabolizmus, nedostatočné trávenie, prvé príznaky prechladnutia, vlčí hlad či vysoká úroveň stresu, dajte si čili papričku. Táto korenina, ktorá sa u nás vyskytuje v mnohých odrodách, farbách či tvaroch, dokáže svojimi priaznivými účinkami zatočiť takmer so všetkým. Poradíme vám, ako z jej účinkov dostať maximum.

V závislosti od druhu sa líšia papričky najmä stupňom pikantnosti, no účinky zostávajú v podstate podobné. Konzumáciou čili si môžete pomôcť k detoxikácií čriev, zlepšiť reumu, znížiť cholesterol, posilniť srdce a krvný obeh alebo stimulovať nervový systém. Ak ste sa doposiaľ čili vyhýbali, rozhodne by ste mali zvážiť, či ho nezaradíte do svojej stravy.

Nájdite v čili viac než len pikantnú chuť (Zdroj: Freepik/
chatchy4406)

Spaľovač tukov

Pikantné pokrmy sa skvelo hodia aj do redukčnej diéty. Látka kapsaicín, ktorú papričky obsahujú, pomáha k tvorbe žalúdočných štiav a slín, čím pozitívne vplýva na vaše trávenie. Okrem toho organizmus zahrieva, čím urýchľuje metabolické premeny, tlmí pocity hladu a znižuje chuť na kalorické či sladké potraviny.

S konzumáciou by ste to rozhodne nemali preháňať. A to najmä v prípade, že ste sa v minulosti pikantným pokrmom vyhýbali. Pamätajte aj na odporúčanú dávku kapsaicínu, ktorá sa pohybuje okolo 400 miligramov za týždeň. Jeho koncentrácia v čili papričkách závisí od ich druhu a veľkosti.

Domáca tinktúra

Ak chcete čili konzumovať pre jeho účinky, no obávate sa náporu štipľavého jedla, skúste si pripraviť domácu tinktúru. Dodá vášmu telu všetko dobré a vy pri tom nebudete trpieť. Stačí vám pár ingrediencií a približne dva týždne času.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST tatárskych omáčok: Našli sme najlepšiu k hranolkám, mäsku aj šalátu

Stačí, ak zmiešate 1 diel nasekaných čili papričiek (odporúčame Habanero, pretože obsahujú najvyššie percento kapsaicínu) s 9 dielmi svetlej liehoviny (ideálne vodky). Všetko spolu premiešajte vo vhodnej fľaši a nechajte dva týždne macerovať. Následne zmes prefiltrujte cez kávový filter a skladujte v tmavých fľaškách.

Domáca medicína sa hodí nielen pri chudnutí ako spaľovač tukov, ale aj pri náhlych tráviacich problémoch či proti reumatickým a svalovým bolestiam. Tinktúru užívajte trikrát denne po jedle počas jedného mesiaca. Odporúča sa približne desať kvapiek, ktoré rozmiešate v pohári s vodou.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame