Nechcete plytvať potravinami? Týmto dokážete predĺžiť ich trvanlivosť!

Ako benefit je dobrý pocit z toho, že neplytváte jedlom, a ušetríte aj nejaké tie eurá, ktoré sa vždy zídu (Zdroj: Freepik/freepik)

Ak ste zástancom rodinných nákupov raz za týždeň, určite to poznáte – nakúpite viac, než stihnete spotrebovať? To sa neoplatí, však? Nevešajte hlavu, niektoré suroviny dokážu vydržať viac, a iným môžete trochu dopomôcť. Ako benefit je dobrý pocit z toho, že neplytváte jedlom, a ušetríte aj nejaké tie eurá, ktoré sa vždy zídu. My vám prezradíme, ako na to!

Chlieb a pečivo

Chrumkavosť im prinavráti čistá voda. Chlieb či pečivo pokropte vodou. Stratená vlhkosť sa vráti a po pár minútach v rúre bude chutiť opäť ako z pekárne. Je dobré ich skonzumovať ihneď, aby nestvrdli.

Orechy

Kupujete ich do zásoby a po čase strácajú svoju chuť? Orechy, ale aj väčšinu semienok môžete vo vzduchotesnej nádobe zamraziť či dokonca zavariť. Prospieva im nielen chlad, ale aj tma.

Koreňová zelenina

Skúste mrkvu či petržlen vložiť do zaváraninového pohára s vodou. Voda je životobudič, ako sa patrí. Do vody ponorte aj špargľu či stonkový zeler.

Ovocie, no najmä banány

Čudujete sa, prečo nielen banány, ale tiež ovocie v ich blízkosti extrémne rýchlo dozrie až prezrie? Ak  tomu chcete predísť, obaľte ich fóliou a skladujte ich oddelene. Banány, ale i avokádo, hrušky, jablká či broskyne produkujú etylén, ktorý urýchľuje proces dozrievania.

Drobné ovocie

Ovocie vložte do nádoby, ktorá sa dá zatvoriť, a tentoraz do nej vložte suchú kuchynskú utierku. Pohltí prebytočnú vlhkosť, ktorá je v tomto prípade príčinou vzniku plesní.

Bylinky a listová zelenina

Bylinky a šaláty skladujte v chladničke buď vo vlhkej plátennej utierke, alebo do krabičky vložte papierový obrúsok pokropený vodou. Všetko, čo potrebujú, je dostatočná vlhkosť, ktorú po otvorení balenia strácajú.

Mlieko a syry

Pri mliečnych výrobkoch sa oplatí sledovať dátum spotreby. Trvanlivosť syrov predĺžite, ak ich po otvorení zabalíte do papiera na pečenie. Syr sa nielen nevysuší, ale zabráni sa aj vzniku neželaných plesní.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Naklíčené zemiaky pozná každý: Uvažujete, či sa ešte dajú jesť? Možno to už teraz nebudete chcieť!

Mlieko je tiež náchylné. Ukladáte ho do dverí? Ide o najteplejšiu časť chladničky. Nájdite mu miesto v strede a ideálne vzadu.

Sledujte nás aj na Instagrame

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame