Z času na čas, každý z nás nájde doma naklíčené zemiaky. Ide o celkom prirodzený proces, kedy sa pri zvyšujúcej teplote začnú tvoriť klíčky. Nedeje sa tak len pri dlhodobom skladovaní, pretože klíčiť začínajú zemiaky už pri teplote okolo 4 až 6 ºC, teda aj v chladničke. Pravdou ale je, že do nej ani nepatria.
Škrob, ktorý zemiaky obsahujú, sa v chladničke rýchlejšie mení na cukor a stávajú sa zbytočne sladšími. Vhodným miestom na skladovanie zemiakov sú priedušné papierové vrecká alebo debničky na mierne chladnom a tmavom priestranstve. Napriek správnemu skladovaniu, sa na nich často objavia klíčky, najmä začiatkom novej sezóny, kedy máme v zásobe ešte tie z predchádzajúceho roka. Môžeme naklíčené zemiaky bezpečne konzumovať alebo sa im treba vyhnúť? Poznáme odpovede.
Naklíčené zemiaky a otázka ich konzumácie
Zemiaky, rovnako ako paradajky alebo baklažány, prirodzene obsahujú solanín. Ide o glykoalkaloid, ktorý je pre ľudí toxický, ak sa požíva vo veľkých množstvách. Ak nie sú zemiaky skladované v ideálnych podmienkach, začnú klíčiť a produkovať solanín. Aj v prípade, že sú samotné hľuzy zemiakov vystavené veľkému svetlu, zozelenajú, čo tiež signalizuje produkciu solanínu. A to môže byť nebezpečné pre zdravie.
V naklíčených zemiakoch miznú výživné látky a menia sa na cukor. Pokiaľ sú zemiaky ešte stále pevné a majú len maličké klíčky, sú vhodné na konzumáciu, ak sa zbavíme týchto klíčkov. Keď už sú zemiaky zmäknuté, strácajú vlhkosť a ich klíčky sú dlhé, v žiadnom prípade by sa už nemali konzumovať.
Ak majú klíčky dĺžku najviac 1 centimeter, môže sa vylomiť, zemiak sa môže ošúpať a tepelne upraviť na konzumáciu. Dlhšie klíčky svedčia o zvýšenej hladine solanínu. Medzi príznaky otravy solanínom patrí nevoľnosť, hnačka, zvracanie, bolesť hlavy, ale aj závraty.
Náš tip: Škodlivé účinky solanínu pomáha odbúrať rasca, ktorú počas varenia zemiakov pridáte do vody. Okrem toho, že rasca škodlivý solanín nachádzajúci sa najmä v klíčiacich zemiakoch neutralizuje, obsahuje aj vysoký obsah silíc, ktoré priaznivo vplývajú na trávenie.
Ako inak použiť zemiaky s klíčkami?
Myslíme tie, ktoré sa už zo zdravotných dôvodov nedajú konzumovať. Tak tie sa dajú najlepšie využiť na sadenie a pestovanie novej úrody. Ak naklíčené zemiaky nie sú príliš mäkké, stačí ich zasadiť do zeme a počkať, kým dozrejú. Prípadne ich skúste nakrájať na menšie kúsky a každý vložiť do zeme. Uistite sa však, že na každom odkrojenom kúsku je dobre vyformovaný klíčok, aby zemiak mohol rásť. Sadíme do hĺbky 5 – 7 centimetrov a prihrnieme zeminou.
Zdieľať na
Zdieľaní