Vlastné perníkové korenie? Vyrobte si ho s nami, nie je to zložité a koláčiky budú chutiť ešte lepšie!

vlastné perníkové korenie na pečenie

vlastné perníkové korenie na pečenie

Stačí pomlieť a zmiešať zopár surovín a vlastné perníkové korenie vám rozvonia celú domácnosť. Postup nie je zložitý, ale výsledok poteší milovníkov sladkého, obzvlášť tých, ktorí majú radi vianočné koláčiky. Existuje viacero receptúr a výslednú zmes korenín si môžete aj sami prispôsobiť podľa vlastnej chute. Tu je náš návod.

Vlastné perníkové korenie vonia Vianocami

Na jeho výrobu budete potrebovať:

  • 10 g celých anízových semienok
  • 10 malých alebo 5 veľkých tyčiniek celej škoricovej kôry (25 g)
  • 2 celé klinčeky/hrebíčky (8 g)
  • 1 g mletého muškátového orieška
  • 25 g celých koriandrových semienok
  • 5 g sušeného a mletého zázvoru
  • 10 g badyánových hviezdičiek
mlynček na mletie a sitko
Perníkové korenie je plné výrazných vôní a chutí (Zdroj: YouTube/cookswiss2024)

Okrem rôznych druhov korenín budete tiež potrebovať elektrický mlynček na kávu a jemné sitko. Najskôr si jemno nameľte všetky koreniny.

pomleté koreniny
Čím jemnejšie koreniny pomeliete, tým jednoduchšie sa bude používať prášok (Zdroj: YouTube/cookswiss2024)

Potom ich postupne preosievajte cez sitko, aby ste dostali jemný a sypký prášok. Ak treba, pomeľte a preosievajte aj niekoľkokrát za sebou.

miešanie mletých korenín na vlastné perníkové korenie
Perníkové korenie skladujte mimo vlhkého prostredia (Zdroj: YouTube/cookswiss2024)

Hotové korenie nasypte do uzatvárateľnej a vzduchotesnej nádoby. Môžete ihneď používať na pečenie, ale aj pri ochucovaní nápojov alebo napríklad aj do dusenej červenej kapusty.

Máte radi voňavé vianočné koreniny?

Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku

Zdroj: Plnielanu.sk, YouTube/cookswiss2024
Odporúčame