Stačí pomlieť a zmiešať zopár surovín a vlastné perníkové korenie vám rozvonia celú domácnosť. Postup nie je zložitý, ale výsledok poteší milovníkov sladkého, obzvlášť tých, ktorí majú radi vianočné koláčiky. Existuje viacero receptúr a výslednú zmes korenín si môžete aj sami prispôsobiť podľa vlastnej chute. Tu je náš návod.
Vlastné perníkové korenie vonia Vianocami
Na jeho výrobu budete potrebovať:
- 10 g celých anízových semienok
- 10 malých alebo 5 veľkých tyčiniek celej škoricovej kôry (25 g)
- 2 celé klinčeky/hrebíčky (8 g)
- 1 g mletého muškátového orieška
- 25 g celých koriandrových semienok
- 5 g sušeného a mletého zázvoru
- 10 g badyánových hviezdičiek
Okrem rôznych druhov korenín budete tiež potrebovať elektrický mlynček na kávu a jemné sitko. Najskôr si jemno nameľte všetky koreniny.
Potom ich postupne preosievajte cez sitko, aby ste dostali jemný a sypký prášok. Ak treba, pomeľte a preosievajte aj niekoľkokrát za sebou.
Hotové korenie nasypte do uzatvárateľnej a vzduchotesnej nádoby. Môžete ihneď používať na pečenie, ale aj pri ochucovaní nápojov alebo napríklad aj do dusenej červenej kapusty.
Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku
Zdieľať na