Stratili ste hlas v dôsledku prechladnutia? Vieme, čo pomáha aj prečo je dôležité nešepkať

strata hlasu

Čo robiť pri strate hlasu? (Zdroj: Gettyimages)

Jeseň sa okrem farebnej prírody spája najmä už s typickým chrípkovým obdobím či prechladnutiami. Jedným z príznakov je aj strata hlasu. Čo vtedy robiť? Zistili sme za vás!

Prečo prichádzame o hlas

Strata hlasu je nepríjemnou situáciou nielen pre tých, ktorí sa živia svojím hlasom, ale azda pre každého. Mnohí podliehajú panike s otázkou, či už stratili svoj hlas navždy. Nebojte sa, o hlas sa úplne nedá prísť. Tento nežiaduci jav sa deje v tele najmä v dôsledku zápalu v hrdle.

O hlas však môžeme prísť aj po prežúrovanej noci, kedy sme z celého hrdla spievali alebo, keď sme zo všetkých síl fandili nášmu obľúbenú tímu v športe. Hlasivky sa skrátka unavili. Stratou hlasu často trpia aj speváci po koncerte. Prísť oň však môžete tiež aj vtedy, ak vás trochu ofúkne či už vietor alebo klimatizácia.

Čo s tým?

Prvou a najdôležitejšou vecou je byť ticho. Nerozprávať, nenamáhať. Nechať hlasivkám pokoj a čas na to, aby sa spamätali. Pozor! Najhoršie, čo môžete urobiť, je šepkať, vtedy sú totiž hlasivky namáhané oveľa viac. Ďalšou vecou je nevystavovať sa chladu a prievanu. Vzduch v izbe by sme mali zvlhčovať a krk mať v teple – napríklad vďaka šálu.

V momente, keď prídete o hlas v dôsledku choroby, siahnite po liekoch, ktoré riedia hlien a uľahčujú vykašliavanie. Najúčinnejšie sú kalciové injekcie, sirup proti kašľu a dobrou voľbou sú tiež pastilky. Samozrejmosťou sú bylinkové čaje a vynechanie akéhokoľvek bublinkové nápoja, kávy a cigariet.

Pokiaľ sa vám hlas nevráti do normálu do 2-3 týždňov, vyhľadajte lekára. Za stratou vášho hlasu môže byť vážnejšie ochorenie, rôzne útvary na hlasivkách alebo paréza, respektíve ochrnutie hlasiviek. Hlas by sa nám mal vrátiť do normálu v priebehu 2-4 dní.

Ďalšie tipy a recepty

  • Teplá Vincentka – poznáte prírodnú liečivú vodu Vincentka? Práve pitie tohto mierne ohriateho nápoja by malo zabrať a prinavrátiť hlas.
  • Teplé mlieko zmiešané s medom a maslom. Možno si tento recept pamätáte ešte z detstva. Dodnes sa využíva a mnohí naň nedajú dopustiť.
  • Cibuľa s medom – polovicu cibule nakrájame na drobné kúsky a zamiešame s 1-2 ČL medu. Prikryjeme to napríklad papierovým obrúskom, aby cibuľa pustila šťavu. Nakoniec si po 1 lyžičke dávame max 3x denne práve túto šťavu. Každý deň si pripravíme novú zmes.
  • Čokoláda – pozor, nie však hocijaká. Mala by obsahovať aspoň 70 % kakaa.

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: plnielanu.sk, health.clevelandclinic.org, webmd.com

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close