Jar síce klope na dvere, no počas nej čakajú aj nástravy v podobe rôznych alegzií či nachladnutí. Jedným z príznakov je aj strata hlasu. Čo vtedy robiť? Zistili sme za vás!
Prečo prichádzame o hlas
Strata hlasu je nepríjemnou situáciou nielen pre tých, ktorí sa živia svojím hlasom, ale azda pre každého. Mnohí podliehajú panike s otázkou, či už stratili svoj hlas navždy. Nebojte sa, o hlas sa úplne nedá prísť. Tento nežiaduci jav sa deje v tele najmä v dôsledku zápalu v hrdle.
O hlas však môžeme prísť aj po prežúrovanej noci, kedy sme z celého hrdla spievali alebo, keď sme zo všetkých síl fandili nášmu obľúbenú tímu v športe. Hlasivky sa skrátka unavili. Stratou hlasu často trpia aj speváci po koncerte. Prísť oň však môžete tiež aj vtedy, ak vás trochu ofúkne či už vietor alebo klimatizácia.
Čo s tým?
Prvou a najdôležitejšou vecou je byť ticho. Nerozprávať, nenamáhať. Nechať hlasivkám pokoj a čas na to, aby sa spamätali. Pozor! Najhoršie, čo môžete urobiť, je šepkať, vtedy sú totiž hlasivky namáhané oveľa viac. Ďalšou vecou je nevystavovať sa chladu a prievanu. Vzduch v izbe by sme mali zvlhčovať a krk mať v teple – napríklad vďaka šálu.
V momente, keď prídete o hlas v dôsledku choroby, siahnite po liekoch, ktoré riedia hlien a uľahčujú vykašliavanie. Najúčinnejšie sú kalciové injekcie, sirup proti kašľu a dobrou voľbou sú tiež pastilky. Samozrejmosťou sú bylinkové čaje a vynechanie akéhokoľvek bublinkové nápoja, kávy a cigariet.
Pokiaľ sa vám hlas nevráti do normálu do 2-3 týždňov, vyhľadajte lekára. Za stratou vášho hlasu môže byť vážnejšie ochorenie, rôzne útvary na hlasivkách alebo paréza, respektíve ochrnutie hlasiviek. Hlas by sa nám mal vrátiť do normálu v priebehu 2-4 dní.
Ďalšie tipy a recepty
- Teplá Vincentka – poznáte prírodnú liečivú vodu Vincentka? Práve pitie tohto mierne ohriateho nápoja by malo zabrať a prinavrátiť hlas.
- Teplé mlieko zmiešané s medom a maslom. Možno si tento recept pamätáte ešte z detstva. Dodnes sa využíva a mnohí naň nedajú dopustiť.
- Cibuľa s medom – polovicu cibule nakrájame na drobné kúsky a zamiešame s 1-2 ČL medu. Prikryjeme to napríklad papierovým obrúskom, aby cibuľa pustila šťavu. Nakoniec si po 1 lyžičke dávame max 3x denne práve túto šťavu. Každý deň si pripravíme novú zmes.
- Čokoláda – pozor, nie však hocijaká. Mala by obsahovať aspoň 70 % kakaa.
Zdieľať na
Zdieľaní