Leto plné zeleniny je výhradou každého záhradkára. Najviac ponúkanou zeleninou sa v tomto období stáva cuketa, ktorej má v záhrade každý prebytok. Pokiaľ aj vy pestujete túto plodinu, mali by ste sa mať na pozore. Pokiaľ plody cukety alebo uhoriek chutia inak ako by mali, radšej ich nekonzumujte.
Nepríjemná chuť
Za nepríjemnou chuťou uhoriek alebo cukiet nie je len roztopaš chuťových pohárikov. Ak spozorujete horkú a nezvyčajnú chuť, zeleninu radšej hoďte do smetiaka. Práve táto chuťová odchýlka vás upozorní na prítomnosť jedovatého kukurbitacínu. Príznakmi požitia sú najmä tráviace problémy, no tento jed dokáže aj zabíjať.
Prípady vo svete
Ako informuje zdroj, vo svete sú známe prípady, kedy sa ľudia otrávili konzumáciou cukety. Aj napriek tomu, že sa vám to môže zdať ako nezmysel, buďte v pozore. Spomínaný zdroj uvádza, že je známy prípad 64-ročného muža z Británie, ktorému prišlo zle po varenej cukete, dokonca mal halucinácie a triašku.
Ďalší príklad uvádza zdroj istého nemeckého dôchodcu z roku 2015, ktorého cuketa pripravila o život. Úrady ihneď vydali varovanie týkajúce sa konzumácie tejto zeleniny. Ide najmä o doma vypestované cukety a rôzne odrody tekvíc, ktoré tiež môžu predstavovať potenciálne riziko. Dôvodom má byť fakt, že sa v zelenine tvoria nebezpečné látky v dôsledku sucha pri pestovaní.
Pestovanie jedu
Nebezpečenstvo si môžete nevedomky privodiť do svojej záhradky aj vy – stačí, ak tekvice alebo cukety zasadíte v blízkosti horčiny. Vzájomným opeľovaním sa druhy rastlín krížia a zvyšuje sa riziko kontaminácie plodov. Odborníci preto varujú pred pestovaním semien z vlastných plodov. Dodávajú, že kúpené sadenice môžete bezpečne vysadiť bez rizika možného šľachtenia.
Ak chcete mať 100 percentnú istotu, odporúča sa zbieranie mladých plodov. Cuketa v stave najvyššej zrelosti obsahuje najviac toxických látok. „Preto sa plody cukety alebo tekvice konzumujú mladé, pred dosiahnutím stavu plnej zrelosti. Platí zásada, že sa nekonzumujú plody, ktoré vykazujú trpkú alebo horkú chuť. V prípade, že domáce plody vykazujú horkú chuť, je nutné zmeniť pestovaný druh a venovať pozornosť zberu tak, aby ste zbierali len mladé plody,“ uviedla Štěpánka Čechová z ministerstva zdravotníctva Českej republiky.
Zdieľať na