Cvikla je výborná pri chudnutí aj pre zdravie: Spoznajte jej výhody aj vy

Cvikla

thinkstockphotos.com

Cvikla alebo červená repa je dosť rozšírená v našich zemepisných šírkach a konzumuje sa najmä v podobe prírodných štiav, v polievkach či v šalátoch. Na naše územie bola privezená ešte v časoch Veľkomoravskej ríše z Byzancie. Už antickí učenci zdravej výživy ocenili jej výnimočné liečebné vlastnosti. Súčasní vedci nielenže potvrdili výsledky svojich predchodcov, ale tiež dokázali, že červená repa je jedinečná zelenina a žiadna iná ju nedokáže v ľudskej strave nahradiť.

Pozitívne vlastnosti cvikly sú v jej osobitej nutričnej hodnote spätej s dvoma črtami. Prvú tvorí  unikátny súbor stopových prvkov, ktoré nikde takto pohromade nenájdeme a po druhé, cvikla obsahuje veľké množstvo látok, ktoré sa zachovávajú aj pri jej tepelnom spracovaní. Teda, o jej pozitívach  niet už žiadnych pochýb.

Jej zloženie je pestré

Cvikla obsahuje mnoho látok prínosných pre naše telo:

  • Sacharidy 14% z celkového zloženia: glukóza, fruktóza, sacharóza (6%), pektíny.
  • Vitamíny, minerály, stopové prvky: B, C (v menšom množstve), karotenoidy, kyselina listová a pantoténová, draslík, železo, horčík, mangán, jód, kobalt, meď, zinok, fosfor, síra, cézium, rubídium, chlór atď. – takmer celá Mendelejevova tabuľka, ale vo výraznom množstve!
  • Organické kyseliny: citrónová, jablčná, šťaveľová.
  • Aminokyseliny: betaín, betanín, lyzín, valín, arginín, histidín atď.
  • Vláknina – veľké množstvo.

Sto gramov cvikly obsahuje 40 kcal, 1,5 g bielkovín, 0,1 g tukov a 8,8 g sacharidov. Užitočné vlastnosti repy sú najmä v jej biochemickom zložení.


Mohlo by vás zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


V čom vám môže cvikla pomôcť?

1. Cvikla je užitočná pri chronickej zápche a v boji proti obezite

Vďaka vláknine, organickým kyselinám a iným prvkom reguluje metabolické procesy, zvyšuje črevnú peristaltiku. Cvikla je čističom organizmu číslo 1,  ozdravuje črevo, ničí hnilobné baktérie nielen pomocou mechanického účinku vlákniny. Okrem toho je nízkokalorickým produktom. S tým súvisí aj popularita a efektivita cviklových diét pri znižovaní váhy.

2. Používa sa pri obezite, ochoreniach pečene a hypertenzii

Cvikla je užitočná aj preto, že obsahuje lipotropnú (tuk rozpúšťajúcu) látku betaín, ktorá reguluje metabolizmus tukov, zabraňuje infiltrácii pečene a pomáha znižovať krvný tlak. Cviklový betaín  plní svoju funkciu rovnako ako v čerstvom, tak aj v uvarenom stave.

Horčík nachádzajúci sa v repe vo veľkom množstve podporuje liečbu aterosklerózy a hypertenzie. Cvikla má močopudný a laxatívny účinok. Má anestetické účinky, je liekom proti bolesti, podporuje hojenie, pomáha organizmu v boji s depresiami a je vynikajúcim prostriedkom pri stave opitosti.

3. Červená repa je užitočná pre zdravú krvotvorbu

Obsahuje stopové prvky zodpovedné za tieto procesy. Ľudia, ktorých strava je obohatená o túto zeleninu len zriedka trpia anémiou.

4. Výborná v tehotenstve

Červená repa je veľmi dôležitá pre tehotné ženy. Kyselina listová, ktorá je jej súčasťou, je dôležitá pred počatím a na začiatku tehotenstva pre zdravý vývin najmä nervového systému dieťaťa. Navyše, v tehotenstve sú časté zápchy, ktoré cvikla pomáha odstraňovať.

5. Pomáha v liečbe ochorení štítnej žľazy a rakoviny

Cvikla sa pýši prvenstvom v obsahu jódu spomedzi inej koreňovej zeleniny a touto vlastnosťou je najužitočnejšou pri ochoreniach štítnej žľazy. Existuje predpoklad, že betaín zamedzuje i vzniku zhubných nádorov a dlhoročným výskumom bol potvrdený aj ten fakt, že cvikla je silným zdrojom energie.


Mohlo by vás zaujať: Červená repa: Smelý bojovník za krásu a proti rakovine


Kedy radšej opatrne?

Príčina nespočíva v dĺžke alebo spôsobe tepelnej úpravy cvikly, ale v jej organickom a chemickom  zložení. Preto, ak trpíte nejakým nižšie spomínaným ochorením, doprajte si cviklu len výnimočne.

1. Osteoporóza a náchylnosť k nej

Dôvodom je, že cvikla narušuje vstrebávanie vápnika.

2. Diabetes mellitus

Pretože je to sladká zelenina s vysokým obsahom cukru.

3. Urolitiáza (hlavne oxalúria)

Konzumácia červenej repy je kontraindikáciou aj v tomto prípade, pretože obsahuje kyselinu šťaveľovú. Na internete nájdete mnoho receptov na liečbu obličkových a močových kameňov pomocou šťavy z cvikly.  Ale v každom prípade, ak si nechcete viac uškodiť, vyhnite sa jej konzumácii!

4. Chronická hnačka

Červená repa má totiž výrazné laxatívne účinky.


Mohlo by vás zaujať: Máte časté zdravotné problémy? Príčinou môže byť prekyslenie organizmu!


Cvikla v ľudovom liečiteľstve

Recepty na liečenie ochorení, pri ktorých pomáha červená repa.

Hypertenzia: Čerstvú šťavu z repy zmiešajte s lyžičkou medu. Pite pred jedlom asi štvrtinu pohára.

Pri zápche: Pre tento účel poslúžia rôzne pokrmy z repy, vývary, polievky a šťavy.

Pri liečbe tuberkulózy: Repa ako súčasť rôznych diétnych jedál, určených k liečbe tuberkulózy.

Pri nádche: Čerstvú šťavu si kvapkajte do nosa  2-3 kvapky 3 x denne.

Pri liečbe vredov, rôznych prasklín na koži: Uvarte repu na kašu, potierajte si ňou postihnutú oblasť a obviažte obväzom. Vo forme masky pomáha aj pri liečbe akné.

Skorbut: S týmto ochorením sa stretávame už len výnimočne, ale najlepšie pomáha nakladaná repa alebo v polievke boršč.


Máte radi cviklu? Ako často si ju doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close