Šéfkuchár Residence Hotel & Club Dušan Lichý sa v jarnom menu snažil spojiť tradičné s moderným a popri tom stále zdravým jedlom. Medzi jeho receptami nájdete tip na výbornú polievku, roládu, či skvelý nepečený dezert. Inšpirujte sa týmito receptami pri príprave jarného menu aj u vás doma.
Špenátová roláda s tofu a cícerovo-cesnakovým pyré
Potrebujeme (na 10 porcií):
- 500 g špenátu
- 4 vajcia
- 200 g tofu
- 200 g sójovej omáčky
- 50 g cibule
- 20 g cesnaku
- 400 g cíceru
- bylinky, soľ, korenie
Postup:
Cícerové pyré
Cibuľku nakrájame na jemno a opražíme na tuku, pridáme cesnak a popražíme, zalejeme vývarom, pridáme cícer a varíme do mäkka. Keď je cícer uvarený, všetko dôkladne rozmixujeme a následne prepasírujeme cez jemné sito. Pyré dochutíme soľou, korením a zjemníme maslom.
Špenátová roláda
Mrazený špenát necháme voľne roztopiť a zbavíme ho prebytočnej vody. Pridáme vajíčko, soľ, korenie, cesnak a dobre vymiešame. Tofu si nakrájame na obdĺžniky, zalejeme sójovou omáčkou a necháme marinovať. Potom špenát natrieme na potravinársku fóliu, do stredu položíme tofu, zrolujeme a konce fólie zaviažeme. Roládu varíme na pare asi 20 minút, po vychladnutí nakrájame a podávame s cícerovým pyré.
Mohlo by vás zaujať: Pečená hus je favoritom jesene: Zistite, ako ju vyberať a dobre pripraviť
Mrkvovo-zázvorový krém
Potrebujeme (na 10 porcií):
- 1200 g mrkvy
- 60 g cibule
- 150 g zázvoru
- 100 ml smotany
- bylinky, soľ, korenie
- vodu
Postup: Cibuľku nakrájame a opražíme na tuku, pridáme nakrájanú mrkvu a zázvor, opražíme a zalejeme vodou. Keď je mrkva uvarená, všetko dôkladne rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sito. Polievku dochutíme a zjemníme maslom a trochou smotany. Podávame s chlebovým čipsom.
Mohlo by vás zaujať: Tip od šéfkuchára: Vynikajúca domáca paštéta patrí k zime – spravte si ju aj vy
Králičí chrbát s batátmi prekladanými riasami nori
Potrebujeme (na 10 porcií):
- 1500 g králičieho chrbátu
- 2000 g batátov
- 1000 g smotany
- 15 g rias nori
- 500 g kuriatok (hríbov)
- 10 porcií demi glace
- bylinky, soľ, korenie
Postup:
Gratinované batáty
Šľahačkovú smotanu privedieme do varu, dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a všetko spolu povaríme. Potom pridáme najemno nakrájané batáty a ešte prevaríme. Teraz zemiaky poprekladáme do zapekacej misky spolu s riasami a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút.
Chrbát z králika očistíme, osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín a tymián a necháme mäso odležať. Mäso potom opekáme na grile cca 2 minúty z každej strany. Necháme ho odležať a podávame s gratinovanými batátmi, restovanými kuriatkami na masle a preliate demi glace.
Mohlo by vás zaujať: Osviežujúce citrónové koláče: Zamaškrtíte si na nich aj vy?
Nepečený cheesecake s passion fruit
Potrebujeme (na 16 porcií):
- 300 g maslových keksov
- 100 g masla
- 400 g smotany
- 70 g cukru
- 200 g mascarpone
- 100 g kokosového mlieka
- 20 g želatínových plátkov
- 500 g mangového pyré
- 120 g passion fruitu (maracuja) a jedlé kvety
Postup: Sušienky rozdrvíme a pridáme rozpustené maslo. Všetko dobre premiešame, vysypeme na tortovú formu a roztlačíme. Dáme do chladu na 1 hodinu. V miske zmixujeme mascarpone a cukor. V ďalšej miske sladkú smotanu vyšľaháme do tuha a opatrne do nej pridáme mascarpone a kokosové mlieko. Vylejeme do korpusu, uhladíme a dáme do chladničky minimálne na 4 hodiny. Do manga si rozkrojíme passion fruit, pridáme cukor a želatínu. Zmiešame a vylejeme na cheesecake a necháme stuhnúť. Podávame s ovocím.
Vyskúštali ste už niektoré zo spomínaných jedál? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.