Rady a triky na dokonalý zemiakový šalát: Na tieto detaily si dajte obzvlášť pozor!

tipy na zemiakový šalát

Poznáme tipy na vylepšenie vášho zemiakového šalátu (Zdroj: GettyImages)

Nepochybujeme o tom, že na zemiakový šalát máte svoj osvedčený recept, ktorý sa vôbec nechystáte meniť. Ide totiž o tradičný pokrm, kde sa recepty zväčša posúvajú z generácie na generáciu. No bez ohľadu na to, čo všetko do šalátu dávate a čím ho ochucujete, existuje pár dôležitých vychytávok. Vďaka nim urobíte svoj božský zemiakový šalát ešte božskejším.

Zemiaky a majonéza, to sú tie najzákladnejšie ingrediencie, bez ktorých sa žiaden vianočný šalát nezaobíde. A práve pri nich sa dá všeličo zachrániť, ale aj pokaziť. Na čo si teda dávať pozor?

Nie je zemiak ako zemiak

Mohlo by sa zdať, že na kvalite až tak nezáleží, podstatná je kombinácia tých správnych ingrediencií. Omyl! Zemiaky sú absolútny základ a tu si treba uvedomiť, že nie z každých urobíte naozaj dobrý šalát. Siahnuť by ste mali po varnom type A, maximálne B. „Áčko“ má pevnú lojovitú dužinu, ktorá sa nerozpadá ani po dlhšej dobe varu. Zemiaky si tak udržia svoj tvar a nebudú múčnaté.

Typ B je už o čosi menej vhodný, označujú sa ním polopevné zemiaky, ktoré sa po dlhšom varení rozsýpajú a majú vyššiu múčnatosť. V obchode môžete natrafiť aj na zemiaky priamo s označením „šalátové“, tie budú tou najlepšou voľbou pre váš vianočný šalát.

Tri dni a dosť

Plnú chuť zemiakovému šalátu dodáva majonéza. Niektorí ju dnes v snahe o zdravší životný štýl nahrádzajú jogurtom, otázkou však je, či sa tak nepripravujú o jeden zo zaručených gurmánskych zážitkov. Nie, nejdeme vás navádzať, aby ste zhrešili, máme pre vás len jedno prijateľné riešenie: skúste majonézu celkom nevynechávať a namiešajte ju s jogurtom v pomere 1:1. Pozor si dajte na trvanlivosť majonézy a hotový šalát skladujte v chlade pri teplote okolo 7 °C. Ak nechcete riskovať zažívacie problémy, šalát by ste mali skonzumovať do troch dní.

Miešam, miešaš, miešame

Viete, ako vzniká dobrý zemiakový šalát? Predsa premiešaním a spojením chutí všetkých ingrediencií! Ale pozor, nie je miešanie ako miešanie. Najskôr treba zemiaky a zeleninu nakrájať na malé kocky – aby boli rovnako veľké, odporúčame prepasírovať ich cez mriežku. Potom všetky ingrediencie dajte do veľkej misy a pustite sa do opatrného miešania. Opatrnosť je dôležitá preto, aby sa jednotlivé komponenty neznehodnotili a zachovali si svoj tvar. Vychytávkou je zmiešať najskôr zeleninu, a až potom primiešať zemiaky, zabránite tak ich rozmáganiu.

Rady na záver:

  1. Odležať cez noc: Hovorí sa, že zemiakový šalát je najchutnejší druhý deň. Aj odborníci odporúčajú pripraviť ho večer, a nechať ho cez noc odležať v chladničke, zemiaky tak nasiaknu zeleninu, majonézu a všetky ostatné ingrediencie a chute sa krásne prepoja.
  2. Pikantnejší vďaka horčici: Ak používate na majonézovú zálievku obyčajnú horčicu a chcete mať šalát pikantnejší, použite horčicu dijonskú.
  3. Cibuľa bez štipľavosti: Aby ste cibuľu v šaláte nemali príliš štipľavú, nakrájajte ju nadrobno a krátko zvarte v octovej vode alebo v šťave z uhoriek. Namiesto bielej cibule môžete použiť aj červenú, dodá šalátu farebnosť.
  4. Nebojte sa cesnaku: Milovníci ostrejších chutí môžu do šalátu pridať aJ pár strúčikov cesnaku, výsledok ich určite príjemne prekvapí.
  5. Saláma alebo šunka: Neviete si svoj zemiakový šalát predstaviť bez salámy? Skúste tentoraz mäkkú salámu vymeniť za kvalitnú šunku, šalát bude chuťou aj kvalitou určite oveľa lepší.

 



Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close