Koložvárska kapusta sa nazýva podľa maďarského názvu rumunského mesta Kluž. Je to však pochúťka, ktorá je pevne ukotvená v slovenskej kuchyni. Okrem klasického receptu s mletým mäsom a klobáskou, môžete kvasenú kapustu upiecť aj vegetariánsky a dokonca aj vegánsky, teda bez mäsa i živočíšnych produktov. Inšpirujte sa troma variáciami na klasickú pochúťku.
Koložvárska kapusta sa nazýva podľa maďarského názvu rumunského mesta Kluž. Je to však pochúťka, ktorá je pevne ukotvená v slovenskej kuchyni. Okrem klasického receptu s mletým mäsom a klobáskou, môžete kvasenú kapustu upiecť aj vegetariánsky a dokonca aj vegánsky, teda bez mäsa i živočíšnych produktov. Inšpirujte sa troma variáciami na klasickú pochúťku.
Klasická koložvárska kapusta
Potrebujeme:
- 1 kg kvasenej kapusty
- 500 g mletého mäsa
- 1 klobásu
- 2 vajcia
- 2 smotany na varenie
- 200 g ryže
- červenú mletú papriku
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie
Postup: Ryžu prepláchneme a varíme do polomäkka. Necháme ju vychladnúť. Medzitým si nakrájame cibuľu nadrobno a opražíme ju na oleji alebo masti. Pridáme kyslú kapustu, ochutíme ju čiernym korením, červenou mletou paprikou, pretlačeným cesnakom a dusíme približne 15-20 minút. Na druhej panvici si na oleji opražíme okorenené mleté mäso. Zapekaciu misu vymastíme maslom a ukladáme jednotlivé vrstvy, začíname kapustou, pridávame postupne ryžu, mleté mäso, na kolieska nakrájanú klobásu a zvyšok kapusty na koniec. Premiešame vajcia so smotanou a kapustu rovnomerne zalejeme. Pečieme približne 30-40 minút na 180 stupňov.
Náš tip: Kapustu preplachujte podľa vašej chuti. Čím menej kapustnej šťavy v kapuste ostane, tým bude jedlo menej kyslé.
Mohlo by vás zaujímať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!
Vegetariánska koložvárska kapusta
Potrebujeme:
- 100 g sójového granulátu
- 500 g kvasenej kapusty
- 150 g ryže
- 1 cibuľu
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie
- červenú mletú papriku
- 1 smotanu na varenie
- hladkú múku
Postup: Ryžu uvaríme do polomäkka a osolíme ju. Sójový granulát necháme namočiť v horúcej vode, ochutíme ju soľou, paprikou a čiernym korením. Na panvici orestujeme polovicu nakrájanej cibule s mletou paprikou a po chvíli pridáme precedený a vyžmýkaný sójový granulát s pretlačeným cesnakom. Na druhej panvici podusíme na oleji a orestovanej druhej polovici cibule kvasenú kapustu do mäkka. Zapekaciu misu vymastíme a vrstvíme v poradí: kapusta, ryža, sójový granulát a zvyšok kapusty. Následne vrstvy zalejeme smotanou, do ktorej sme pridali trochu hladkej múky a jedno vajce. Pečieme asi 45 minút na 180 stupňov.
Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne
Vegánska koložvárska kapusta
Potrebujeme:
- 500 g kyslej kapusty
- 150 g ryže
- 150 g tofu
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 sójovú smotanu
- červenú mletú papriku
- hladkú múku
Postup: Ryžu uvaríme do polomäkka. Na panvici si opražíme polovicu cibule a podusíme na nej kvasenú kapustu. Na druhej panvici takisto opražíme cibuľu s troškou mletej červenej papriky a čiernym korením, pridáme tam na malé kocky nakrájané tofu. Využiť môžete naturálne a tiež údené, záleží od vašich preferencii. K tofu pridáme aj cesnak a soľ, podľa potreby. Zapekaciu misu vytrieme olivovým olejom a vrstvíme v poradí kapusta – ryža – tofu – kapusta. Kapustu necháme piecť asi 15 minút na 180 stupňov, medzitým si pripravíme zálievku zo sójovej smotany a hladkej múky. Kapustu zalejeme a pečieme ďalších 20 – 25 minút.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdieľať na