Talianska klasika, ktorá sa teší obrovskej obľube na celom svete, rovnako ako aj u nás. Chutné trojuholníčky, s paradajkovou drťou a oblohou podľa chuti a vlastnej fantázie si zamilovali aj Slováci. Pravá talianska pizza chutí najlepšie v originálnej pizzérii, avšak priblížiť sa jej podmanivej chuti môžete aj doma. Neveríte? Skúste si pripraviť jedno z týchto ciest a presvedčte sa sami.
Pizza bez kysnutia
Potrebujeme:
- 300 g hladkej múky
- 1/2 kypriaceho prášku
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžice oleja
- 1 – 2 dcl mlieka
- olivový olej
Postup: Do múky primiešame kypriaci prášok, soľ a olej. Podľa potreby pridávame mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré by malo byť vláčne. Vyvaľkáme ho a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme olivovým olejom a na cesto naukladáme suroviny podľa vlastnej chuti.Dáme piecť pri teplote 200°C asi na 5 – 10 minút. Po dopečení potrieme olivovým olejom s prelisovaným cesnakom.
Mohlo by vás zaujať: Pochúťka pre rodinu aj pre návštevy: Skúste pizzu trikrát inak
Talianska pizza bez vajec
Potrebujeme:
- 300 g polohrubej múky
- ½ kocky droždia
- 3 lyžice olivového oleja
- 150 ml mlieka
- 1 lyžičku soli
- štipku cukru
Postup: V teplom mlieku s cukrom necháme napučať droždie. Pridáme aj soľ, olivový olej a nakoniec múku. Z masy vypracujeme hutné cesto, ktoré môžeme vyvaľkať úplne natenko. Tým pádom nám vznikne dosť cesta na dva plechy. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a naukladáme naň ingrediencie podľa vlastnej chuti. Dáme piecť pri teplote 200°C asi na 10 minút. Po upečení môžeme potrieť olivovým olejom v ktorom sme rozmiešali prelisovaný cesnak.
Mohlo by vás zaujať: Máte doma starý chlieb? Vyčarujte z neho niektorú z týchto dobrôt
Pizza bez mlieka
Potrebujeme:
- 1 droždie
- 600 g múky
- 1 dcl oleja
- 1 – 2 dcl teplej vody
- 1 lyžičku cukru
- 1 lyžičku soli
Postup: Do teplej vody s cukrom rozdrobíme droždie a necháme napučať. Následne pridáme soľ, olej a múku. Vypracujeme cesto a vyvaľkáme ho. Následne ho umiestnime na plech, ktorý sme buď vystlali papierom na pečenie, alebo vymastili maslom. Cesto potrieme olivovým olejom a naukladáme naň suroviny podľa toho, čo máme k dispozícii, alebo nám je po chuti. Dáme piecť do rúry pri teplote 200 – 220°C asi na 10 minút. Je potrebné sledovať, ako sa cesto robí a či je už hotové, pretože každá rúra pečie inak. Upečenú pizzu potrite prelisovaným cesnakom, ktorý ste rozmiešali v olivovom oleji.
Mohlo by vás zaujať: Najjednoduchší pizza recept na bežný deň: Budete prekvapení, ako rýchlo pripravíte túto pochúťku
Na aké spôsoby si doma pripravujete pizzu vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na