Preferovať ekologické myslenie je dôležité. Planéta trpí a je na nás, jej obyvateľoch, aby sme jej to zjednodušili. Aj malými krokmi môžete prispieť „svojou troškou“. Prehodnoťte, či sa správate dostatočne ekologicky a pouvažujte, kde by sa dal vytvoriť priestor pre zmeny. Začať môžete napríklad od kuchyne, ktorá je v domácnosti najväčším zdrojom plytvania a produkcie odpadu.
Celoročná záhradka
Vedeli ste, že okrem klíčenia semienok a pestovania byliniek si môžete doma celoročne dopestovať aj rôzne vňate, ktorými privediete svoje pokrmy k chuťovej dokonalosti? Efekt je očarujúci a pritom nejde o žiadnu vedu – dokonca je to ešte aj ekologické! Stačí, ak správne využijete zbytky zeleniny, ktoré vám zvýšia pri príprave pokrmov. Skvelo sa hodia napríklad odrezky koreňovej zeleniny, cibule, cesnaku či reďkovky.
Odrezané vrchné časti umiestnite do kvetináčov alebo ich nechajte cca týždeň naklíčiť v miske s vodou. Výhonky zeleniny vám prinesú do kuchyne nielen chuť čerstvosti, ale aj rad výživových benefitov. Mať takúto „celoročnú záhradku“ na okne sa naozaj oplatí.
Pestovanie cibule
Cibuľa je jednou z neodmysliteľných surovín, ktorá sa udomácnila nielen v našej národnej kuchyne. Mnohí z nás ju využívajú takmer do každého pokrmu. Najmä pre jej antiseptické a antibakteriálne účinky je obľúbenou zeleninou v chrípkovom období, kedy dodá vášmu telu všetky potrebné látky.
Ak si chcete dopestovať čerstvé cíbiky aj počas zimy, nemusí to byť nadľudský výkon. Zo zdravej cibule odstráňte suchú šupku, cibuľu namočte cez noc do vody a na druhý deň ju vysaďte do kvetináča. Ten by mal mať na dne vrstvu pilín, ktoré pohltia prebytočnú vlhkosť.
Nešetrite kvalitným substrátom a cibule nevkladajte do zeme príliš hlboko. Nádobu uložte na okno, aby mala cibuľa dostatok svetla a udržujte optimálnu teplotu okolo 18 až 25 stupňov Celzia. Dbajte na pravidelné zavlažovanie rozprašovačom. Približne po týždni by ste mali vidieť výsledky v podobe prvých výhonkov – z takejto úrody sa môžete tešiť približne 2 až 3 razy, potom je potrebné zasadiť novú cibuľu.
Čerstvá vňať vždy po ruke
Pestovanie vňate z koreňovej zeleniny sa môže zdať ako nonsens. Stačí vedieť ako na to a môže to byť realita aj u vás doma. Čerstvá vňať nielenže dodá jedlu inú chuť, ale je tiež veľmi prospešná pre vaše telo. Obsahuje veľa vápnika, železa a rad vitamínov C, A a K, ktoré majú pozitívny vplyv na vašu imunitu.
Okrem toho, výhodou spôsobu pestovania je to, že je nielen ekonomický, ale aj ekologický – využijete pri ňom maximum zo zeleniny, ktorú ste použili v kuchyni. Na takéto experimentovanie sa skvelo hodí napríklad mrkva, petržlen, zeler či dokonca červená repa. Pri čistení zeleniny odkrojte hrubší koniec od horného okraja – plátok by mal mať približne 1 až 4 centimetre. Umiestnite ho reznou plochou na tanierik s vodou, ktorá by mala siahať aspoň do 2 až 5 milimetrov zvyšku zeleniny.
Dôležité je pravidelné doplňovanie vlahy – ak bude zelenina namočená nepretržito, z prvých náznakov úrody sa môžete tešiť o necelý týždeň. Následne môžete začať s opatrným zberom. Odrezok je vhodné po čase (ak už vidíte, že pustil korienky) zasadiť do kvetináča, kde sa môže, ale nemusí, uchytiť. Majte preto v rezerve viacero naklíčených kúskov.
Zdieľať na
Zdieľaní