Chren je v našich končinách často využívanou koreňovou zeleninou. Málokto si však spomenie na jeho liečivé účinky. Štipľavá a ostrá zelenina by však nemala chýbať ani vo vašej „výbave“ na zimu, pretože pomáha pri mnohých zdravotných problémoch. Pozrite si nápady, ktoré vás možno inšpirujú pri spracovaní tohtoročnej úrody.
Aromatická zelenina
Chren dedinský (lat. Armoracia rusticana) je obľúbenou koreňovou zeleninou, ktorú pestujú vo svojich záhradkách mnohí pestovatelia. Je známy svojou prenikavou chuťou, bielou dužinou a ostrou štipľavou vôňou. Ukrýva v sebe širokú škálu liečivých účinkov, ktoré využijete pri nachladnutí, ale dokonca aj reume.
Vo všeobecnosti sa odporúča konzumácia čerstvého koreňa, pretože tepelnou úpravou stráca svoj silný účinok. Ak ho chcete servírovať ako doplnok jedla alebo využiť jeho silu ako liek, strúhajte ho bezprostredne tesne pred podávaním.
Chren ako liek
Vďaka vysokému obsahu vitamínu C, organických kyselín a enzýmov, má obrovský potenciál. Jeho antibiotický efekt sa využíva už niekoľko storočí v ľudovom liečiteľstve, najmä pri zápaloch dýchacích a močových ciest. Je vhodnou potravinou aj pri detoxikácii organizmu, pretože zlepšuje látkovú premenu.
Hodí sa aj ako podpora trávenia či pomoc proti únave, alebo prevencia pre udržanie zdravej mikroflóry počas užívania antibiotík. Dokonca dokáže minimalizovať vírusy a baktérie, takže je skvelým doplnkom pri každej chorobe. Využiť ho môžete napríklad aj na naparovanie – jeho inhalácia krásne uvoľní upchatý nos.
Zásobte sa
Ak máte prebytky z tohtoročnej úrody, dbajte na ich správne uskladnenie. Korene chrenu by mali byť uskladnené v piesku alebo dobre prevlhčených pilinách, ideálne bez listov. Pokiaľ nemáte možnosť uloženia v pivnici, môžete ho skladovať aj v chladničke – zamotaný do vlhkej utierky „prežije“ aj niekoľko týždňov. Dbajte však na pravidelné doplnenie vlhkosti, bez ktorej by mohol vyschnúť.
Dá sa tiež skladovať aj v spracovanej forme, čo oceníte najmä v prípade, že nemáte dostatočné priestory pre jeho uskladnenie. Môžete si ho na jemno nastrúhať a naložiť do pohárikov alebo zamraziť v uzatvárateľných vreckách v menších porciách.
Zdieľať na
Zdieľaní