Farba jedálenského servisu vraj ovplyvňuje aj váš apetít: Viete ako?

Taniere na obed

flickr.com/hirizarry12

Chudnutie a priberanie vedci skúmajú zo všetkých možných stránok – a farba tanierov je jedným z nich. Britské nemocnice napríklad používajú červené podnosy v rámci programu boja proti podvýžive pacientov, zvolili si však zrejme najhoršiu možnú farbu. Vyplýva to zo štúdie, ktorá sa zamerala na súvislosť medzi odtieňom jedálenského servisu a potešením z jedla.

Vedci z Oxfordskej univerzity prispeli ďalšími zisteniami k silnejúcemu množstvu dôkazov, že farba, veľkosť, váha a tvar jedálenského náčinia majú veľký vplyv na to, ako ľuďom chutí. Medzi to patrí aj skutočnosť, že červená farba pomáha znížiť množstvo jedla, ktoré človek zje.

Červená na chudnutie

„Červená by mala byť používaná na podávanie pokrmov ľuďom, ktorí potrebujú znížiť príjem potravy, ale určite by nemala byť používaná pre tých, ktorí trpia podváhou,“ napísal vedecký tím v časopise Flavour. Britské nemocnice používajú červené podnosy pre pacientov, ktorí potrebujú s jedlom pomôcť, aby ich sestry ľahšie rozoznali. „Červená sa zdá byť najhoršou možnou farbou pre tie osoby, ktoré treba povzbudzovať, aby viac jedli,“ upozornili vedci.

Rozdiel je aj v jedení z noža či vidličky

V sérii experimentov používal tím jedálenské potreby rôznych farieb, tvarov a váhy, aby zistil vplyv na vnímanú chuť rovnakého jedla medzi desiatkami dobrovoľníkov. Okrem iného vedci zistili, že jedlo konzumované z noža chutilo ľuďom slanšie než z lyžice, vidličky alebo špáradla.

,,To, ako vnímame jedlo, je mnohozmyslový zážitok zahŕňajúci chuť, pocit jedla v ústach, arómu aj pastvu pre oči,“ napísali autori štúdie. ,,Ešte pred tým, než vložíme sústo do úst, ho náš mozog posudzuje, čo má vplyv na celkový zážitok.“


Mohlo by vás zaujímať: Horúca čokoláda v zime poteší: Z akej šálky chutí podľa vedcov najlepšie?


Tento výskum nebol jediný

Tento rok v januári vedci z univerzít vo Valencii a v Oxforde zistili, že skupine dobrovoľníkov pripadala horúca čokoláda chutnejšia, keď ju dostali v oranžovom alebo krémovom hrnčeku, namiesto bieleho alebo červeného.

A predchádzajúce výskumy už napríklad zistili, že žltá zosilňuje vnímanie citrónovej chuti v nealkoholických nápojoch; že nápoje v chladných farbách, ako je napríklad modrá, lepšie hasia smäd ako teplé farby, ako je červená, a že ružové nápoje sú vnímané ako sladšie.


Myslíte si, že farba jedálenského servisu má vplyv na chuť jedla? Aký vplyv majú farby počas jedenia na vás? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: flickr.com/hirizarry12, flickr.com/hirizarry12, Zora, ČTK
Odporúčame