Medová torta, takzvaná „Marlenka“ sa stala v posledných rokoch veľmi obľúbenou v cukrárňach i kaviarňach. Je ideálnou spoločníčkou ku káve. Zároveň ide o dezert, ktorý poteší celú rodinu naprieč generáciami. Inšpirujte sa troma rôznymi spôsobmi, ako ju pripraviť doma.
Medová torta, takzvaná „Marlenka“ sa stala v posledných rokoch veľmi obľúbenou v cukrárňach i kaviarňach. Je ideálnou spoločníčkou ku káve. Zároveň ide o dezert, ktorý poteší celú rodinu naprieč generáciami. Inšpirujte sa troma rôznymi spôsobmi, ako ju pripraviť doma.
„Marlenka“ z domácich medových plátov
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 4 PL medu
- 4 vajcia
- 5 PL kyslej smotany
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 200 g kryštálového cukru
- 2 PL oleja
- vlašské orechy
- ocot
Krém:
- ½ šálky kávy
- 250 g masla
- 1 kondenzované mlieko
- kôru z citróna
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom a zmiešame s múkou. Do octu pridáme sódu bikarbónu, zmiešame a pridáme ohriaty med. Vlejeme do cesta, dodáme tiež lyžice smotany a na jemno posekané orechy. Vznikne tuhé cesto, ktoré rozvaľkáme, a rozdelíme na 6 rovnako veľkých plátov. Položíme ich na papier na pečenie a postupne pečieme na 180 stupňoch, kým nezačnú okraje hnednúť (približne 10 minút). Necháme vychladnúť priamo na papieri na pečenie. Medzičasom si pripravíme krém. Maslo rozmiešame s kondenzovaným mliekom a nastrúhame trošku kôry z citróna. Pláty jemne pofŕkame kávou, aby trošku navlhli. Krém nanášame na jednotlivé pláty. Na vrchnú vrstvu krému nasypeme odrezané a pomrvené okraje plátov zmiešané s orechmi. Necháme odležať v chladničke.
Mohlo by vás zaujímať: Ochutnajte med na tri spôsoby: Ako sušienky, domácu „marlénku“ či perníkový koláč
„Marlenka“ bez vaľkania
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 2 PL medu
Krém:
- 250 g masla
- 1 kondenzované mlieko
- orechy
- ½ balenia čokolády
- 0,5 dcl mlieka
Postup: Maslo roztopíme a prilejeme do misy k múke a práškovému cukru. Pridáme vajcia a vyšľaháme, aby sa dalo cesto dobre rozotierať. Ak je príliš husté, môžeme ho rozriediť mliekom. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré postupne pečieme na papieri na pečenie, približne 7-8 minút. Keď cestá vychladnú, orežeme z nich okraje, ktoré ešte použijeme. Pozor na manipuláciu s cestom, keďže je pomerne krehké. Krém pripravíme vyšľahaním kondenzovaného mlieka s maslom. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a zmiešame s troškou mlieka. Pláty postupne ukladáme na seba, vždy s vrstvou krému. Krémom takisto môžeme ozdobiť okraje koláča. Vrch posypeme rozmrvenými zvyškami plátov s orechmi a roztopenou čokoládou. Necháme aspoň cez noc v chladničke.
Mohlo by vás zaujímať: Pripravte si chuťové poháriky: Aj torta môže byť umelecké dielo
Rýchla „Marlenka“ bez vaľkania a pečenia
Potrebujeme:
- 2 balenia medových plátov
- 1 kondenzované mlieko
- 250 g masla
- 0,5 l mlieka
- 2 karamelové pudingy
- 3 PL kryštálového cukru
- orechy
Postup: Kondenzované mlieko varíme v plechovke asi dve hodiny. Uvaríme si pudingy, oproti návodu však použijeme menej cukru a aj mlieka, aby poriadne zhustol. Vo vodnom kúpeli necháme roztopiť maslo, ktoré zmiešame s kondenzovaným mliekom. Krém vmiešame do vychladnutého pudingu. V mise alebo na plechu rozložíme pláty, dva si odložíme na posýpku. Pláty prekrývame vrstvou krému, ten zostane tiež na vrchnej vrstve. Nevyužité pláty rozmrvíme a zmiešame ich s nadrobno posekanými orechmi, napríklad vlašskými alebo lieskovými. Tortu ňou posypeme a necháme cez noc odpočívať v chladničke.
Na aké spôsoby si Marlenku pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje recepty v diskusii pod článkom.