Recept na dnes: Chuť ľudovej kuchyne u vás doma, vyskúšajte tradičné fašiangové fánky

Fašiangové fánky

Na fašiangových fánkoch si pochutí každý (Zdroj: Instagram/ berkyofficial)

Fašiangy sú obdobie veselia, neviazanej zábavy a hodovania. Tento rok sa oslavy pravdepodobne ponesú v komornejšom duchu, no nič vám nebráni pochutnať si na obľúbených dobrotách. A aké by to boli fašiangy, keby na stole neboli smažené fánky. Urobte plnú misu chrumkavých fánok podľa tradičného receptu.

Budeme potrebovať:

  • 5 žĺtkov
  • 1 lyžicu práškového cukru
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 25 g masla
  • soľ
  • 1 lyžicu rumu
  • 1 lyžicu vody
  • 250 g hladkej múky
  • bravčovú masť
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

Žĺtka vyšľaháme s cukrom, smotanou, maslom a štipkou soli do peny. Prilejeme rum, vodu a postupne zapracujeme preosiatu múku. Správne vypracované cesto má hutnejšiu konzistenciu a nelepí sa na prsty.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vaľkáme pár minút. Preložíme na polovicu a opäť vaľkáme. Postup ešte niekoľko krát zopakujeme a cesto necháme odpočívať v chladničke 30 minút.

Odležané cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a narežeme na obdĺžniky. Každý obdĺžnik v strede narežeme aby vznikol otvor. Chytíme jeden koniec cesta a prevlečieme cez otvor. Vytvoríme tak typický tvar “mašličky“.

Fánky hádžeme do hrnca s rozpálenou masťou. Smažíme niekoľko sekúnd z oboch strán dozlatista. Hotové ukladáme na papierový obrúsok, ktorý absorbuje prebytočný tuk. Vo finále fánky posypeme práškovým cukrom.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame