Fašiangy sú obdobie veselia, neviazanej zábavy a hodovania. Tento rok sa oslavy pravdepodobne ponesú v komornejšom duchu, no nič vám nebráni pochutnať si na obľúbených dobrotách. A aké by to boli fašiangy, keby na stole neboli smažené fánky. Urobte plnú misu chrumkavých fánok podľa tradičného receptu.
Budeme potrebovať:
- 5 žĺtkov
- 1 lyžicu práškového cukru
- 2 lyžice kyslej smotany
- 25 g masla
- soľ
- 1 lyžicu rumu
- 1 lyžicu vody
- 250 g hladkej múky
- bravčovú masť
- práškový cukor na posypanie
Postup:
Žĺtka vyšľaháme s cukrom, smotanou, maslom a štipkou soli do peny. Prilejeme rum, vodu a postupne zapracujeme preosiatu múku. Správne vypracované cesto má hutnejšiu konzistenciu a nelepí sa na prsty.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vaľkáme pár minút. Preložíme na polovicu a opäť vaľkáme. Postup ešte niekoľko krát zopakujeme a cesto necháme odpočívať v chladničke 30 minút.
Odležané cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a narežeme na obdĺžniky. Každý obdĺžnik v strede narežeme aby vznikol otvor. Chytíme jeden koniec cesta a prevlečieme cez otvor. Vytvoríme tak typický tvar “mašličky“.
Fánky hádžeme do hrnca s rozpálenou masťou. Smažíme niekoľko sekúnd z oboch strán dozlatista. Hotové ukladáme na papierový obrúsok, ktorý absorbuje prebytočný tuk. Vo finále fánky posypeme práškovým cukrom.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdieľať na