FOTORECEPT Lahodný banánový chlieb s mandľami: Nedeľný koláč či raňajková špecialita – úplne bez cukru!

banánový chlieb

Pripravte si lahodný banánový chlieb (Zdroj: GettyImages)

Máte doma prezreté banány a neviete čo s nimi? V takomto prípade si určite urobte jednoduchý banánový chlieb. V kombinácii s domácim džemom, nugátovou nátierkou alebo klasickou nutellou, sa stane z tohto receptu jeden z vašich najobľúbenejších.

Budete potrebovať:

  • 3 banány
  • 125 gramov masla
  • 3 vajíčka
  • 120 gramov špaldovej hladkej múky
  • 120 gramov ovsených vločiek
  • 2ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • mandle / vlašské orechy
  • horká čokoláda
bananovy chlieb
Suroviny by mali mať izbovú teplotu (Zdroj: M.Z.)

Postup:

  • Zapneme si rúru na 180 stupňov. V miske so širším dnom si vidličkou dôkladne rozpučíme dva banány. Vôbec nevadí, ak sa vám bude zdať, že to nie je úplne dokonalé a kde-tu bude hrudka. Vôbec sa nebojte použiť prezreté až čierne banány. Budú obsahovať viac cukru a tým pádom netreba cesto dosladiť.
Najlepšie je použiť prezreté banány (Zdroj: M.Z.)
  • K rozpučeným banánom pridáme 3 vajíčka – aj bielka aj žĺtky. Nasleduje maslo, ktoré by malo byť rozpustené pri izbovej teplote. Ak ste ho zabudli vytiahnuť, vôbec to nevadí. Odvážte si 125 gramov, dajte ho do hrnčeka a rozpustite ho v mikrovlnke. Následne to vylejte k pripravovanej zmesi.
Ak roztápate maslo v mikrovlnke, kľudne ho pridajte do misy aj keď je ešte teplé (Zdroj: M.Z.)
  • Všetko spolu dobre premiešame. Vajíčka musia byť dobre rozšľahané a prepojené s celou zmesou, aby sme mohli pokračovať v príprave.
  • Do misky pridáme ovsené vločky. Je lepšie, ak sú jemné, poprípade ich kombinácia. Ak doma také nemáte, nezúfajte. Stačí, ak ich dáte do obyčajného mikroténového vrecka a prejdete po ňom párkrát s kuchynským valčekom.
Ovsené vločky pridávajte opatrne, aby ste to s ich množstvom neprestrelili (Zdroj: M.Z.)
  • Ovsené vločky v mise dobre premiešame. Ak by sa nám zdalo, že je zmes príliš hustá a ťažko sa s ňou pracuje, môžeme pridať minimálne množstvo – za vrchnáčik – obyčajného mlieka. Nasleduje pridanie na drobno nakrájaných mandlí, vlašských orechov a horkej čokolády. Kto má rád sušené hrozienka, môže pridať za menšiu hrsť aj z tých.
Kombinácia čokolády a orieškov je klasika, ktorou nič nepokazíte (Zdroj: M.Z.)
  • Opäť dobre premiešame. Zmes dáme do formy na pečenie, ktorú sme si predtým vymastili olejom alebo trochou masla. Na vrch ešte poukladáme na plátky nakrájaný tretí banán.
Plátky banánu jemne zatlačte do cesta (Zdroj: M.Z.)
  • Takto pripravenú zmes dáme do rúry a pečieme približne 50 minút na 180 stupňoch. Následne vypneme rúry, avšak dvierka ešte neotvárajte a nechajte koláčik približne 15 minút v rúre a až potom ho vyberte. Z formy ho vyklopte opatrne, aby sa vám neroztrhal. 

Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame