Máte doma prezreté banány a neviete čo s nimi? V takomto prípade si určite urobte jednoduchý banánový chlieb. V kombinácii s domácim džemom, nugátovou nátierkou alebo klasickou nutellou, sa stane z tohto receptu jeden z vašich najobľúbenejších.
Budete potrebovať:
- 3 banány
- 125 gramov masla
- 3 vajíčka
- 120 gramov špaldovej hladkej múky
- 120 gramov ovsených vločiek
- 2ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
- mandle / vlašské orechy
- horká čokoláda

Postup:
- Zapneme si rúru na 180 stupňov. V miske so širším dnom si vidličkou dôkladne rozpučíme dva banány. Vôbec nevadí, ak sa vám bude zdať, že to nie je úplne dokonalé a kde-tu bude hrudka. Vôbec sa nebojte použiť prezreté až čierne banány. Budú obsahovať viac cukru a tým pádom netreba cesto dosladiť.

- K rozpučeným banánom pridáme 3 vajíčka – aj bielka aj žĺtky. Nasleduje maslo, ktoré by malo byť rozpustené pri izbovej teplote. Ak ste ho zabudli vytiahnuť, vôbec to nevadí. Odvážte si 125 gramov, dajte ho do hrnčeka a rozpustite ho v mikrovlnke. Následne to vylejte k pripravovanej zmesi.

- Všetko spolu dobre premiešame. Vajíčka musia byť dobre rozšľahané a prepojené s celou zmesou, aby sme mohli pokračovať v príprave.
- Do misky pridáme ovsené vločky. Je lepšie, ak sú jemné, poprípade ich kombinácia. Ak doma také nemáte, nezúfajte. Stačí, ak ich dáte do obyčajného mikroténového vrecka a prejdete po ňom párkrát s kuchynským valčekom.

- Ovsené vločky v mise dobre premiešame. Ak by sa nám zdalo, že je zmes príliš hustá a ťažko sa s ňou pracuje, môžeme pridať minimálne množstvo – za vrchnáčik – obyčajného mlieka. Nasleduje pridanie na drobno nakrájaných mandlí, vlašských orechov a horkej čokolády. Kto má rád sušené hrozienka, môže pridať za menšiu hrsť aj z tých.

- Opäť dobre premiešame. Zmes dáme do formy na pečenie, ktorú sme si predtým vymastili olejom alebo trochou masla. Na vrch ešte poukladáme na plátky nakrájaný tretí banán.

- Takto pripravenú zmes dáme do rúry a pečieme približne 50 minút na 180 stupňoch. Následne vypneme rúry, avšak dvierka ešte neotvárajte a nechajte koláčik približne 15 minút v rúre a až potom ho vyberte. Z formy ho vyklopte opatrne, aby sa vám neroztrhal.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdieľať na