Indická kuchyňa sa teší aspoň v našej rodine čoraz väčšej popularite. Zaujímavé a výrazné chute, sýtosť a jednoduchá príprava sú niečo, po čom siahneme kedykoľvek, ak nevieme, čo práve navariť. Výhodou je, že ingrediencie sú bežne dostupné v našich potravinách. Pripravte si s nami jedno z najtypickejších indických jedál, maslové kura známe ako Butter chicken.
Potrebujeme
Na marinádu:
- 1,2 kg kuracích pŕs
- 1 biely jogurt
- 4 PL citrónovej šťavy
- 2 PL garam masala
- 2 mesiačiky cesnaku
- 2 PL sušeného zázvoru
- 2 PL korenia garam masala
Na omáčku:
- 130 g masla
- 3 žlté cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 5 cm zázvoru
- 3 PL garam masala
- 2 PL kurkumy
- 1 PL mletého kardamónu
- 1 PL sušeného mletého koriandru
- 1 ČL štipľavej mletej červenej papriky
- 1 PL obyčajnej mletej červenej papriky
- 1 ČL čierneho mletého korenia
- 1 PL mletej rasce
- 1 ČL mletej škorice
- soľ
- 800 g konzervovaných rajčín (poprípade 400 g pretlaku a 400 g rajčín)
- 600 ml smotany na šľahanie
Postup
Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na menšie časti. Dáme do väčšej misy, do ktorej pridáme aj koreniny a biely jogurt. Poriadne zamiešame. Misu prikryjeme napríklad potravinovou fóliou a na 24 hodín dáme do chladničky.


Na druhý deň vyberieme mäso z chladničky, necháme odpočívať pri izbovej teplote. Do väčšieho hrnca dáme roztopiť približne 2 PL masla, na ktorom potom sprudka mäso opražíme. Vyberieme a dáme bokom.
Do toho istého hrnca pridáme opäť trochu masla, na ktorom opražíme cibuľu zmiešanú s nasekaným cesnakom a zázvorom.

V miske si zmiešame všetky koreniny podľa množstva, ktoré je uvedené pri ingredienciách, ktoré potrebujeme na omáčku. Takto zmiešané korenie pridáme k opraženej cibuli so zázvorom.

Za stáleho miešania chvíľu opražíme. Dávame pritom pozor, aby sa koreniny nespálili. Do hrnca pridáme na malé kúsky nakrájané paradajky s paradajkovým pretlakom.
Do krabičky, v ktorej bol pretlak, môžeme naliať približne 1dcl vody, opláchneme a vylejeme do hrnca.Keď sú paradajky zmenené takmer na kašu, pridáme smotanu a zmiešame.

Po približne 5 minútach pridáme do zmesi aj kuracie mäso. Prikryjeme pokrievkou a varíme 20 minút. Na záver vmiešame ešte 2 PL masla.

Podávame s ryžou a dozdobené napríklad čerstvým koriandrom či rukolou. Dobrú chuť!


Zdieľať na