FOTORECEPT Kuracie mäso, ktoré k dokonalosti dotiahne kombinácia korenín: Vyskúšajte indické maslové kura

Indické kura

Maslové kura patrí k typickým jedlám indickej kuchyne (Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Indická kuchyňa sa teší aspoň v našej rodine čoraz väčšej popularite. Zaujímavé a výrazné chute, sýtosť a jednoduchá príprava sú niečo, po čom siahneme kedykoľvek, ak nevieme, čo práve navariť. Výhodou je, že ingrediencie sú bežne dostupné v našich potravinách. Pripravte si s nami jedno z najtypickejších indických jedál, maslové kura známe ako Butter chicken.

Potrebujeme

Na marinádu:

  • 1,2 kg kuracích pŕs
  • 1 biely jogurt
  • 4 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL garam masala
  • 2 mesiačiky cesnaku
  • 2 PL sušeného zázvoru
  • 2 PL korenia garam masala

Na omáčku:

  • 130 g masla
  • 3 žlté cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 5 cm zázvoru
  • 3 PL garam masala
  • 2 PL kurkumy
  • 1 PL mletého kardamónu
  • 1 PL sušeného mletého koriandru
  • 1 ČL štipľavej mletej červenej papriky
  • 1 PL obyčajnej mletej červenej papriky
  • 1 ČL čierneho mletého korenia
  • 1 PL mletej rasce
  • 1 ČL mletej škorice
  • soľ
  • 800 g konzervovaných rajčín (poprípade 400 g pretlaku a 400 g rajčín)
  • 600 ml smotany na šľahanie

Postup

Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na menšie časti. Dáme do väčšej misy, do ktorej pridáme aj koreniny a biely jogurt. Poriadne zamiešame. Misu prikryjeme napríklad potravinovou fóliou a na 24 hodín dáme do chladničky.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)
(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Na druhý deň vyberieme mäso z chladničky, necháme odpočívať pri izbovej teplote. Do väčšieho hrnca dáme roztopiť približne 2 PL masla, na ktorom potom sprudka mäso opražíme. Vyberieme a dáme bokom.

Do toho istého hrnca pridáme opäť trochu masla, na ktorom opražíme cibuľu zmiešanú s nasekaným cesnakom a zázvorom.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

V miske si zmiešame všetky koreniny podľa množstva, ktoré je uvedené pri ingredienciách, ktoré potrebujeme na omáčku. Takto zmiešané korenie pridáme k opraženej cibuli so zázvorom.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Za stáleho miešania chvíľu opražíme. Dávame pritom pozor, aby sa koreniny nespálili. Do hrnca pridáme na malé kúsky nakrájané paradajky s paradajkovým pretlakom.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Rýchly a sladký obed, ktorého základ tvoria iba 3 ingrediencie: Poteší vašu figúru aj peňaženku!

Do krabičky, v ktorej bol pretlak, môžeme naliať približne 1dcl vody, opláchneme a vylejeme do hrnca.Keď sú paradajky zmenené takmer na kašu, pridáme smotanu a zmiešame.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Po približne 5 minútach pridáme do zmesi aj kuracie mäso. Prikryjeme pokrievkou a varíme 20 minút. Na záver vmiešame ešte 2 PL masla.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Podávame s ryžou a dozdobené napríklad čerstvým koriandrom či rukolou. Dobrú chuť!

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)
(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Zdroj: plnielanu.sk/MZ
Odporúčame