Plnené zemiaky, alebo tiež jacket potatoes, si obyčajne dáme v reštaurácií ako predkrm alebo prílohu ku grilovanému mäsu. Zdržiavať sa ich prípravou doma sa väčšinou nikomu nechce. My vám však ukážeme, ako si zapekané zemiaky s balkánskym syrom vyčaríte vo forme na muffiny. Sú výborné ešte teplé aj vychladnuté a osvedčia sa tiež ako originálna slaná chuťovka pre návštevu.
Potrebujeme
- 12 ks stredne veľkých zemiakov
- 200 g paprikovej zmesi ajvar
- 200 g balkánskeho syra
- 100 g goudy alebo iného tvrdého syra
- 100 g gréckeho jogurtu
- 1 ČL balkánskej čubrice
- pažítku
- morskú soľ
- kúsok masla na vymazanie formy
Postup
Zemiaky dobre umyjeme a uvaríme v osolenej vode aj so šupkou. Formu na muffiny vymažeme maslom a do každého otvoru položíme jeden zemiak. Pomocou pohára alebo šálky zemiaky rozpučíme a rukou upravíme tak, aby vznikli mierne okraje.

Balkánsky syr rozmrvíme do misky, zmiešame s jogurtom, nasekanou pažítkou, čubricou a dosolíme podľa chuti. Čubrica je špeciálna zmes korenia, typická pre balkánsku kuchyňu. Ak ju nemáte, môžete ju nahradiť čiernym mletým korením a štipkou kurkumy.

Zemiaky potrieme ajvarom a rovnomerne naplníme syrovou zmesou tak, aby nevytiekla.

Vrch zemiakov ešte posypeme nastrúhanou goudou.

Zemiaky vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme ich asi 25 – 30 minút. Keď začnú hnednúť, sú hotové. Upečené zemiaky necháme mierne vychladnúť a za pomoci lyžice ich z formy ľahko vydolujeme.

Dobrú chuť!

Zdieľať na