Pamätáte sa na prvý vydarený kváskový chlieb? Koľko radosti urobí chrumkavá kôrka a voňavá striedka. Verte, že pri rožkoch z kvásku bude táto radosť dvojnásobná. Upiecť chrumkavé a nadýchané domáce rožky, to chce oveľa viac času, trpezlivosti a, samozrejme, dobrý recept. Čaká vás ale zaslúžená odmena. Pustite sa do pečenia spolu s nami. Aj keby rožky hneď nevyzerali ako z pekárne, bude to láska na prvé zahryznutie.
Potrebujeme
Rozkvas
- 1 lyžica ražného kvásku
- 200 g vlažnej vody
- 200 g hladkej špaldovej múky
Cesto
- rozkvas
- 150 g vlažnej vody
- 430 g hladkej špaldovej múky
- 50 g masla
- 3 lyžičky soli
- 1 lyžica cukru alebo medu
Postup
V mise si, ideálne večer, rozmiešame materský kvások s vodou a prisypeme múku. Vypracujeme cestíčko, prikryjeme pokrievkou alebo tanierom a kvásku zaželáme dobrú noc. Kvások do rána narastie, na povrchu vidieť bublinky a konzistencia je redšia. Takto je to správne, môžeme zamiesiť na cesto.
Rozkvas rozmiešame s vodou, pridáme múku, roztopené maslo, soľ, cukor a vymiesime. Miesime poctivo aspoň 15 minút. Berte to ako rannú rozcvičku. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a môžeme si konečne zaliať kávu. O 20 minút cesto opäť premiesime, zakryjeme a necháme 2 až 3 hodiny kysnúť. Medzitým ho ešte 2- až 3-krát premiesime. Takto bude mať správnu štruktúru.
Cesto preložíme na dosku, premiesime a necháme 15 minút odpočívať. Potom ho rozdelíme na 12 približne rovnakých bochníkov. Keby sme chceli navlas rovnaké rožky, cesto odvážime, vydelíme dvanástimi a máme váhu jedného bochníka. My sme sa spoľahli na oči. Každý bochník rozvaľkáme do tvaru trojuholníka, chytíme širší koniec a zrolujeme. Rožky môžeme podľa nálady zahnúť alebo nechať rovné.
Rožky ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, postriekame vodou z rozprašovača, zakryjeme fóliou a nasleduje ďalšia fáza kysnutia. Po 3 – 4 hodinách by mali rožky narásť a sú pripravené na pečenie.
Tesne pred vložením do rúry rožky ešte raz postriekame vodou. Na dno rúry nezabudneme dať misku s vodou, ako to robíme pri pečení chleba. Pečieme v rúre, vyhriatej na 230 °C, ideálne 10 – 15 minút. Dávame pri tom pozor, aby sa nespálili. Keď rožky chytia zlatú farbu, máme hotovo. Už len z rúry vytiahnuť, natrieť maslom a zahryznúť. Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní