Za posledné mesiace si niektorí z nás zvykli na pečenie domáceho pečiva. Ak patríte medzi nich, tento článok vás rozhodne poteší. Vôňa a chrumkavosť pleteniek, ktorých recept vám dnes prinášame, vždy spôsobí, že sa rozchytajú hneď po upečení. Vyskúšajte tento klasický spôsob prípravy z kysnutého cesta a naučte sa pletenku upliesť len z jedného prameňa. U nás vždy zmiznú ešte teplé. Odporúčam rovno počítať s dvojitou dávkou.
Budeme potrebovať (na 8 kusov)
- 500 g polohrubej múky + múku na posypanie dosky
- 1 kocku čerstvého droždia (42 g)
- 70 g zmäknutého masla (alebo 80 ml rastlinného oleja)
- 2 vajcia (jedno do cesta, druhé na potieranie)
- 1 čajovú lyžičku soli
- 1 čajovú lyžičku cukru
- 270 ml mlieka
- na posypanie podľa chuti: celú rascu, sezam, mak, ľanové semienka
Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!
Postup:

1. Z vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia si pripravíme kvások.

2. Múku nasypeme do misky, pridáme soľ, 1 vajce, rozpustené maslo a zmiešame s kváskom. Vypracujeme hladké a lesklé, pekne pružné cesto.

3. Cesto po hodine kysnutia na teplom mieste krásne zväčšilo svoj objem.

4. Spracujeme ho na pomúčenej doske a rozdelíme na 8 kúskov.
Mohlo by vás zaujať: Voňavý chlieb, rožky aj vianočka: Overené recepty pre gazdinky aj nováčikov v kuchyni

5. Z každého bochníčka vyvaľkáme pás približne 45 cm dlhý. Z tohto jedného pásu budeme pliesť pletenku. Ak sa vám bude nasledujúce pletenie zdať komplikované, môžete pletenky spliesť aj z troch kratších pásov, podobne ako vrkoč. Vtedy silno stlačte začiatok aj koniec vrkoča, aby sa pletenka pečením nerozplietla.

6. Poďme teda na to! Najskôr si pás vytvarujeme do tvaru písmena P. Horný koniec pritlačíme do miesta, kde je polovička pásu.

7. Spodný voľný koniec pásu prevlečieme cez bruško.

8. Bruško trošku povytiahneme a pretočíme v polovici smerom sprava doľava k voľnému koncu. Vzniknutý tvar sa ponáša na číslo 8.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Cesnakové rožky: Ideálne občerstvenie nielen na Silvestra

9. Voľný koniec zasunieme do novej menšej slučky zhora.

10. Po prvej zvládnutej pletenke už pôjdu zvyšné od ruky. Vďaka tomuto spôsobu pletenia, pečivo krásne drží svoj tvar počas, aj po upečení.

11. Pletenky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme osoleným vajíčkom a posypeme rascou, sezamom alebo makom.

12. Rúru vyhrejeme na 200 °C, po vložení plechu znížime jej teplotu na 180 °C a pletenky pečieme do zlatista.
Zdieľať na