FOTORECEPT Tieto domáce pletenky si obľúbi celá rodina: Sú ako obláčik, odporúčame dvojitú dávku!

Domáce nadýchané pletenky, Fotorecept

Nadýchané domáce pletenky si obľúbi celá rodina (Zdroj: Plnielanu - Lucia)

Za posledné mesiace si niektorí z nás zvykli na pečenie domáceho pečiva. Ak patríte medzi nich, tento článok vás rozhodne poteší. Vôňa a chrumkavosť pleteniek, ktorých recept vám dnes prinášame, vždy spôsobí, že sa rozchytajú hneď po upečení. Vyskúšajte tento klasický spôsob prípravy z kysnutého cesta a naučte sa pletenku upliesť len z jedného prameňa. U nás vždy zmiznú ešte teplé. Odporúčam rovno počítať s dvojitou dávkou.

Budeme potrebovať (na 8 kusov)

  • 500 g polohrubej múky + múku na posypanie dosky
  • 1 kocku čerstvého droždia (42 g)
  • 70 g zmäknutého masla (alebo 80 ml rastlinného oleja)
  • 2 vajcia (jedno do cesta, druhé na potieranie)
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 čajovú lyžičku cukru
  • 270 ml mlieka
  • na posypanie podľa chuti: celú rascu, sezam, mak, ľanové semienka

Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!


Postup:

Domáce nadýchané pletenky, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Lucia

1. Z vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia si pripravíme kvások.

Domáce nadýchané pletenky, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Lucia

2. Múku nasypeme do misky, pridáme soľ, 1 vajce, rozpustené maslo a zmiešame s kváskom. Vypracujeme hladké a lesklé, pekne pružné cesto.

Domáce nadýchané pletenky, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Lucia

3. Cesto po hodine kysnutia na teplom mieste krásne zväčšilo svoj objem.

Domáce nadýchané pletenky, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Lucia

4. Spracujeme ho na pomúčenej doske a rozdelíme na 8 kúskov.


Mohlo by vás zaujať: Voňavý chlieb, rožky aj vianočka: Overené recepty pre gazdinky aj nováčikov v kuchyni


Domáce nadýchané pletenky, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Lucia

5. Z každého bochníčka vyvaľkáme pás približne 45 cm dlhý. Z tohto jedného pásu budeme pliesť pletenku. Ak sa vám bude nasledujúce pletenie zdať komplikované, môžete pletenky spliesť aj z troch kratších pásov, podobne ako vrkoč. Vtedy silno stlačte začiatok aj koniec vrkoča, aby sa pletenka pečením nerozplietla.

Domáce nadýchané pletenky, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Lucia

6. Poďme teda na to! Najskôr si pás vytvarujeme do tvaru písmena P. Horný koniec pritlačíme do miesta, kde je polovička pásu.

Domáce nadýchané pletenky, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Lucia

7. Spodný voľný koniec pásu prevlečieme cez bruško.

Domáce nadýchané pletenky, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Lucia

8. Bruško trošku povytiahneme a pretočíme v polovici smerom sprava doľava k voľnému koncu. Vzniknutý tvar sa ponáša na číslo 8.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Cesnakové rožky: Ideálne občerstvenie nielen na Silvestra


Domáce nadýchané pletenky, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Lucia

9. Voľný koniec zasunieme do novej menšej slučky zhora.

Domáce nadýchané pletenky, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Lucia

10. Po prvej zvládnutej pletenke už pôjdu zvyšné od ruky. Vďaka tomuto spôsobu pletenia, pečivo krásne drží svoj tvar počas, aj po upečení.

Domáce nadýchané pletenky, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Lucia

11. Pletenky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme osoleným vajíčkom a posypeme rascou, sezamom alebo makom.

Domáce nadýchané pletenky, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Lucia

12. Rúru vyhrejeme na 200 °C, po vložení plechu znížime jej teplotu na 180 °C a pletenky pečieme do zlatista.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame