Horúci vývar s rezancami? Alebo také rezance s makom? Ak ste alergický na lepok alebo držíte redukčnú diétu, klasické cestoviny sú tabu. Máme pre vás skvelú alternatívu – domáce rezance z ryžovej múky.
Ryžová múka je prirodzene bez lepku, je ľahšie stráviteľná a obľúbená v zdravej kuchyni. Avšak práca s ňou je o niečo náročnejšia. Pri miesení cesta na domáce cestoviny sa človek trocha zapotí, ale stojí to za to. Vyhrnúť rukávy! Ideme si vyrobiť domáce ryžové rezance.
Potrebujeme
- 250 g ryžovej múky
- 25 g tapiokového škrobu
- 2 vajcia
- 1 lyžičku soli
- trochu čistej vody
Postup
Múku spolu so škrobom preosejeme priamo na podložku alebo dosku na vaľkanie. V strede urobíme jamku, do ktorej rozbijeme vajcia, posypeme soľou a začneme miesiť.
Zmes zo začiatku pripomína hrubšiu mrveničku. Pridáme za 1 – 2 lyžice vody a miesime ďalej.
Môže sa zdať, že cesto nikdy nenadobudne požadovanú konzistenciu. Nevzdávame sa však a usilovne miesime ďalej. Ak je zmes príliš tuhá, prilejeme ešte trošku vody. Pogratulujeme si, cesto je na svete.
Podložku dobre pomúčime a cesto rozvaľkáme najtenšie, ako sa dá. Potom ho necháme na hodinu odpočinúť. Cesto na rezance musí obschnúť, aby sa pri krájaní nezlepilo.
A konečne vytúžená chvíľa. Cesto nakrájame na rovnako široké pásy. Pásy založíme na seba a nakrájame na rezance.
Rezance môžu byť dlhé, krátke, široké, tenké – každému ako sa páči. Surové rezance sú pomerne krehké a pri manipulácii dávame pozor, aby sme ich nepolámali. V najhoršom prípade z nich budú fliačky.
Ryžové rezance môžeme hneď uvariť alebo ich usušíme a máme po ruke vždy, keď dostaneme chuť na vývar.
Zdieľať na