Recept na dnes: Jednoduché koláče sú vždy tie najlepšie – vyskúšajte tento slivkový s jogurtom!

Slivkový koláč s jogurtom vás nadchne svojou chuťou (Zdroj: Freepik/timolina)

Mnohí budú určite súhlasiť, že jednoduchý koláč často u návštevy zaboduje viac ako ten, pri ktorého príprave strávite pol dňa. Slivkový koláč s jogurtom sa hodí aj ako rýchla maškrta k víkendovej kávičke. Vláčnemu, nadýchanému cestu so šťavnatými slivkami sa nebude dať odolať.

Potrebujeme

  • 225 g hladkej múky
  • 120 g masla
  • 3 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g bieleho jogurtu
  • 1 ½ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 4 väčšie slivky
  • kôru z jedného citróna (voliteľné)
  • štipku soli

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Okrúhlu formu s priemerom 22 cm vysteľte papierom na pečenie a okraje zľahka potrite olejom.
  2. Maslo rozpustite a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  3. Slivky odkôstkujte a nakrájajte. Ak chcete, môžete ich nakrájať na tenké pásiky, ktoré potom ozdobne poukladáte na vrch koláča.
  4. Vajcia s oboma druhmi cukru vložte do väčšej misky a mixujte 3 – 5 minút na strednej teplote. Zmes by mala zväčšiť svoj objem.
  5. K vyšľahaným vajciam opatrne primiešajte roztopené maslo a jogurt.
  6. Pridajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a štipku soli. Pred pridaním môžete suché ingrediencie preosiať do inej misky a dobre spolu premiešať. Vďaka tomu sa lepšie a rovnomernejšie zapracujú. Cesto zľahka premiešajte, aby vzniklo kompaktné hustejšie cesto.
  7. Cesto vlejte do pripravenej formy. Ľubovoľne ho ozdobte slivkami. Tenké plátky sliviek môžete napríklad klásť dookola od okrajov až po stred.
  8. Koláč pečte 45 – 50 minút. Či je hotový sa dá otestovať aj špáradlom. Po upečení nechajte koláč celkom vychladnúť a až potom ho vyberte z formy.
  9. Pred podávaním posypte jednotlivé rezy práškovým cukrom.

Aj vy najradšej pečiete jednoduché koláče?

Zdroj: plnielanu.sk, abakingjourney.com
Odporúčame