Mnohí budú určite súhlasiť, že jednoduchý koláč často u návštevy zaboduje viac ako ten, pri ktorého príprave strávite pol dňa. Slivkový koláč s jogurtom sa hodí aj ako rýchla maškrta k víkendovej kávičke. Vláčnemu, nadýchanému cestu so šťavnatými slivkami sa nebude dať odolať.
Potrebujeme
- 225 g hladkej múky
- 120 g masla
- 3 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 250 g bieleho jogurtu
- 1 ½ ČL prášku do pečiva
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 4 väčšie slivky
- kôru z jedného citróna (voliteľné)
- štipku soli
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C. Okrúhlu formu s priemerom 22 cm vysteľte papierom na pečenie a okraje zľahka potrite olejom.
- Maslo rozpustite a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Slivky odkôstkujte a nakrájajte. Ak chcete, môžete ich nakrájať na tenké pásiky, ktoré potom ozdobne poukladáte na vrch koláča.
- Vajcia s oboma druhmi cukru vložte do väčšej misky a mixujte 3 – 5 minút na strednej teplote. Zmes by mala zväčšiť svoj objem.
- K vyšľahaným vajciam opatrne primiešajte roztopené maslo a jogurt.
- Pridajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a štipku soli. Pred pridaním môžete suché ingrediencie preosiať do inej misky a dobre spolu premiešať. Vďaka tomu sa lepšie a rovnomernejšie zapracujú. Cesto zľahka premiešajte, aby vzniklo kompaktné hustejšie cesto.
- Cesto vlejte do pripravenej formy. Ľubovoľne ho ozdobte slivkami. Tenké plátky sliviek môžete napríklad klásť dookola od okrajov až po stred.
- Koláč pečte 45 – 50 minút. Či je hotový sa dá otestovať aj špáradlom. Po upečení nechajte koláč celkom vychladnúť a až potom ho vyberte z formy.
- Pred podávaním posypte jednotlivé rezy práškovým cukrom.
Zdieľať na