FOTORECEPT Oživte tradičné rodinné bohatstvo: Domáce oplátky rozvoňajú celú kuchyňu

Vianočné oplátky, Fotorecept

Vianočné oplátky neodmysliteľne patria na vianočný stôl (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Vianočné oplátky patria na slávnostný stôl rovnako ako kapor a zemiakový šalát. Dnes sa pečenie domácich oplátok už veľmi nenosí. Kúpime ich v obchode, no s tými domácimi nedajú porovnať. Ak sa u vás doma ukrýva stroj na túto krehkú dobrotu, obnovte pekný zvyk. Napečte hŕbu voňavých chrumkavých oplátok podľa receptu s tajnou ingredienciu navyše.

Budeme potrebovať:

– 600 g hladkej múky špeciál
– 2 lyžice kryštálového cukru
– 1 vanilkový cukor
– 1,2 l plnotučného mlieka
– 6 lyžíc oleja
– 2 žĺtka

Tajná prísada:

– 1 lyžička perníkového korenia

Postup:

Vianočné oplátky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

1. Doma nájdeme najväčšiu misu akú máme, preosejeme do nej múku a pridáme zvyšné ingrediencie. Keď sme už pri surovinách, máme jednu radu. Mlieko na oplátky je najlepšie čerstvé. Buď od farmára alebo z mliekomatu. Rozdiel je badať nie len na chuti, ale aj pri samotnom pečení. Oplátky sa na formu nebudú prichytávať.

Vianočné oplátky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

2. Cesto vyšľaháme ručným šľahačom. Musí byť dokonale hladké a potrebuje aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke. To je tajomstvo úspechu. Niekto vyšľahané cesto ešte scedí cez plátenný obrúsok. My sme tento krok vynechali a výsledok je uspokojivý.


Mohlo by vás zaujať: Zdravšie vianočné pečenie: Skúste to inak, bez prehnaných kalórií i cholesterolu


Vianočné oplátky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

3. Stroj na oplátky necháme rozohriať a platničku potrieme včelím voskom zabaleným do plátna. Ak vosk nemáme, použijeme maslo.

Vianočné oplátky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

4. A ideme na to. Cesto dávkujeme pomocou malej naberačky alebo lyžice a rýchlo rozotrieme. My robíme okrúhle oplátky. Pečú sa jednoduchšie ako oválne a ani kúsok cesta nevyjde nazmar.

Vianočné oplátky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

5. Formu priklopíme a počkáme zhruba 40 sekúnd. Ak je stroj na oplátky bez záklapky, odporúčame zatlačiť na rukoväť rukou. Oplátka bude rovnomerne upečená.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáce „Raffaello“ a kokosové šuhajdy: Sladká dobrota pre celú rodinu


Vianočné oplátky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

6. Upečenú oplátku podoberieme plochou drevenou paličkou, preložíme na tácku alebo do krabice. Takto pokračujeme, kým neminieme všetko cesto. Trvá to niekoľko hodín, preto si urobíme pohodlie a pečieme napríklad pri dobrom filme.

Vianočné oplátky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

7. Chrumkavé, do zlatista upečené oplátky dáme po vychladnutí do uzatvárateľného vrecka a odložíme. Kým sa do nich pustíme, vychutnáme si vianočnú vôňu vanilky a perníkového korenia, ktorá v domácnosti zostane ešte dlho po pečení.  Na Vianoce sa nezabudneme s oplátkami podeliť s každým, na kom nám záleží.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame