Vianočné oplátky patria na slávnostný stôl rovnako ako kapor a zemiakový šalát. Dnes sa pečenie domácich oplátok už veľmi nenosí. Kúpime ich v obchode, no s tými domácimi nedajú porovnať. Ak sa u vás doma ukrýva stroj na túto krehkú dobrotu, obnovte pekný zvyk. Napečte hŕbu voňavých chrumkavých oplátok podľa receptu s tajnou ingredienciu navyše.
Budeme potrebovať:
– 600 g hladkej múky špeciál
– 2 lyžice kryštálového cukru
– 1 vanilkový cukor
– 1,2 l plnotučného mlieka
– 6 lyžíc oleja
– 2 žĺtka
Tajná prísada:
– 1 lyžička perníkového korenia
Postup:
1. Doma nájdeme najväčšiu misu akú máme, preosejeme do nej múku a pridáme zvyšné ingrediencie. Keď sme už pri surovinách, máme jednu radu. Mlieko na oplátky je najlepšie čerstvé. Buď od farmára alebo z mliekomatu. Rozdiel je badať nie len na chuti, ale aj pri samotnom pečení. Oplátky sa na formu nebudú prichytávať.
2. Cesto vyšľaháme ručným šľahačom. Musí byť dokonale hladké a potrebuje aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke. To je tajomstvo úspechu. Niekto vyšľahané cesto ešte scedí cez plátenný obrúsok. My sme tento krok vynechali a výsledok je uspokojivý.
Mohlo by vás zaujať: Zdravšie vianočné pečenie: Skúste to inak, bez prehnaných kalórií i cholesterolu
3. Stroj na oplátky necháme rozohriať a platničku potrieme včelím voskom zabaleným do plátna. Ak vosk nemáme, použijeme maslo.
4. A ideme na to. Cesto dávkujeme pomocou malej naberačky alebo lyžice a rýchlo rozotrieme. My robíme okrúhle oplátky. Pečú sa jednoduchšie ako oválne a ani kúsok cesta nevyjde nazmar.
5. Formu priklopíme a počkáme zhruba 40 sekúnd. Ak je stroj na oplátky bez záklapky, odporúčame zatlačiť na rukoväť rukou. Oplátka bude rovnomerne upečená.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáce „Raffaello“ a kokosové šuhajdy: Sladká dobrota pre celú rodinu
6. Upečenú oplátku podoberieme plochou drevenou paličkou, preložíme na tácku alebo do krabice. Takto pokračujeme, kým neminieme všetko cesto. Trvá to niekoľko hodín, preto si urobíme pohodlie a pečieme napríklad pri dobrom filme.
7. Chrumkavé, do zlatista upečené oplátky dáme po vychladnutí do uzatvárateľného vrecka a odložíme. Kým sa do nich pustíme, vychutnáme si vianočnú vôňu vanilky a perníkového korenia, ktorá v domácnosti zostane ešte dlho po pečení. Na Vianoce sa nezabudneme s oplátkami podeliť s každým, na kom nám záleží.
Zdieľať na
Zdieľaní