FOTORECEPT Rokmi overené domáce tvarohové buchty: Upečte si ich podľa tradičného receptu od babičky

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept

Domáce tvarohové buchty od babičky sú pochúťkou pre malých aj veľkých (Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

Keď ohlásim babke návštevu, zakaždým ma privíta s tanierom voňavých tvarohových buchiet. Veľakrát som si hovorila, že by som sa mala jej pekárskemu umeniu priučiť. Raz sa mi napokon podarilo babku prichytiť pri pečení a odhaliť tak tajomstvo jej výborných buchiet. Špeciálnu prísadu však nečakajte, trik spočíva v oku a skúsených rukách.

Budeme potrebovať:

Cesto:

– 1 kg polohrubej múky
– 100 g cukru
– 0,5 l mlieka
– 1 kocku čerstvých kvasníc
– 100 g masla
– 2 vajcia
– 1 lyžičku soli

Plnka:

– 250 g hrudkovitého tvarohu
– 1 žĺtok
– 1 balíček vanilkového cukru
– 5 lyžíc cukru
– citrónovú kôru


Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Pečené buchty ako od babičky si zamiluje snáď každý: Skúste ich tiež!


Postup:

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

1. Preosiatu múku zmiešame s cukrom, v strede spravíme jamku a nalejeme do nej vlažné mlieko. Kvasnice rozdrobíme do mlieka a počkáme na kvások. Babka nerobí kvások zvlášť. Vraj, načo špiniť ďalší hrniec. Buchty tak či onak narastú.

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

2. Keď je kvások pripravený, do misy pridáme vajcia, zmäknuté maslo a soľ. Vyhrnieme rukávy a miesime. Babka miesi cesto rukami. Tentokrát nie pre úsporu čistého riadu, ale aby poznala, aká je konzistencia. Cesto musí byť hladké, nelepivé a pružné ako guma. Tu prisypeme múky, tam prilejeme mlieka. Keď je cesto akurát, zakryjeme misu utierkou a dáme na teplé miesto.

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

3. V čistej miske zmiešame prísady na plnku. Ak máme poctivý hrudkovitý tvaroh, pridáme k nemu žĺtok aby boli buchty fajnovejšie. Ak je tvaroh jemnejší, žĺtok vynecháme, inak bude plnka utekať. Nezabudneme pristrúhať trochu kôry z citróna.

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

4. Asi o hodinu cesto vykúka spod utierky. Preložíme ho na pomúčenú dosku a necháme chvíľu ležať. Asi toľko, čo zapneme rúru a umyjeme riad.


Mohlo by vás zaujať: Výborné ovocné buchty: Pochúťka pre všetkých milovníkov sladkých jedál


Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

5. Cesto vaľkať netreba, len ho mierne roztlačíme rukami a hrnčekom vykrajujeme. Z každej urobíme placku, dáme lyžicu plnky a spojíme. Babka to robí tak, že chytí konce, preloží do kríža, dobre stačí prstami a pogúľa na doske.

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

6. Preložíme ich na maslom vymastený plech jednu vedľa druhej. Ešte potrieme olejom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C. Ako dlho? Podľa babky toľko, čo bude buchtám na pekáči príliš tesno.

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

7. Zhruba o 20 minút naozaj skoro vyskakujú z plechu. Na vrchu sú zlaté a voňajú po celej kuchyni. Upečené pofŕkame mliekom, prikryjeme utierkou a necháme odpočinúť.

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
Domáce tvarohové buchty od babičky sú pochúťkou pre malých aj veľkých (Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

8. Len čo trochu vychladnú, zasypeme ich práškovým cukrom a naložíme na tanier čo sa zmestí. A ako má babka vo zvyku, môžeme poznamenať, že sa veľmi nevydarili. Ale to len preto, lebo vieme, že sú také vychýrené.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close