Sme presvedčení, že vianočný losos Wellington bude zmenou vo vašom tradičnom a sviatočnom jedálničku, ale rozhodne stojí za vyskúšanie. Nenáročný recept možno znie ako neznáma pochúťka, pričom v pôvodnej verzii sa používa hovädzie mäso, ktoré má samozrejme oveľa dlhšiu dobu prípravy, ale vďaka rýchlejšej príprave lososa sa bude hodiť práve na vianočnú večeru, kedy je každá minúta v kuchyni presne vypočítaná. Vyskúšajte, ako chutí mäkká fileta z lososa, potretá pikantnou omáčkou, posypaná syrom a špenátom a zabalená v chrumkavom lístkovom ceste. Chuť tohto jedla vás naozaj očarí.
Potrebujeme
- 4 filety z lososa
- soľ a korenie
- 2 PL majonézy
- 1 PL dijonskej horčice
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL sušenej bazalky
- ½ ČL sušeného kôpru
- kôra z 1 citróna
- ¼ šálky rozdrobeného feta syra
- 1 šálka čerstvého špenátu
- 1 plát lístkového cesta
- 1 rozšľahané vajce
- 1 PL vody
- citrónové osminky na servírovanie
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Filety z lososa osušíme a zo všetkých strán osolíme a okoreníme.
- V malej miske zmiešame majonézu, dijonskú horčicu, oregano, bazalku, kôpor a citrónovú kôru. Polovicu z tejto zmesi si odložíme na ozdobenie.
- Zvyšnú zmes rozotrieme na vrch filiet, posypeme kúskami fety a poukladáme lístky špenátu.
- Plát lístkového cesta nakrájame na 4 rovnaké diely. Každý kúsok ešte trocha rozvaľkáme na pomúčenej doske.
- Každý kúsok lososa položíme na cesto potretou vrchnou stranou nadol, cesto preložíme cez filet a dobre pritlačíme, aby sa neotváralo počas pečenia.
- Spojom položíme nadol na papier na pečenie na plechu a potrieme vajíčkom prešľahaným s vodou. Na povrchu vytvoríme malé zárezy, z ktorých bude unikať para pri pečení.
- Vianočný losos Wellington sa pečie 20 až 25 minút, pokým nie je cesto zlato-hnedé. Upečené servírujeme s odloženou omáčkou a osminkami citróna.
Zdieľať na