Recept na dnes: Vianočný losos Wellington – luxusné jedlo očarí každého hosťa pri sviatočnom stole

upečený vianočný losos wellington na tanieri

Lososový Wellington ponúka odľahčenú verziu tradičného hovädzieho pokrmu (Zdroj: Freepik/KamranAydinov)

Sme presvedčení, že vianočný losos Wellington bude zmenou vo vašom tradičnom a sviatočnom jedálničku, ale rozhodne stojí za vyskúšanie. Nenáročný recept možno znie ako neznáma pochúťka, pričom v pôvodnej verzii sa používa hovädzie mäso, ktoré má samozrejme oveľa dlhšiu dobu prípravy, ale vďaka rýchlejšej príprave lososa sa bude hodiť práve na vianočnú večeru, kedy je každá minúta v kuchyni presne vypočítaná. Vyskúšajte, ako chutí mäkká fileta z lososa, potretá pikantnou omáčkou, posypaná syrom a špenátom a zabalená v chrumkavom lístkovom ceste. Chuť tohto jedla vás naozaj očarí.

Potrebujeme

  • 4 filety z lososa
  • soľ a korenie
  • 2 PL majonézy
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • ½ ČL sušeného kôpru
  • kôra z 1 citróna
  • ¼ šálky rozdrobeného feta syra
  • 1 šálka čerstvého špenátu
  • 1 plát lístkového cesta
  • 1 rozšľahané vajce
  • 1 PL vody
  • citrónové osminky na servírovanie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Filety z lososa osušíme a zo všetkých strán osolíme a okoreníme.
  3. V malej miske zmiešame majonézu, dijonskú horčicu, oregano, bazalku, kôpor a citrónovú kôru. Polovicu z tejto zmesi si odložíme na ozdobenie.
  4. Zvyšnú zmes rozotrieme na vrch filiet, posypeme kúskami fety a poukladáme lístky špenátu.
  5. Plát lístkového cesta nakrájame na 4 rovnaké diely. Každý kúsok ešte trocha rozvaľkáme na pomúčenej doske.
  6. Každý kúsok lososa položíme na cesto potretou vrchnou stranou nadol, cesto preložíme cez filet a dobre pritlačíme, aby sa neotváralo počas pečenia.
  7. Spojom položíme nadol na papier na pečenie na plechu a potrieme vajíčkom prešľahaným s vodou. Na povrchu vytvoríme malé zárezy, z ktorých bude unikať para pri pečení.
  8. Vianočný losos Wellington sa pečie 20 až 25 minút, pokým nie je cesto zlato-hnedé. Upečené servírujeme s odloženou omáčkou a osminkami citróna.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Uvarte si s nami salašnícku krémovú polievku: Zasýti a zahreje každého hladoša

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Lunarecipe.com
Odporúčame