Slovenskú kuchyňu milujem. O to viac, keď varí mama. Ako náhle predo mnou pristane tanier bryndzových halušiek, krochkám blahom. Naposledy bolo ale niečo inak. S lyžicou v ústach som sa zarazila a zahliadla mamin potmehúdsky úsmev.
Halušky boli veľmi jemné – nie rozvarené ale neskutočne vláčne. Mala som pocit akoby prežúvam vankúšiky. Hlava išla na plné obrátky ale tajnú prísadu som neuhádla. Akoby aj. Vám by napadlo pripraviť halušky z cukety? A ešte aké. Mamina na seba nechtiac ušila búdu a na druhý deň musela uvariť cuketové halušky opäť. Vyskúšajte ich aj vy.
Potrebujeme
- 3 – 4 menšie cukety
- 500 g hladkej múky
- 300 g bryndze
- 100 ml mlieka
- 200 g kyslej smotany
- 2 vajcia
- soľ
- prerastenú slaninu
Postup
Cuketu šúpať nemusíme. Zeleninu stačí dobre umyť a zbaviť jadierok. Potom už len nakrájať na menšie kúsky a rozmixovať (ide to aj ponorným mixérom).
Do veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu a kým zovrie, urobíme cesto. Cuketu premiešame s vajcami a pridávame múku. Múku zapracúvame postupne a sledujeme konzistenciu. Niektorá cuketa môže pustiť viacej šťavy, iná menej. Cesto nemá byť riedke, ale ani príliš husté. Najlepšie je hodiť kúsok do vriacej vody a ak sa rozvarí, potrebuje viac múky.
Halušky varíme vo vriacej vode. Keď vyplávajú, sú uvarené. Popri tom stihneme vyškvariť slaninu – nakrájame na kocky a pražíme, kým je krásne chrumkavá.
Uvarené halušky precedíme a krátko prepláchneme v studenej vode.
Bryndzu rozpustíme v troche horúceho mlieka, vylejeme na halušky, pridáme smotanu a premiešame. Nakoniec podľa chuti dosolíme. Halušky hneď šupneme na tanier, posypeme slaninou a nezabudneme poliať trochou výpeku.
Dobrú chuť!
Zdieľať na