FOTORECEPT Fantastické bryndzové halušky z cukety: Chutia ešte lepšie ako tie zo zemiakov

Bryndzové halušky z cukety, Fotorecept

Bryndzové halušky z cukety chutia ešte lepšie ako tie zo zemiakov (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Slovenskú kuchyňu milujem. O to viac, keď varí mama. Ako náhle predo mnou pristane tanier bryndzových halušiek, krochkám blahom. Naposledy bolo ale niečo inak. S lyžicou v ústach som sa zarazila a zahliadla mamin potmehúdsky úsmev.

Halušky boli veľmi jemné – nie rozvarené ale neskutočne vláčne. Mala som pocit akoby prežúvam vankúšiky. Hlava išla na plné obrátky ale tajnú prísadu som neuhádla. Akoby aj. Vám by napadlo pripraviť halušky z cukety? A ešte aké. Mamina na seba nechtiac ušila búdu a na druhý deň musela uvariť cuketové halušky opäť. Vyskúšajte ich aj vy.

Potrebujeme

  • 3 – 4 menšie cukety
  • 500 g hladkej múky
  • 300 g bryndze
  • 100 ml mlieka
  • 200 g kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • soľ
  • prerastenú slaninu
Bryndzové halušky z cukety, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Postup

Bryndzové halušky z cukety, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Cuketu šúpať nemusíme. Zeleninu stačí dobre umyť a zbaviť jadierok. Potom už len nakrájať na menšie kúsky a rozmixovať (ide to aj ponorným mixérom).

Bryndzové halušky z cukety, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Do veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu a kým zovrie, urobíme cesto. Cuketu premiešame s vajcami a pridávame múku. Múku zapracúvame postupne a sledujeme konzistenciu. Niektorá cuketa môže pustiť viacej šťavy, iná menej. Cesto nemá byť riedke, ale ani príliš husté. Najlepšie je hodiť kúsok do vriacej vody a ak sa rozvarí, potrebuje viac múky.

Bryndzové halušky z cukety, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Halušky varíme vo vriacej vode. Keď vyplávajú, sú uvarené. Popri tom stihneme vyškvariť slaninu – nakrájame na kocky a pražíme, kým je krásne chrumkavá.

Bryndzové halušky z cukety, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Uvarené halušky precedíme a krátko prepláchneme v studenej vode.

Bryndzové halušky z cukety, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Bryndzu rozpustíme v troche horúceho mlieka, vylejeme na halušky, pridáme smotanu a premiešame. Nakoniec podľa chuti dosolíme. Halušky hneď šupneme na tanier, posypeme slaninou a nezabudneme poliať trochou výpeku.

Bryndzové halušky z cukety, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Dobrú chuť!

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Jablkový koláč ako od babičky: Podľa starého maďarského receptu

Sledujte nás aj na Instagrame

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame