Dezerty pripravované z jabĺk majú bohatú históriu, ktorá siaha až do staroveku. V dávnych časoch milovali Európania i obyvatelia Blízkeho východu kombináciu jabĺk a pečiva. Ako to už býva, recept sa časom rozšíril do ďalších krajín a rozvinul do množstva variácií.
Na sladko-kyslom koláči hodovali už stredovekí Európania, ktorí pripravovali sladké pečivo plnené jablkami, korením a za dobrých čias aj medom či cukrom. Časom sa recept rozšíril aj na opačný koniec sveta a renezanciu zažil hlavne vďaka európskym migrantom, ktorí so sebou priniesli do Ameriky aj svoje recepty a kulinárske tradície. V kolóniách sa jablkový koláč stal hitom a časom si v americkej kuchyni vyslúžil až ikonický status.
Kedysi bolo zvykom, že gazdinka upiekla pre nových susedov tradičný „apple pie“. V americkej kuchyni je tento koláč doslova fenomén — hlavne preto, že sa spája s miestnymi tradíciami a hodnotami. Američania pripravujú „apple pie“ z nakrájaných jabĺk, cukru, škorice, muškátového orieška a klinčekov, zaobalených do výdatnej kôrky. Koláč sa pečie, kým kôrka nie je zlatá a jablká mäkké.
V Anglicku koláč podávajú s plátkom čedara a Holanďania zase milujú svoj „appeltaart“, ktorý sa vyznačuje drobivou maslovou kôrkou. Francúzi pripravujú „tarte aux pommes“ s tenkou vrstvou mandľového krému či marhuľového džemu. Švédsky „äppelpaj“ zdobia maslovou strúhankou, nemecký „apfelstrudel“ je aj v našich končinách známa legenda z lístkového cesta, ktorej domáci neodolajú — zvlášť v kombinácii so zmrzlinou či vanilkovou omáčkou.
Jablkový koláč je dodnes obľúbený dezert, ktorý obstál v skúške časom. S naším overeným receptom zvládnete jeho slovenskú verziu pripraviť raz-dva aj vy!
Potrebujete (na 8 až 10 porcií)
- 1 kg jabĺk
- 300 g hladkej múky
- 150 g trstinového cukru
- 200 až 250 g masla
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 žĺtok
- 2 dl kyslej smotany
- 1 PL vanilkového pudingu
- soľ
- škoricu

Postup

Najskôr spolu zmiešajte suché suroviny: cukor (trošku si odložte na posýpku), štipku soli, prášok do pečiva a múku. Pridajte žĺtko, kyslú smotanu a maslo izbovej teploty a zo zmesi vymiešajte cesto. Následne ho zakryte a odložte do chladničky.

Jablká očistite, nakrájajte na menšie kúsky a varte s asi 2 dl vody. Keď budú jablká už takmer rozvarené, pridajte puding a škoricu. Miešajte, kým zmes nebude hustá. Pre vláčnejšiu chuť plnky môžete pridať 50 g masla (no nemusíte). Jablkovú plnku nechajte úplne vychladnúť.

Cesto rozdeľte na dve časti. Jednu povaľkajte a premiestnite na vymastený plech. Na cesto rovnomerne naneste pripravenú jablkovú plnku.

Na masu z jabĺk následne nastrúhajte druhú polovicu cesta.

Plech vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte 30 až 50 minút, ideálne dozlatista. Keď koláč vychladne, poprášte ho zvyškom cukru. Dobrú chuť!
Sledujte náš Facebook
Zdieľať na