Jablká sú veľmi vďačnými pomocníkmi v kuchyni. Upiecť sa z nich dá naozaj čokoľvek a výsledok je vždy fantastický. To isté platí aj pre koláč zvaný Apple pie – v našom preklade jablkový koláč.
Budeme potrebovať:
- 900-1200g jabĺk
- 300g hladkej špaldovej múky
- 80g trstinového práškového cukru
- 1ČL kypriaceho prášku
- štipku soli
- 200 gramov masla (alebo 150g masla a 50g margarínu)
- 1 vajce
- 2PL mlieka
- 2PL citrónovej šťavy
- mletú škoricu

Postup:
V jednej väčšej miske zmiešame múku, práškový cukor, kypriaci prášok a štipku soli. Pridáme na kocky nakrájané polorozpustené alebo úplne rozpustené maslo.

Cesto premiešajte a následne doň pridajte ešte vajce, približne 2 PL mlieka a opäť rukami vymiešajte z hmoty cesto. Ak použijete obyčajnú hladkú múku, možno jej budete musieť ešte trochu prisypať.

Po dobrom vymiesení cesto vyformujeme do tvaru valca a zabalíme ho do potravinárskej fólie. Takto pripravené ho dáme približne na hodinu do chladničky.

Kým odpočíva v chladničke, pripravíme si jablká. Nastrúhame ich, pokvapkáme šťavou z citróna a zmiešame s trochou mletej škorice. Ak sa vám zdajú byť jablká kyslejšie, pridať môžete aj škoricový či práškový cukor.

Okrúhlu formu na pečenie dobre vytrieme maslom či margarínom. Cesto vyberieme z chladničky, prekrojíme ho na polovicu a obe časti vyvaľkáme. Prvou polovicou vystelieme spodok a kraje formy na pečenie. Naň následne dávame nastrúhané jablká, pričom ich povytláčame zo šťavy. Z druhej polovice cesta urobíme pásiky, ktorými prikryjeme jablká. Pečieme cca 45minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Koláčik môžeme (nie je to nutné) poprášiť práškovým cukrom. Výborne sa k nemu hodí kopček vanilkovej zmrzliny.

Zdieľať na