Recept na dnes: Vyskúšajte lahodné butter chicken, ktoré je symfóniou chutí!

Krehké šťavnaté mäsko v jemnej smotanovej omáčke, ktoré je doplnené o čerstvo uvarenú ryžu alebo indický chlieb Naan (Zdroj: Freepik/chandlervid85)

Kto by mu odolal? Krehké šťavnaté mäsko v jemnej smotanovej omáčke, ktoré je doplnené o čerstvo uvarenú ryžu alebo indický chlieb Naan. Garantujeme vám, že na tanieri nezostane jediná kvapka omáčky! Butter chicken (v preklade maslové kura) je jedno z indických jedál, ktoré ulahodia aj rozmaznaným európskym jazýčkom. Skúsite si ho doma pripraviť?

 

Na približne 4 porcie potrebujeme

800 g kuracích pŕs (prípadne vykostených stehien)

150 g gréckeho jogurtu

1 lyžička soli

1 lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru

2 strúčiky nasekaného cesnaku

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžičky korenia Garam masala

1 lyžička kurkumy

1 lyžička mletej rímskej rasce

Chilli podľa chuti

2 lyžice prepusteného masla

 

Na omáčku: 

2 až 3 veľké cibule

2 lyžice prepusteného masla

1 lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru

4 strúčiky nasekaného cesnaku

2 lyžičky Garam masala

1 lyžička kurkumy

1 lyžička mletej rímskej rasce

Štipka mletého kardamómu

Štipka mletej škorice

Chilli podľa chuti

1 lyžička soli

3 lyžice paradajkového pretlaku

400 ml plechovka lúpaných paradajok

200 ml smotany na šľahanie

 

Ako príloha:

Čerstvý koriander

Plátky mandlí alebo kešu oriešky

Citrón

Basmati ryža alebo chlieb Naan

 

Postup

Kurča namarinujeme deň vopred, aby pekne skrehlo. Ak nestíhate, doprajte mu v marináde minimálne 30 minút. Nakrájajte ho na 3 centimetrové kúsky, zmiešajte s jogurtom, soľou, zázvorom, cesnakom, citrónovou šťavou a ostatnými koreninami.

(Zdroj: Freepik/ Racool_studio)

Najemno nakrájanú cibuľu opražte dozlatista na masle, pridajte zázvor, cesnak a korenie, ktoré už len krátko prehrejte. Osoľte, pridajte pretlak, paradajky a cca 400 mililitrov vody, a omáčku cca pol hodinku povarte. Nasledovne ju pomixujte, zjemnite smotanou, dochuťte citrónovou šťavou a dosoľte podľa chuti.

(Zdroj: Freepik/smeilov)

Medzičasom si pripravte mäso. Dá sa pripraviť dvoma spôsobmi – buď ho opečiete na masle vo vedľajšom hrnci, alebo ho dáte na približne pol hodinku uvariť priamo do hotovej omáčky ešte pred pridaním smotany a citrónu.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Svieža, jarná polievka minestrone – taliansky poklad plný čerstvej zeleniny a vitamínov

Ak ste pripravovali mäso mimo omáčky, pridajte ho aj s výpekom do nej, zmes spolu prehrejte a môžete servírovať. Podávajte s basmati ryžou, posypané orieškami, koriandrom a citrónom na dochutenie.

(Zdroj: Freepik/jcomp)

 

Sleduj nás aj na Facebooku

Zdroj: Forbes
Odporúčame