Kto by mu odolal? Krehké šťavnaté mäsko v jemnej smotanovej omáčke, ktoré je doplnené o čerstvo uvarenú ryžu alebo indický chlieb Naan. Garantujeme vám, že na tanieri nezostane jediná kvapka omáčky! Butter chicken (v preklade maslové kura) je jedno z indických jedál, ktoré ulahodia aj rozmaznaným európskym jazýčkom. Skúsite si ho doma pripraviť?
Na približne 4 porcie potrebujeme
800 g kuracích pŕs (prípadne vykostených stehien)
150 g gréckeho jogurtu
1 lyžička soli
1 lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
2 strúčiky nasekaného cesnaku
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžičky korenia Garam masala
1 lyžička kurkumy
1 lyžička mletej rímskej rasce
Chilli podľa chuti
2 lyžice prepusteného masla
Na omáčku:
2 až 3 veľké cibule
2 lyžice prepusteného masla
1 lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
4 strúčiky nasekaného cesnaku
2 lyžičky Garam masala
1 lyžička kurkumy
1 lyžička mletej rímskej rasce
Štipka mletého kardamómu
Štipka mletej škorice
Chilli podľa chuti
1 lyžička soli
3 lyžice paradajkového pretlaku
400 ml plechovka lúpaných paradajok
200 ml smotany na šľahanie
Ako príloha:
Čerstvý koriander
Plátky mandlí alebo kešu oriešky
Citrón
Basmati ryža alebo chlieb Naan
Postup
Kurča namarinujeme deň vopred, aby pekne skrehlo. Ak nestíhate, doprajte mu v marináde minimálne 30 minút. Nakrájajte ho na 3 centimetrové kúsky, zmiešajte s jogurtom, soľou, zázvorom, cesnakom, citrónovou šťavou a ostatnými koreninami.
Najemno nakrájanú cibuľu opražte dozlatista na masle, pridajte zázvor, cesnak a korenie, ktoré už len krátko prehrejte. Osoľte, pridajte pretlak, paradajky a cca 400 mililitrov vody, a omáčku cca pol hodinku povarte. Nasledovne ju pomixujte, zjemnite smotanou, dochuťte citrónovou šťavou a dosoľte podľa chuti.
Medzičasom si pripravte mäso. Dá sa pripraviť dvoma spôsobmi – buď ho opečiete na masle vo vedľajšom hrnci, alebo ho dáte na približne pol hodinku uvariť priamo do hotovej omáčky ešte pred pridaním smotany a citrónu.
Ak ste pripravovali mäso mimo omáčky, pridajte ho aj s výpekom do nej, zmes spolu prehrejte a môžete servírovať. Podávajte s basmati ryžou, posypané orieškami, koriandrom a citrónom na dochutenie.
Zdieľať na
Zdieľaní