Ako správne sušiť huby? Poznáme riešenia, ktoré šetria čas aj peniaze

Ako sušiť huby

Ktorý spôsob sušenia húb je najlepší? (Zdroj: GettyImages)

Ak ste vášnivými hubármi alebo jednoducho radi používate sušené huby v kuchyni, pravdepodobne ste sa už stretli s otázkou, ako ich správne a efektívne usušiť. Existuje mnoho rôznych spôsobov, ktoré zahŕňajú tradičné metódy ako sušenie na slnku, ale aj moderné technológie, napríklad sušičky. Každá metóda má svoje výhody a nevýhody a výber závisí od typu húb, ktoré chcete sušiť, a od vašich preferencií.

Základom je však huby na sušenie vopred pripraviť. Umyte ich a nakrájajte nabrúseným nožom na pásiky o hrúbke najlepšie 3 až 5 milimetrov, pri menších hubách pokojne aj o niečo menej. Počas krájania venujte hubám dostatočnú pozornosť, aby ste zistili, či nie sú napadnuté hmyzom. V takom prípade sa oplatí pre istotu vyhodiť celý hríb.

Čím hrubšie budú hubové pásiky, tým horšie a dlhšie sa vám budú sušiť. Príliš hrubé dokonca môžu začať až plesnivieť. Takto očistené a nakrájané už sú pripravené na sušenie. Pozreli sme sa na výhody a nevýhody deviatich najčastejších spôsobov. Ktorý si vyberiete, záleží už len na vás.

V článku radíme, ako sušiť huby:

Na slnku

Sušenie na slnku znamená, že ich budete sušiť vonku a nie doma. Ide o tradičnú, rokmi overenú metódu, ktorú používali ešte naši predkovia. Princíp spočíva v tom, že nakrájanú huby uložíte na rovnú plochu, najlepšie podloženú papierom, na ktorú bude niekoľko hodín denne svietiť slnko. Tento proces môže byť síce pomalý, no v praxi vás nestojí takmer žiadne peniaze.

Výhody:

  • Huby sú sušené prirodzene a nevyužíva sa umelý zdroj tepla.
  • Huby sa vonku sušia rýchlejšie ako vnútri kvôli vyššej teplote okolitého vzduchu (platí najmä v lete).
  • Prakticky nulové náklady, stačí len podložiť miesto papierom kvôli čistote.

Nevýhody:

  • Na slnku môžu huby stratiť na svojej výraznej chuti aj farbe.
  • Vonku je väčšia koncentrácia škodcov a baktérii ako v domácnosti.
  • Ste závislí od počasia.

V rúre

Rúra je povinnou výbavou moderných domácností. Aktuálne je táto metóda veľmi populárna. Huby sa v rúre sušia pri nízkej teplote medzi 50 až 70 °C. Vyššia teplota spôsobí stratu vône a chuti, nižšia je zasa rizikom pre rozvoj baktérii či dokonca plesní. Dĺžka sušenia závisí od druhu húb a ich veľkosti. Ide však o proces dlhý niekoľko hodín, počas ktorého by ste mali huby pravidelne kontrolovať.

Výhody:

  • Sami nastavujete teplotu a nie ste obmedzovaní slnečným zdrojom.
  • Oproti sušenia na slnku si huby zachovajú výraznejšiu vôňu aj chuť.
  • Vysoká teplota (nad 50 °C) zabije nežiadúce baktérie a plesne.

Nevýhody:

  • Rátajte s náklady na energiu.
  • Rúru budete musieť po sušení vyčistiť.
  • Pach sušenia v domácnosti nemusí byť každému príjemný.

V mikrovlnnej rúre

Metóda sušenia v mikrovlnnej rúre je vhodná najmä v prípade, že máte málo húb aj málo času. Huby jednoducho uložíte na čo najrovnejší tanier (aby sa čo najmenej skrčili), dáte ich do mikrovlnky na stredný výkon a kontrolujete každý 30 sekúnd. Počas tohto cyklu ich odporúčame primiešať, aby boli všetky rovnako vysušené. Ak sú suché, nechajte ich na pár minút na vzduchu vychladnúť.

Výhody:

  • Najrýchlejšia metóda sušenia, zaberie pár minút.
  • Mikrovlnka odstraňuje z húb najmä ich vodu, takže ide aj o kvalitné sušenie.
  • Nezaberá veľa miesta.

Nevýhody:

  • Nutnosť byť neustále pri procese a kontrolovať sušenie.
  • Vnzniknú vám áklady na energie.
  • Huby môžete dať do mikrovlnky len v obmedzenom množstve.

V sušičke

Ak máte radi pohodu, sušenie húb v sušičke potravín je zaručene tým najmenej náročným. V týchto zariadeniach môžete navyše sušiť časom napríklad aj ovocie a zeleninu, takže investícia do nich sa oplatí. Suší sa pri teplote 50 °C (kedy proces neprežijú baktérie a plesne) a trvá to zhruba 12 hodín. Počas neho však nemusíte s hubami nič robiť, presušia sa rovnomerne.

Výhody:

  • Kvalitné a bezstarostné sušenie.
  • V porovnaní so sušením na slnku či na sieťke je rýchlejšie.
  • Samotnú sušičku potravín môžete využiť aj pri iných príležitostiach.

Nevýhody:

  • Vstupné náklady na zariadenie (od 30 eur) + odber energie.
  • Musíte vedieť ovládať sušičku, prípadne sa jej ovládanie naučiť.
  • Sušenie pri vyššej teplote môže hubám ubrať z chuti a farby.

Na sieťke

Sušenie húb na sieťke môžete vykonávať vonku aj vnútri. Hubárske sieťky majú zvyčajne okrúhly tvar a niekoľko poschodí. Sieťku môžete zavesiť prakticky kamkoľvek, nakoľko je veľmi ľahká. Odporúčame kúpiť sieťku bielej farby, nakoľko neobsahuje žiadne farbivá, ktoré by sa pri procese sušenie mohli dostať aj do samotných húb. Proces sušenia môže trvať od niekoľkých hodín až po niekoľko dní.

Výhody:

  • Sušenie prirodzeným spôsobom bez zásahu umelého zdroja tepla.
  • Sieťka je lacnejšia ako sušička húb, dokonca vás možno vyjde aj lacnejšie ako odber energie v rúre.
  • Huby môžete zavesiť kdekoľvek v domácnosti aj vonku.

Nevýhody:

  • Huby môžu byť počas viacdenného procesu znečistené.
  • Huby sú vonku lákadlom pre škodcov.
  • Vonkajšie sušenie je závislé od počasia.
  • Proces je veľmi dlhý.

Na radiátore/piecke

Počas jesenného a zimného obdobia sa môže oplatiť aj sušenie na radiátore. Nakrájané huby uložte na pevnú, no nie hrubú dosku na radiátor. Dajte si pozor, aby nebol príliš rozpálený. Huby by sa ho nemali ani dotknúť. Sušenie trvá pár hodín, neodporúčame však nechávať huby sušiť počas noci. Táto metóda je irelevantná pre ľudí, ktorí kúria podlahovým kúrením.

Výhody:

  • Nepotrebujete žiadne vstupné náklady, radiátor vyhrieva miestnosť aj suší huby v jednom.
  • Oproti sušeniu vonku ide o pomerne rýchlu metódu.

Nevýhody:

  • Malá plocha na sušenie.
  • Nutnosť huby pravidelne kontrolovať.
  • Pomerne silný zápach, ktorý nemusí každému vyhovovať.
  • Hrozí spálenie húb pri vyššom ohreve.

V soli

Sušenie húb v soli sa používa už stáročia. Ide však o jednu z najnáročnejších metód, na ktorú sa odporúča používať epsomskú soľ. Jej kilogramové balenie vás vyjde na 3 až 4 eurá a kúpite ho v lekárni. Ak je sušenie soľou vykonávané správne, potom hovoríme o najkvalitnejšej metóde. Soľ musíte zhruba na dve hodiny vysušiť v rúre na teplote 220 °C, aby ste z nej odstránili vlhkosť. Potom ju rozsypte na podnos alebo na papier vo vrstve asi jedného centimetra, naňho uložte zopár vrstiev kuchynských utierok a huby položte navrch – nesmú sa soli dotýkať.

Výhody:

  • Sušenie soľou výrazne predlžuje trvanlivosť húb,
  • Soľ uchováva vôňu, arómu a chuť húb,
  • Soľ taktiež zabezpečí, že huby nebudú gumové, nakoľko z nich vytiahne všetku vlhkosť.

Nevýhody:

  • Vyššie vstupné náklady (soľ aj energie),
  • Hubám trvá dlhšie, kým sa úplne vysušia (aj niekoľko dní).

Zavesením

Zavesenie na nitky sa taktiež používa už dlhé roky. V princípe musíte do pokrájaných hríbov urobiť dierky (najlepšie ihlou) a to dostatočné veľké na to, aby ste cez ne prepchali niť. Niektorí si tento postup zľahčujú tak, že niť navlečú priamo na ihlu a šijacím spôsobom ju dostanú skrz huby. Menšie huby pri tejto metóde nemusíte ani krájať.

Výhody:

  • Zaručuje cirkuláciu okolo celej huby, nielen jej lícnej strany.
  • Môžete ich zavesiť kdekoľvek (von aj dnu).
  • Zavesenie zaručuje zachovanie tvaru húb.
  • Takmer nulové vstupné náklady.

Nevýhody:

  • Sušenie trvá dlho (aj niekoľko dní).
  • Príliš vlhký vzduch v domácnosti môže huby znehodnotiť.
  • Ak huby zavesíte príliš blízko seba, hrozí ich plesnivenie.

Mrazom

Huby s minimálnym obsahom vody uložte vedľa seba tak, aby sa navzájom neprekrývali. Vysoký obsah vody sa môže počas procesu mrazenia zmeniť na ľad, čím hubu znehodnotí. Huby následne uložíte do mrazničky. Upozorňujeme, že ide o najmenej vhodný spôsob sušenia húb, ktorý má výrazne viac mínusov ako plusov.

Výhody:

  • Bez väčších nákladov.
  • Správne zamrazené huby dlho vydržia.

Nevýhody:

  • Veľmi pracné, nakoľko huby treba ešte pred sušením zbaviť vody.
  • Mrazenie môže zničiť huby, ak sú chladené príliš dlho.
  • Zaberá miesto v mrazničke.
  • Naraz môžete mraziť len obmedzené množstvo húb (ak nemáte väčší mraziarenský box).

Zbierate a sušíte huby?

Sledujte náš Facebook

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame