Na prvé počutie sa tvári ako holandská špecialita, v skutočnosti však ide o starú známu klasiku zo školskej jedálne. Reč je o rezni z mletého mäsa v chrumkavom obale a s roztečeným syrom vo vnútri. Ak si k nemu doprajete krémovú zemiakovú kašu s uhorkovým šalátom, máte obed jedna báseň.
Tradičnou kuchyňou sa rád inšpiruje aj český kuchár Marek Pavela, ktorý zobral pôvodný recept do parády a holandský rezeň pripravuje trocha inak. My sme jeho recept, samozrejme, museli vyskúšať.
Potrebujeme
- 1 kg mletého mäsa (mix hovädzie a bravčové)
- 300 g tvrdého syra
- 200 ml mlieka
- 4 vajcia
- 2 rožky
- 3 strúčiky cesnaku
- panko alebo klasickú strúhanku
- hladkú múku
- pažítku
- čierne mleté korenie
- soľ
- olej na vysmážanie
-
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)
Postup
Rožky nakrájame na malé kocky, zalejeme ich mliekom a necháme postáť, aby dobre nasiakli.
![Fotorecept, Holandský rezeň](https://plnielanu.zoznam.sk/wp-content/uploads/2024/05/1-2-1024x768.jpg)
K rožkom pridáme mäso, 2 vajcia, prelisovaný cesnak, 200 g strúhaného syra a nasekanú pažítku. Všetko ešte okoreníme, osolíme a poriadne premiešame.
![Fotorecept, Holandský rezeň](https://plnielanu.zoznam.sk/wp-content/uploads/2024/05/2-2-1024x768.jpg)
Zvyšný syr nakrájame na kocky. Z mäsovej zmesi odoberieme dobrú hrsť, vytvarujeme guľu, ktorú na doske roztlačíme a do jej stredu uložíme pár kúskov syra. Konce spojíme tak, aby bol syr ukrytý vo vnútri a mierne pritlačíme rukou, nech rezne nie sú príliš hrubé.
![Fotorecept, Holandský rezeň](https://plnielanu.zoznam.sk/wp-content/uploads/2024/05/3-2-1024x821.jpg)
Naplnené rezne obalíme v klasickom trojobale – najskôr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.
![Fotorecept, Holandský rezeň](https://plnielanu.zoznam.sk/wp-content/uploads/2024/05/4-2-1024x768.jpg)
V hlbokej panvici rozpálime väčšie množstvo oleja a rezne pomaly smažíme z každej strany dozlatista.
![Fotorecept, Holandský rezeň](https://plnielanu.zoznam.sk/wp-content/uploads/2024/05/5-2-1024x768.jpg)
K hotovým rezňom si môžete naservírovať prílohu a zeleninu podľa vlastnej fantázie. A ak vám nejaké vyprážané kúsky ostanú, poslúžia aj ako rýchle zasýtenie s chlebíkom v práci či na výlete. Dobrú chuť!Sledujte náš Instagram
Zdieľať na