FOTORECEPT Hrachová polievka s krutónmi: Chutná a jednoduchá pochúťka

Hrachová polievka

plnielanu.sk/Ľudmila

Ak trpíte zimnou únavou, máme skvelý recept, ktorý vás dostane z letargie. Chutná krémová hrachovka poteší chuťové poháriky a príjemne zahreje. Okrem toho vás zásobí vitamínmi. B2 vylepší pokožku a povzbudí metabolizmus, B1 prospeje vášmu nervovému sytému a Áčko spevní kosti. Skvele sa k nej hodia chrumkavé krutóny, ktoré sú také chutné, že nimi pokojne môžete nahradiť čipsy večer pri televízii.

Potrebujeme:

  • 400 g mrazeného hrachu
  • 1 cibuľu
  • 4 zemiaky
  • soľ
  • korenie
  • 100 ml sladkej smotany
  • starší chlieb
  • olivový olej
  • sušený cesnak

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky


Postup:

Cibuľu očistíme, umyjeme a nakrájame na jemno.

   

Do hrnca dáme trochu oleja, na ktorom nakrájanú cibuľu opražíme do zlatista.


Mohlo by vás zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?


Pridáme mrazený hrach a smažíme, až kým nepustí vodu.

   
Medzitým si ošúpeme a na drobné kúsky nakrájame zemiaky.

Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Vložíme ich k hrachu a zalejeme vodou tak, aby boli ponorené. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Prikryjeme pokrievkou a necháme variť.

   

Na miernom plameni polievku necháme, kým nie sú zemiaky a hrach hotové. Potom polievku odstavíme, odoberieme asi tri naberačky do misky, v ktorej ich skombinujeme so smotanou na varenie.


Mohlo by vás zaujať: Vajíčkové špeciality: Sú nielen chutné, ale aj výživné


Obsah misky vlejeme späť do hrnca a polievku rozmixujeme ponorným mixérom alebo v kuchynskom robote. Chvíľu ešte povaríme a môžeme podávať.

   

Starší chlebík si nakrájame na kocky. Na veľkosti nezáleží, ale najlepšie sú približne centimetrové kúsky. Z čerstvého neskúšajte, lebo sa bude veľmi mrviť a rozpadať.


Mohlo by vás zaujať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?


Kocky ochutíme olivovým olejom a trochou sušeného cesnaku. Cesnak môžete vynechať, ale takisto ho môžete nahradiť inými bylinkami. Napríklad bazalkou či provensálskym korením.

   

Zmes dôkladne zamiešajte rukou alebo vareškou. Ručná práca je šetrnejšia a existuje menšie riziko, že sa kocky rozpadnú.


Mohlo by vás zaujať: Skvelý tip na ľahkú večeru: Skúste jednoduché zelené polievky


Ochutený chlebík vysypeme do pekáča a opekáme pri teplote 170 stupňov dovtedy, kým nebude chrumkavý. Nám to trvalo približne päť minút, treba sa však riadiť skúsenosťami s vlastnou rúrou.

   

Hotové krutónky sú trochu menšie a chytili krásnu farbu. Dobrú chuť!


Zvyknete si doma pripravovať hrachovú polievku? Aké recepty na jej prípravu používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila
Odporúčame