Ak trpíte zimnou únavou, máme skvelý recept, ktorý vás dostane z letargie. Chutná krémová hrachovka poteší chuťové poháriky a príjemne zahreje. Okrem toho vás zásobí vitamínmi. B2 vylepší pokožku a povzbudí metabolizmus, B1 prospeje vášmu nervovému sytému a Áčko spevní kosti. Skvele sa k nej hodia chrumkavé krutóny, ktoré sú také chutné, že nimi pokojne môžete nahradiť čipsy večer pri televízii.
Potrebujeme:
- 400 g mrazeného hrachu
- 1 cibuľu
- 4 zemiaky
- soľ
- korenie
- 100 ml sladkej smotany
- starší chlieb
- olivový olej
- sušený cesnak
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky
Postup:
Cibuľu očistíme, umyjeme a nakrájame na jemno. |
|
Do hrnca dáme trochu oleja, na ktorom nakrájanú cibuľu opražíme do zlatista. |
|
Mohlo by vás zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako? |
|
Pridáme mrazený hrach a smažíme, až kým nepustí vodu. |
|
Medzitým si ošúpeme a na drobné kúsky nakrájame zemiaky. | |
Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed |
|
Vložíme ich k hrachu a zalejeme vodou tak, aby boli ponorené. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Prikryjeme pokrievkou a necháme variť. |
|
Na miernom plameni polievku necháme, kým nie sú zemiaky a hrach hotové. Potom polievku odstavíme, odoberieme asi tri naberačky do misky, v ktorej ich skombinujeme so smotanou na varenie. |
|
Mohlo by vás zaujať: Vajíčkové špeciality: Sú nielen chutné, ale aj výživné |
|
Obsah misky vlejeme späť do hrnca a polievku rozmixujeme ponorným mixérom alebo v kuchynskom robote. Chvíľu ešte povaríme a môžeme podávať. |
|
Starší chlebík si nakrájame na kocky. Na veľkosti nezáleží, ale najlepšie sú približne centimetrové kúsky. Z čerstvého neskúšajte, lebo sa bude veľmi mrviť a rozpadať. |
|
Mohlo by vás zaujať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi? |
|
Kocky ochutíme olivovým olejom a trochou sušeného cesnaku. Cesnak môžete vynechať, ale takisto ho môžete nahradiť inými bylinkami. Napríklad bazalkou či provensálskym korením. |
|
Zmes dôkladne zamiešajte rukou alebo vareškou. Ručná práca je šetrnejšia a existuje menšie riziko, že sa kocky rozpadnú. |
|
Mohlo by vás zaujať: Skvelý tip na ľahkú večeru: Skúste jednoduché zelené polievky |
|
Ochutený chlebík vysypeme do pekáča a opekáme pri teplote 170 stupňov dovtedy, kým nebude chrumkavý. Nám to trvalo približne päť minút, treba sa však riadiť skúsenosťami s vlastnou rúrou. |
|
Hotové krutónky sú trochu menšie a chytili krásnu farbu. Dobrú chuť! |
Zvyknete si doma pripravovať hrachovú polievku? Aké recepty na jej prípravu používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na