FOTORECEPT, s ktorým zabodujete vo sviatočný aj všedný deň: Jelenie karé na sladkej omáčke je nebíčkom v papuľke

Jelenie karé recept

Kombinácia jemného jelenieho mäsa a sladkej omáčky je fantastická! (Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Nie príliš často sa stáva, že sa k nám dostane jelenie mäso. O to lepší recept sme s ním chceli urobiť. Namiesto vymýšľania náročných postupov sme zvolili osvedčenú klasiku. Výsledok bol lahodný a odporúčame ho všetkými desiatimi.

Potrebujeme

  • aspoň 500 g jelenieho karé
  • 200 g údenej slaniny
  • 1 PL bravčovej masti
  • 2 žlté cibule
  • 3 mrkvy
  • 3 petržleny
  • 4 cm plátok zeleru
  • 1,5 dcl sladkého bieleho vína
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 PL horčice
  • 2 smotany na varenie
  • čerstvý rozmarín
  • hovädzí vývar
  • soľ
  • 3 bobkové listy
  • celé čierne korenie
  • červenú mletú papriku
  • čierne mleté korenie
  • sušený rozmarín

Postup

Začneme vytvorením základu. Slaninu nakrájame na menšie kúsky a dáme ju stopiť do hrnca. Keď sa uškvarí, vyberieme ju tak, aby tuk zostal v hrnci. Primiešame 1 PL bravčovej masti.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Jelenie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na steaky. Jemne posolíme a pokoreníme.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Následne dáme mäso rýchlo opiecť do hrnca, aby sa zatiahlo. Potom ho vyberieme a dáme bokom.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Vo výpeku opražíme cibuľu do sklovita. Po chvíli pridáme mrkvu, zeler a petržlen, ktoré sme si nastrúhali najemno. Nezabudneme ani na čerstvý a umytý rozmarín, ktorý nám pokrm krásne prevonia. K tomu celému pridáme aj horčicu a cukor. Podlejeme približne 1,5 dcl vody. Chvíľu opekáme, následne zakryjeme hrniec pokrievkou a podusíme.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Pridáme cukor, pomiešame a následne to celé zalejeme hovädzím vývarom, opäť premiešame a pridáme jelenie mäso. Nezabudneme na bobkový list a celé čierne korenie. Stiahneme na jemný plameň a necháme dusiť približne 45 minút. Potom podlejeme vínom a opäť podusíme. My sme si pre tento recept vybrali lahodnú Pálavu.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Keď je mäso úplne mäkké, vyberieme ho z hrnca spolu s bobkovým listom a celým čiernym korením. Zeleninu rozmixujeme na jemno. Pridáme smotanu na varenie, pomiešame a ešte chvíľu povaríme aj s mäsom.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Už sa tešíte na leto? Privolajte si ho cestovinami frutti di mare!
(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Podávame napríklad so zemiakovým pyré a ozdobené čerstvým rozmarínom.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Sledujte náš Facebook

Zdroj: plnielanu.sk/MZ
Odporúčame