Nie príliš často sa stáva, že sa k nám dostane jelenie mäso. O to lepší recept sme s ním chceli urobiť. Namiesto vymýšľania náročných postupov sme zvolili osvedčenú klasiku. Výsledok bol lahodný a odporúčame ho všetkými desiatimi.
Potrebujeme
- aspoň 500 g jelenieho karé
- 200 g údenej slaniny
- 1 PL bravčovej masti
- 2 žlté cibule
- 3 mrkvy
- 3 petržleny
- 4 cm plátok zeleru
- 1,5 dcl sladkého bieleho vína
- 1 PL trstinového cukru
- 1 PL horčice
- 2 smotany na varenie
- čerstvý rozmarín
- hovädzí vývar
- soľ
- 3 bobkové listy
- celé čierne korenie
- červenú mletú papriku
- čierne mleté korenie
- sušený rozmarín
Postup
Začneme vytvorením základu. Slaninu nakrájame na menšie kúsky a dáme ju stopiť do hrnca. Keď sa uškvarí, vyberieme ju tak, aby tuk zostal v hrnci. Primiešame 1 PL bravčovej masti.

Jelenie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na steaky. Jemne posolíme a pokoreníme.

Následne dáme mäso rýchlo opiecť do hrnca, aby sa zatiahlo. Potom ho vyberieme a dáme bokom.

Vo výpeku opražíme cibuľu do sklovita. Po chvíli pridáme mrkvu, zeler a petržlen, ktoré sme si nastrúhali najemno. Nezabudneme ani na čerstvý a umytý rozmarín, ktorý nám pokrm krásne prevonia. K tomu celému pridáme aj horčicu a cukor. Podlejeme približne 1,5 dcl vody. Chvíľu opekáme, následne zakryjeme hrniec pokrievkou a podusíme.

Pridáme cukor, pomiešame a následne to celé zalejeme hovädzím vývarom, opäť premiešame a pridáme jelenie mäso. Nezabudneme na bobkový list a celé čierne korenie. Stiahneme na jemný plameň a necháme dusiť približne 45 minút. Potom podlejeme vínom a opäť podusíme. My sme si pre tento recept vybrali lahodnú Pálavu.

Keď je mäso úplne mäkké, vyberieme ho z hrnca spolu s bobkovým listom a celým čiernym korením. Zeleninu rozmixujeme na jemno. Pridáme smotanu na varenie, pomiešame a ešte chvíľu povaríme aj s mäsom.

Podávame napríklad so zemiakovým pyré a ozdobené čerstvým rozmarínom.

Zdieľať na