Existuje veľa dôvodov, prečo by sme mali jesť cviklu. Táto koreňová zelenina prospieva srdcu, mozgu aj pečeni, znižuje cholesterol a zvyšuje výkon. A verte, cvikla môže byť pripravená aj inak, ako zavarená v sladkokyslom náleve. Ak hľadáte spôsob, ako zakomponovať cviklu do jedálnička, máme pre vás chutný a rýchly recept s májovou bryndzou.
Potrebujeme
- 3 malé cvikly
- 100 g bryndze
- 1 malú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- hrsť špenátu
- hrsť vlašských orechov
- 2 lyžice balzamikového octu
- 1 lyžicu trstinového cukru
- olivový olej
- čierne mleté korenie
- morskú soľ
Postup
Cviklu uvaríme celú v šupke. Trvá to síce dlhšie, ale bude mať krajšiu farbu, lepšiu chuť a viac vitamínov. Uvarenú cviklu očistíme a nakrájame na menšie kúsky.

Cibuľu nakrájame na tenké mesiačiky a speníme na rozpálenom oleji. Znížime teplotu, pridáme cukor a miešame, kým sa rozpustí. Zalejeme balzamikom a základ necháme zredukovať.

Do panvice vložíme cviklu a dobre premiešame, aby nasiakla chuť. Pridáme prelisovaný cesnak a hrsť špenátu. Toho by sme pridali aj viac, ale má iba podčiarknuť sýtu farbu cvikle. Chvíľu restujeme a keď je špenát sparený, odstavíme. Na záver dochutíme korením a soľou.

Karamelizovanú cviklu preložíme na tanier, posypeme rozmrvenou bryndzou a ozdobíme posekanými orechmi. Podávame so zemiakmi na masle alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu. Dobrú chuť!

Zdieľať na
Zdieľaní