FOTORECEPT Máj – čas bryndze: Kombinácii s karamelizovanou cviklou a špenátom neodoláte

Karamelizovaná cvikla s bryndzou a špenátom, Fotorecept

Karamelizovaná cvikla s bryndzou a špenátom poteší aj vaše chuťové poháriky (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Existuje veľa dôvodov, prečo by sme mali jesť cviklu. Táto koreňová zelenina prospieva srdcu, mozgu aj pečeni, znižuje cholesterol a zvyšuje výkon. A verte, cvikla môže byť pripravená aj inak, ako zavarená v sladkokyslom náleve. Ak hľadáte spôsob, ako zakomponovať cviklu do jedálnička, máme pre vás chutný a rýchly recept s májovou bryndzou.

Potrebujeme

  • 3 malé cvikly
  • 100 g bryndze
  • 1 malú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • hrsť špenátu
  • hrsť vlašských orechov
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1 lyžicu trstinového cukru
  • olivový olej
  • čierne mleté korenie
  • morskú soľ

Postup

Cviklu uvaríme celú v šupke. Trvá to síce dlhšie, ale bude mať krajšiu farbu, lepšiu chuť a viac vitamínov. Uvarenú cviklu očistíme a nakrájame na menšie kúsky.

Karamelizovaná cvikla s bryndzou a špenátom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Cibuľu nakrájame na tenké mesiačiky a speníme na rozpálenom oleji. Znížime teplotu, pridáme cukor a miešame, kým sa rozpustí. Zalejeme balzamikom a základ necháme zredukovať.

Karamelizovaná cvikla s bryndzou a špenátom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Do panvice vložíme cviklu a dobre premiešame, aby nasiakla chuť. Pridáme prelisovaný cesnak a hrsť špenátu. Toho by sme pridali aj viac, ale má iba podčiarknuť sýtu farbu cvikle. Chvíľu restujeme a keď je špenát sparený, odstavíme. Na záver dochutíme korením a soľou.

Karamelizovaná cvikla s bryndzou a špenátom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Karamelizovanú cviklu preložíme na tanier, posypeme rozmrvenou bryndzou a ozdobíme posekanými orechmi. Podávame so zemiakmi na masle alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu. Dobrú chuť!

Karamelizovaná cvikla s bryndzou a špenátom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame