FOTORECEPT Karamelové oplátky sa hodia na sviatok aj všednú nedeľu: Máme recept od babičky!

Karamelové oplátky

Tento tradičný recept ocenia najmä milovníci karamelu (Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Niektorí zvyknú karamelové oplátky pripravovať počas vianočných sviatkov. V našej rodine sa však stali natoľko obľúbenými, že ich robíme počas celého roka. Vlastne vždy, keď na ne dostaneme chuť. Poďte si ich pripraviť spolu s nami.

Potrebujeme

  • 250 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 1 balenie tortových oplátok
  • 0,5 dcl mlieka
  • 1 plechovka kondenzovaného sladeného mlieka (Salka)
  • 150 g najemno namletých vlašských orechov
  • štipka soli

Postup

Odporúčame vopred pripraviť si všetky suroviny, pretože postup je naozaj rýchly. Do hlbšieho hrnca vysypeme cukor a necháme ho skaramelizovať. Občas ho pri tom premiešame.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Keď je cukor roztopený na karamel, postupne pridávame maslo. zakaždým dobre premiešame. Nebojte sa, ak sa zmes napení. Hlavne nedávajte hrniec preč z plameňa, inak by zmes stuhla. Môžete pridať aj trošku mlieka a štipku soli.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Následne vmiešame kondenzované mlieko a chvíľu za stáleho miešania povaríme.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Vmiešame ešte mleté vlašské orechy.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Teraz nasleduje časť nanášania na oplátky. Približne 30 % zo zmesi dáme na tortovú oplátku. Kuchynskou stierkou zmes nanesieme rovnomerne na celú oplátku. Pridáme ďalšiu tortovú oplátku, opäť pridáme zmes a takto pokračujeme, až kým sa nám neminie. Nám vystačí na približne 3 tortové oplátky.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Grilážky majú byť ukončené tortovou oplátkou. Následne je potrebné celú túto parádu poriadne zaťažiť, ideálne väčšou drevenou doskou. Necháme vychladnúť a poriadne stuhnúť karamel. Potom narežeme na menšie kúsky. Dobrú a najmä sladkú chuť!

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame