Niektorí zvyknú karamelové oplátky pripravovať počas vianočných sviatkov. V našej rodine sa však stali natoľko obľúbenými, že ich robíme počas celého roka. Vlastne vždy, keď na ne dostaneme chuť. Poďte si ich pripraviť spolu s nami.
Potrebujeme
- 250 g kryštálového cukru
- 250 g masla
- 1 balenie tortových oplátok
- 0,5 dcl mlieka
- 1 plechovka kondenzovaného sladeného mlieka (Salka)
- 150 g najemno namletých vlašských orechov
- štipka soli
Postup
Odporúčame vopred pripraviť si všetky suroviny, pretože postup je naozaj rýchly. Do hlbšieho hrnca vysypeme cukor a necháme ho skaramelizovať. Občas ho pri tom premiešame.
Keď je cukor roztopený na karamel, postupne pridávame maslo. zakaždým dobre premiešame. Nebojte sa, ak sa zmes napení. Hlavne nedávajte hrniec preč z plameňa, inak by zmes stuhla. Môžete pridať aj trošku mlieka a štipku soli.
Následne vmiešame kondenzované mlieko a chvíľu za stáleho miešania povaríme.
Vmiešame ešte mleté vlašské orechy.
Teraz nasleduje časť nanášania na oplátky. Približne 30 % zo zmesi dáme na tortovú oplátku. Kuchynskou stierkou zmes nanesieme rovnomerne na celú oplátku. Pridáme ďalšiu tortovú oplátku, opäť pridáme zmes a takto pokračujeme, až kým sa nám neminie. Nám vystačí na približne 3 tortové oplátky.
Grilážky majú byť ukončené tortovou oplátkou. Následne je potrebné celú túto parádu poriadne zaťažiť, ideálne väčšou drevenou doskou. Necháme vychladnúť a poriadne stuhnúť karamel. Potom narežeme na menšie kúsky. Dobrú a najmä sladkú chuť!
Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku
Zdieľať na
Zdieľaní