Overený FOTORECEPT na perníčky: Polejte ich čokoládou a budete mať najväčší úspech – odporúčame dvojitú dávku!

Čokoládové perníčky

Čokoládové perníčky sú vhodnou obmenou klasických medovníkov (Zdroj: GettyImages)

Každá rodina má svoje obľúbené vianočné menu, na ktoré sa jej zbiehajú slinky už od prvej adventnej nedele. Každý rok sa netešíme iba na kapustnicu, zemiakový šalát či darčeky, ale takisto aj na vypekanie sladkých dobrôt, ktoré prevoňajú naše domovy a navodia tú pravú sviatočnú atmosféru. Klasické medovníčky máme snáď radi všetci. Vyskúšali ste už ale upiecť korenisté voňavé perníčky máčané v čokoláde? V Nemecku ich volajú Schoko Lebkuchen a u nás doma patria k najobľúbenejším sviatočným dobrotám.

Potrebujeme

  • 250 g hladkej múky
  • 140 g trstinového cukru
  • 4 lyžičky perníkového korenia
  • 2 zarovnané lyžičky prášku do pečiva
  • 40 g medu
  • 20 ml oleja
  • 2 lyžičky kakaa
  • 60 ml mlieka
  • 150-200 g horkej čokolády
Čokoládové perníky
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

Postup

Vo väčšej miske si zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao a perníkové korenie. Všetky tieto sypké ingrediencie si preosejeme cez sitko a na záver k nim prisypeme cukor.

Čokoperníky
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

V druhej miske si zmiešame mlieko s olejom a medom. Mokré ingrediencie vlejeme do sypkých a rukami vytvoríme cesto. Nezľaknite sa, cesto je dosť tuhé. Najlepšie je nechať odležať ho v chladničke minimálne 6 hodín, ideálne cez noc.

Čokoperníky
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

Pred vaľkaním cesto dobré nechajte pri izbovej teplote približne 30 minút. Vyvaľkáme ho medzi potravinárskou fóliou na hrúbku približne 6 mm a vykrajujeme požadované tvary.

Čokoperníky
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)
Čokoperníky
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

Na papieri na pečenie pečieme pri teplote 180 °C približne 8 minút. Perníky necháme úplne vychladnúť.

Perníky recept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

Vo vodnom kúpeli si necháme roztopiť čokoládu, do ktorej potom budeme perníčky z jednej strany máčať.

Čokoládové perníky
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

Odporúčame