FOTORECEPT Na toto cesto prisaháme: Z pol kila múky až 100 slaných a sladkých jednohubiek!

Jednohubky z univerzálneho nekysnúceho cesta, Fotorecept

Krehké drobné pečivo ideálne pre pohostenie návštevy (Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Chystáte pohostenie na párty či oslavu a hľadáte recept na drobné pečivo, ktoré zachutí malým aj veľkým? Máme pre vás jednoduchý recept na jednohubky z univerzálneho nekysnúceho cesta, na ktoré sa dajú naložiť sladké aj slané ingrediencie. Môžu sa tak z neho stať malé minipizze alebo drobné tvarohové, či džemové kolieska. Ukážeme vám obe možnosti.

Budeme potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 2 kyslé smotany
  • 2 palmaríny (môže byť aj maslo)
  • ⅓ lyžičky soli
  • vajce na potretie
  • hladkú múku na poprášenie pracovnej dosky
  • sladké a slané ingrediencie na obloženie (podľa chuti, viď postup nižšie)

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Bryndza je skvelá aj bez halušiek: Vyskúšajte chrumkavé kolieska


Postup:

Jednohubky z univerzálneho nekysnúceho cesta, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

1. Príprava cesta je veľmi jednoduchá. Múku, palmaríny a smotany (izbovej teploty) dáme do väčšej misky. Nezabudneme pridať trošku soli. Cesto si aj napriek tomu uchová svoju neutrálnosť. Rukami vypracujeme hladké, mierne lepivé cesto. Do originál receptu ide palmarín, rastlinný stužený tuk. Upečené pečivo je krehké, na chuť mastnejšie, ponáša sa na lístkové cesto. Ak sa miesto neho použije maslo, pečivo bude podobné maslovým sušienkam. Obe fungujú, no chuť pečiva je prirodzene vždy trochu iná.

Jednohubky z univerzálneho nekysnúceho cesta, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

2. Vypracované cesto presunieme na pomúčenú dosku, spracujeme, aby sa nelepilo a zľahka rozvaľkáme. Rozdelíme na dve časti a poskladáme (viď obrázok). Odložíme na 2 hodiny do chladničky.

Jednohubky z univerzálneho nekysnúceho cesta, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

3. Máme dve časti cesta. Z jedného teraz pripravíme slané pečivo, ďalšie bude na sladko. Každé cesto rozvaľkáme na doske cca na výšku 3 mm a vykrajujeme kolieskom. Použila som koliesko s priemerom 6 cm, pečivo sa po upečení trochu zmenší na priemer 5 cm. Z jednej časti vyšlo skoro 50 kusov.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Symbióza chutí pre pravých gurmánov: Vyskúšajte batátové kolieska


Jednohubky z univerzálneho nekysnúceho cesta, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

4. Kolieska presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Jednohubky z univerzálneho nekysnúceho cesta, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

5. Pozrime sa, ako si pripraviť mini pizzové jednohubky. Kečup zmiešame s malým množstvom pizzového korenia. Do stredu kolieska dáme lyžičkou trochu ochuteného kečupu a naň položíme trojuholník šunky alebo salámy.

Jednohubky z univerzálneho nekysnúceho cesta, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

6. Na každé koliesko uložíme nastrúhaný tvrdý syr. Je to síce trochu piplavá práca, ale výsledok poteší.


Mohlo by vás zaujať: Chutné jednohubky potešia veľkonočné návštevy: Pripravíte ich raz-dva-tri


Jednohubky z univerzálneho nekysnúceho cesta, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

7. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri teplote 180 °C. Prvú várku však sledujte, záleží od rúry, ako rýchlo pečie. Kolieska sa pekne zafarbia, mierne vystúpia a syr sa rozpustí.

Jednohubky z univerzálneho nekysnúceho cesta, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

8. Pri sladkej verzii som použila hrudkový tvaroh. Tvaroh vidličkou vymiešame s balíčkom vanilkového cukru a 2 lyžicami práškového cukru. Pre arómu môžeme pridať aj nastrúhanú kôru z citróna (cca ½ lyžičky). Vymiešame a lyžičkou nakladáme na prázdne kolieska na plechu. Do stredu môže ísť malé bobuľové ovocie, sušené hrozienka, hustejší džem alebo lekvár.

Jednohubky z univerzálneho nekysnúceho cesta, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

9. Na jeden plech sa u nás zmestilo 20 kúskov. Dokopy sa piekli 4 plné plechy a jeden skoro plný. Z uvedenej dávky teda môže vyjsť takmer 100 kusov. Ak ich toľko nepotrebujete, použite polovičné množstva hlavných surovín.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close