Príroda je obrovská inšpirácia. Aj pri pečení domáceho chleba. Keď som sa nedávno vybrala v ústrety zeleným lúkam a lesom, spadla mi do oka svieža, mladá žihľava. Ako by sa asi hodila do receptu na kváskový chlieb z ražnej múky a dvojzrnky? Načo premýšľať, nápad treba vyskúšať. Domov som prišla s náručou čerstvej žihľavy a pustila sa do experimentu. A výsledok? Krásne zelený vláčny chlieb.
Potrebujeme
Rozkvas
- 1 lyžicu ražného kvásku
- 100 ml vlažnej vody
- 100 g celozrnnej ražnej múky
Semienková zápara
- 40 g obľúbených vločiek
- 20 g tekvicových semienok
- 20 g slnečnicových semienok
- 20 g ľanových semienok
- 1 lyžičku celej rasce
- 1 lyžičku soli
- 120 ml vody
Cesto
- 170 ml vlažnej vody
- 3 hrste čerstvej nasekanej žihľavy
- celý rozkvas
- semienkovú záparu
- 1 lyžičku sladenky
- 100 g ražnej chlebovej múky
- 100 g celozrnnej múky zo pšenice dvojzrnky
- 70 g špaldovej hladkej múky
Najlepšie recepty na kváskovanie: Voňavé rožky, chlebík aj sladké koláče
Postup
Rozkvas a záparu urobíme ráno alebo večer. Suroviny dáme do sklenenej, prípadne plastovej nádoby s vrchnákom a vymiešame cestíčko. Do ďalšej misky nasypeme vločky, semienka, premiešame so soľou a zalejeme vriacou vodou. Na nádobu s rozkvasom položíme voľne vrchnák a záparu taktiež zakryjeme. Necháme stáť pri izbovej teplote 8 hodín.
Žihľavu posekáme, dáme do mixéra, zalejeme vodou, rozmixujeme a v mise na miesenie zmiešame s rozkvasom a záparou.
Základ máme, môžeme pridať sladenku a múku. Poriadne vymiesime a misu s cestom zabalíme do mikroténovej tašky. Necháme pracovať 3 až 4 hodiny. Počas kysnutia cesto párkrát preložíme.
Vykysnuté cesto poprášime zemiakovým škrobom. Takto ho jednoduchšie preložíme. Ošatku netreba, postačí vhodná forma na pečenie.
Formu vystelieme papierom na pečenie, preložíme do nej cesto a zľahka potľapkáme rukou. Rúru nastavíme na 250 °C. Keď je nahriata, na vrchu cesta urobíme pár zárezov, aby chlieb nepraskol. A teraz malý trik – aby bola pekná kôrka, nemusíme mať misku s vodu v rúre. Chlieb pokropíme vodou z rozprašovača a hneď šupneme so rúry.
Po 10 minútach znížime teplotu na 200 °C a pečieme ďalších 35 minút. Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní