FOTORECEPT Upečte si na raňajky domáci kváskový chlieb: Tajná prísada vás prekvapí, no chutí vynikajúco!

Kváskový chlieb so žihľavou, Fotorecept

Kváskový chlieb so žihľavou očarí už len pri pohľade naň (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Príroda je obrovská inšpirácia. Aj pri pečení domáceho chleba. Keď som sa nedávno vybrala v ústrety zeleným lúkam a lesom, spadla mi do oka svieža, mladá žihľava. Ako by sa asi hodila do receptu na kváskový chlieb z ražnej múky a dvojzrnky? Načo premýšľať, nápad treba vyskúšať. Domov som prišla s náručou čerstvej žihľavy a pustila sa do experimentu. A výsledok? Krásne zelený vláčny chlieb.

Potrebujeme

Rozkvas

  • 1 lyžicu ražného kvásku
  • 100 ml vlažnej vody
  • 100 g celozrnnej ražnej múky

Semienková zápara

  • 40 g obľúbených vločiek
  • 20 g tekvicových semienok
  • 20 g slnečnicových semienok
  • 20 g ľanových semienok
  • 1 lyžičku celej rasce
  • 1 lyžičku soli
  • 120 ml vody

Cesto

  • 170 ml vlažnej vody
  • 3 hrste čerstvej nasekanej žihľavy
  • celý rozkvas
  • semienkovú záparu
  • 1 lyžičku sladenky
  • 100 g ražnej chlebovej múky
  • 100 g celozrnnej múky zo pšenice dvojzrnky
  • 70 g špaldovej hladkej múky

Najlepšie recepty na kváskovanie: Voňavé rožky, chlebík aj sladké koláče


Postup

Kváskový chlieb so žíhľavou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Rozkvas a záparu urobíme ráno alebo večer. Suroviny dáme do sklenenej, prípadne plastovej nádoby s vrchnákom a vymiešame cestíčko. Do ďalšej misky nasypeme vločky, semienka, premiešame so soľou a zalejeme vriacou vodou. Na nádobu s rozkvasom položíme voľne vrchnák a záparu taktiež zakryjeme. Necháme stáť pri izbovej teplote 8 hodín.

Kváskový chlieb so žíhľavou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Žihľavu posekáme, dáme do mixéra, zalejeme vodou, rozmixujeme a v mise na miesenie zmiešame s rozkvasom a záparou.

Kváskový chlieb so žíhľavou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Základ máme, môžeme pridať sladenku a múku. Poriadne vymiesime a misu s cestom zabalíme do mikroténovej tašky. Necháme pracovať 3 až 4 hodiny. Počas kysnutia cesto párkrát preložíme.

Kváskový chlieb so žíhľavou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Vykysnuté cesto poprášime zemiakovým škrobom. Takto ho jednoduchšie preložíme. Ošatku netreba, postačí vhodná forma na pečenie.

Kváskový chlieb so žíhľavou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Formu vystelieme papierom na pečenie, preložíme do nej cesto a zľahka potľapkáme rukou. Rúru nastavíme na 250 °C. Keď je nahriata, na vrchu cesta urobíme pár zárezov, aby chlieb nepraskol. A teraz malý trik – aby bola pekná kôrka, nemusíme mať misku s vodu v rúre. Chlieb pokropíme vodou z rozprašovača a hneď šupneme so rúry.

Kváskový chlieb so žíhľavou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Po 10 minútach znížime teplotu na 200 °C a pečieme ďalších 35 minút. Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!




Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame