FOTORECEPT Upečte si na raňajky domáci kváskový chlieb: Tajná prísada vás prekvapí, no chutí vynikajúco!

Kváskový chlieb so žihľavou, Fotorecept

Kváskový chlieb so žihľavou očarí už len pri pohľade naň (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Príroda je obrovská inšpirácia. Aj pri pečení domáceho chleba. Keď som sa nedávno vybrala v ústrety zeleným lúkam a lesom, spadla mi do oka svieža, mladá žihľava. Ako by sa asi hodila do receptu na kváskový chlieb z ražnej múky a dvojzrnky? Načo premýšľať, nápad treba vyskúšať. Domov som prišla s náručou čerstvej žihľavy a pustila sa do experimentu. A výsledok? Krásne zelený vláčny chlieb.

Potrebujeme

Rozkvas

  • 1 lyžicu ražného kvásku
  • 100 ml vlažnej vody
  • 100 g celozrnnej ražnej múky

Semienková zápara

  • 40 g obľúbených vločiek
  • 20 g tekvicových semienok
  • 20 g slnečnicových semienok
  • 20 g ľanových semienok
  • 1 lyžičku celej rasce
  • 1 lyžičku soli
  • 120 ml vody

Cesto

  • 170 ml vlažnej vody
  • 3 hrste čerstvej nasekanej žihľavy
  • celý rozkvas
  • semienkovú záparu
  • 1 lyžičku sladenky
  • 100 g ražnej chlebovej múky
  • 100 g celozrnnej múky zo pšenice dvojzrnky
  • 70 g špaldovej hladkej múky

Najlepšie recepty na kváskovanie: Voňavé rožky, chlebík aj sladké koláče


Postup

Kváskový chlieb so žíhľavou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Rozkvas a záparu urobíme ráno alebo večer. Suroviny dáme do sklenenej, prípadne plastovej nádoby s vrchnákom a vymiešame cestíčko. Do ďalšej misky nasypeme vločky, semienka, premiešame so soľou a zalejeme vriacou vodou. Na nádobu s rozkvasom položíme voľne vrchnák a záparu taktiež zakryjeme. Necháme stáť pri izbovej teplote 8 hodín.

Kváskový chlieb so žíhľavou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Žihľavu posekáme, dáme do mixéra, zalejeme vodou, rozmixujeme a v mise na miesenie zmiešame s rozkvasom a záparou.

Kváskový chlieb so žíhľavou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Základ máme, môžeme pridať sladenku a múku. Poriadne vymiesime a misu s cestom zabalíme do mikroténovej tašky. Necháme pracovať 3 až 4 hodiny. Počas kysnutia cesto párkrát preložíme.

Kváskový chlieb so žíhľavou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Vykysnuté cesto poprášime zemiakovým škrobom. Takto ho jednoduchšie preložíme. Ošatku netreba, postačí vhodná forma na pečenie.

Kváskový chlieb so žíhľavou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Formu vystelieme papierom na pečenie, preložíme do nej cesto a zľahka potľapkáme rukou. Rúru nastavíme na 250 °C. Keď je nahriata, na vrchu cesta urobíme pár zárezov, aby chlieb nepraskol. A teraz malý trik – aby bola pekná kôrka, nemusíme mať misku s vodu v rúre. Chlieb pokropíme vodou z rozprašovača a hneď šupneme so rúry.

Kváskový chlieb so žíhľavou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Po 10 minútach znížime teplotu na 200 °C a pečieme ďalších 35 minút. Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!




Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close